Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Αγεφύρωτο το χάσμα μεταξύ των βασικών μετόχων της «Ελλάκτωρ»

Αγεφύρωτο το χάσμα μεταξύ των βασικών μετόχων της «Ελλάκτωρ»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αγεφύρωτο το χάσμα μεταξύ των βασικών μετόχων της «Ελλάκτωρ»

Του Νίκου Ρουσάνογλου

Ζήτημα λίγων εβδομάδων ή έστω μηνών εκτιμάται ότι είναι η συνύπαρξη του υφιστάμενου μετοχικού και διοικητικού σχήματος στον όμιλο «Ελλάκτωρ». Οι εξελίξεις «τρέχουν» και, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν απίθανη η παραμονή όλων των μετόχων και μάλιστα με την παρούσα δομή του διοικητικού σχήματος στον όμιλο «Ελλάκτωρ», μετά την επόμενη γενική συνέλευση, τακτική ή έκτακτη.

Υπενθυμίζεται ότι τα «στρατόπεδα», στα οποία είναι πλέον χωρισμένος ο όμιλος, περιλαμβάνουν στη μία πλευρά τον νυν διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, κ. Λεωνίδα Μπόμπολα, και τον επί δεκαετίες συνεταίρο της οικογένειας Μπόμπολα, κ. Δημήτρη Κούτρα, αντιπρόεδρο του ομίλου «Ελλάκτωρ» (αμφότεροι προερχόμενοι από την «Ακτωρ»), και στην άλλη πλευρά τους αδελφούς Καλλιτσάντση Αναστάσιο (πρόεδρο του ομίλου) και Δημήτριο (αντιπρόεδρο του ομίλου), που προέρχονται από την Ελληνική Τεχνοδομική, τις δύο εταιρείες δηλαδή που συγχωνεύτηκαν (μαζί με την ΤΕΒ) το 1999, προκειμένου να προκύψει ο μεγαλύτερος σε μέγεθος κατασκευαστικός όμιλος της χώρας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει κινήσεις εξαγοράς της μιας πλευράς από την άλλη, προκειμένου να επιτευχθεί ένα είδος «βελούδινου» διαζυγίου, χωρίς όμως και πάλι να υπάρξει αποτέλεσμα.

Ειδικότερα, στα τέλη του Φεβρουαρίου, οι αδελφοί Καλλιτσάντση εκτιμάται ότι εξασφάλισαν την απαιτούμενη ρευστότητα προκειμένου να εξαγοράσουν είτε το ποσοστό του κ. Μπόμπολα (15%), είτε του κ. Κούτρα (8%), που από κοινού ελέγχουν περίπου το 23% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Ωστόσο, η πρόταση που κατέθεσαν απορρίφθηκε, παρότι φέρεται να υπήρχε «συμφωνία κυρίων» με προκαθορισμένο τίμημα της τάξεως των δύο ευρώ/μετοχή, ήδη από το τέλος του 2017. Δηλαδή, οι μέτοχοι είχαν καταλήξει στο ότι όποια εκ των δύο πλευρών εξασφάλιζε τα απαιτούμενα κεφάλαια θα μπορούσε να εξαγοράσει την αντίπαλη πλευρά. Πλέον, το αδιέξοδο είναι δεδομένο, καθώς η πλευρά Μπόμπολα-Κούτρα δεν φαίνεται να έχει εξασφαλίσει τα απαιτούμενα κεφάλαια για την εξαγορά του 15% που ελέγχουν οι αδελφοί Καλλιτσάντση, ενώ παραμένει ασφαλώς αρνητική στο ενδεχόμενο πώλησης του δικού της μεριδίου.

Παράγοντες που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις σημειώνουν ότι είναι πιθανή η δρομολόγηση εξελίξεων, με αφορμή την κινητικότητα που έχει προκύψει αναφορικά με την τύχη της θυγατρικής εταιρείας στην αιολική ενέργεια «ΕΛΤΕΧ Ανεμος» (το 64,5% της οποίας ανήκει στην «Ελλάκτωρ»). Πρόκειται για ένα από τα πλέον «υγιή» και αναπτυσσόμενα τμήματα του ομίλου «Ελλάκτωρ», για το οποίο έχει κατατεθεί πρόταση εξαγοράς από το επενδυτικό fund βρετανοκαναδικών συμφερόντων Icon. Το προσφερόμενο τίμημα εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 150 εκατ., δηλαδή περίπου όσο το 50% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ομίλου «Ελλάκτωρ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά Καλλιτσάντση φέρεται να πιστεύει πως δεν είναι προς το συμφέρον της «Ελλάκτωρ» η απώλεια της «ΕΛΤΕΧ Ανεμος» και δεν είναι δεκτική στο ενδεχόμενο πώλησης της εταιρείας, ιδίως από τη στιγμή που η σημερινή αξία της είναι σχεδόν διπλάσια από την αντίστοιχη πριν από μόλις 18 μήνες (με βάση αντίστοιχη πρόταση που είχε κατατεθεί τότε από έτερο ενδιαφερόμενο αγοραστή) κι εκτιμά ότι θα είναι ακόμα υψηλότερη μέχρι το τέλος του έτους. Το τι μέλλει γενέσθαι με την «ΕΛΤΕΧ Ανεμος» είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της διαφοράς αντιλήψεων και στρατηγικής στόχευσης του ομίλου ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ασφαλώς, σε όλες τις εταιρείες που αποτελούν προϊόν συγχώνευσης υπάρχουν έριδες και προστριβές μεταξύ των μετόχων. Η διαφορά της «Ελλάκτωρ» είναι, κατ’ αρχάς, ότι το χάσμα φαντάζει πλέον αγεφύρωτο και ασφαλώς ότι αφορά έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους της χώρας, με ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξεως των 2 δισ. ευρώ. Επιπλέον, το μέλλον της «Ελλάκτωρ» απασχολεί και το σύνολο σχεδόν του ελληνικού τραπεζικού συστήματος – αφού ο δανεισμός του ομίλου αγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ και η στρατηγική στόχευση της «Ελλάκτωρ» τα επόμενα χρόνια θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την εξυπηρέτηση αυτών των δανείων. Τέλος, στην εξίσωση μπαίνουν και οι ξένοι θεσμικοί και μη επενδυτές που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 30% του μετοχικού κεφαλαίου της «Ελλάκτωρ» και οι οποίοι σίγουρα παρακολουθούν πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις.

Πηγή:kathimerini.gr

26

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text