Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Μάχη μέχρις εσχάτων για τη Euromedica

Μάχη μέχρις εσχάτων για τη Euromedica

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μάχη μέχρις εσχάτων για τη Euromedica

Ο πόλεμος για τον έλεγχο της Euromedica δεν τελείωσε με την τοποθέτηση ειδικού διαχειριστή στη μητρική της αλυσίδας κλινικών και διαγνωστικών κέντρων, την AXON Holdings. Τόσο η πλευρά Θωμά Λιακουνάκου όσο και εκείνη της δεύτερης μετά την AXON μεγαλύτερης μετόχου, της Farallon Capital, θα εξαντλήσουν όπως φαίνεται από τις εξελίξεις όλο τους το διαθέσιμο νομικό οπλοστάσιο. Oμως, εν τω μεταξύ η δραστηριότητα της εταιρείας, για την οποία δεν υπάρχουν οικονομικές καταστάσεις από τον Ιούνιο του 2017, πλήττεται τόσο από την έλλειψη ρευστότητας όσο και από τη ζημία στο εμπορικό της όνομα που προκαλεί η παρατεταμένη και υψηλού προφίλ σύγκρουση των δύο μετόχων. Ηδη, οι πληροφορίες για αποχώρηση δεκάδων ιατρών από το δίκτυο πληθαίνουν, ενώ πηγές με κάποια γνώση των όσων συμβαίνουν τα τελευταία δύο έτη μιλούν για κλείσιμο ή υπολειτουργία μονάδων όπως ο «Εγκέφαλος», η «Αθήναιον», οι μονάδες σε Αγία Παρασκευή, Ελληνικό και Ταύρο ή για δυσχερέστατη λειτουργία άλλων όπως αυτής στη Ρόδο.

Η τραπεζική και δικαστική διελκυστίνδα, όμως, έχει ακόμα πολύ χρόνο μπροστά της για να βγάλει νικητή. Και αν και οι περισσότεροι στην αγορά πιστεύουν πως η απώλεια του ελέγχου του Θωμά Λιακουνάκου επί της AXON, βασικής μετόχου της Euromedica) προδιαγράφει τις εξελίξεις στη Euromedica, στην πραγματικότητα οποιαδήποτε οριστική εξέλιξη θα χρειαστεί πολύ χρόνο. Οι ίδιες οι πιστώτριες τράπεζες που τοποθέτησαν ειδικό διαχειριστή στην AXON εκτιμούν πως ακόμα και αν κυλήσουν όλα τάχιστα, θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα έτος. Κυρίως διότι ο ειδικός διαχειριστής θα πρέπει να πωλήσει τη συμμετοχή της τάξεως του 47,6% που ελέγχει η Axon στη Euromedica διά πλειστηριασμού. Και αυτό σημαίνει πως η Farallon, που ελέγχει το 17,5% της Euromedica (και κατέχει και περί τα 200 εκατομμύρια εκ των συνολικά 400 εκατομμυρίων τραπεζικών υποχρεώσεων του ομίλου διαγνωστικών και νοσοκομείων), ενδέχεται να πρέπει να πλειοδοτήσει έναντι άλλων υποψηφίων αγοραστών. Την ίδια ώρα, από την πλευρά του ιδρυτή των AXON και Euromedica, Θ. Λιακουνάκου, διαμηνύεται πως θα χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα για να αποτρέψει την προσπάθεια Farallon και τραπεζών να αναλάβουν τον έλεγχο των κλινικών και διαγνωστικών κέντρων. Βέβαια, οι συνολικές υποχρεώσεις της Euromedica φτάνουν τα 567 εκατομμύρια και δεν εξυπηρετούνται, ενώ άλλα 68 εκατομμύρια ευρώ χρεών της AXON είναι αυτά που επέτρεψαν στις τράπεζες να τη βάλουν υπό ειδική διαχείριση. Η AXON δυνάμει της υπ’ αρ. 1035/15.04.2019 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών ετέθη σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης των άρθρων 68 επ. του Νόμου 4307/2014 και ως ειδικός διαχειριστής αυτής ορίστηκε η Σοφία Αμανατίδου. Αυτό σημαίνει πως η διαχειρίστρια θα πρέπει, εντός σφιχτών προθεσμιών, να διενεργήσει απογραφή των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας και εν συνεχεία να προβεί στη ρευστοποίησή τους και με τα έσοδα να ικανοποιήσει στον βαθμό που αυτά επιτρέπουν τους πιστωτές. Την αίτηση κατέθεσε πριν από περίπου ένα χρόνο η Τράπεζα Πειραιώς.

Πού βρισκόμαστε, λοιπόν, σήμερα; Η Farallon με εξώδικη επιστολή της προς το διοικητικό συμβούλιο της Euromedica ζήτησε στα μέσα της εβδομάδας σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης για την ανάκληση όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου και την εκλογή νέων μελών επιτροπής ελέγχου. Το αίτημα, που αναμένεται να συνοδευθεί και από τις απαραίτητες νομικές ενέργειες εάν δεν γίνει αποδεκτό, έρχεται λίγες μόνον μέρες μετά την απόφαση του σημερινού διοικητικού συμβουλίου, που φέρεται να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της πλευράς Θωμά Λιακουνάκου, να προκηρύξει έκτακτη γενική συνέλευση στις 7 Ιουνίου με θέμα τη λήψη απόφασης περί αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η πλευρά Λιακουνάκου φέρεται να έχει καταθέσει και αίτηση ανάκλησης της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου για την τοποθέτηση ειδικού διαχειριστή στην Axon. Σύμφωνα με πηγές της Axon, η εν λόγω αίτηση θα συζητηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου. Προκειμένου να λάβει ανασταλτικό χαρακτήρα η εν λόγω αίτηση μέχρι τη συζήτησή της αναμένονται και άλλες νομικές πρωτοβουλίες της πλευράς Θ. Λιακουνάκου. Επιπλέον, ο επιχειρηματίας έχει στραφεί νομικά κατά της Farallon αλλά και των πιστωτριών τραπεζών, ισχυριζόμενος πως επιχειρούν να του υφαρπάξουν την εταιρεία.Ισολογισμός της Euromedica για ολόκληρη τη χρήση του 2017, πόσο μάλλον γι’ αυτή του 2018, δεν υπάρχει και πηγές με γνώση των όσων συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό θεωρούν αδύνατο να καταρτιστούν και ακόμα περισσότερο να ελεγχθούν από ορκωτούς οικονομικές καταστάσεις για αρκετούς μήνες ακόμα.

Στα 567 εκατ. ευρώ οι υποχρεώσεις

Η κατάσταση του ισολογισμού της Eurοmedica επιτάσσει άμεση αύξηση κεφαλαίου αφού τα ίδια κεφάλαιά της έχουν καταστεί αρνητικά. Ο κύκλος εργασιών κατά την τελευταία δημοσιευμένη ολόκληρη χρήση, δηλαδή αυτή του 2016, ήταν (προ rebate & clawback) 152,324 εκατ. και τα κέρδη ΕBITDA 18,5 εκατ. Το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεών της ανέρχεται στα 417,226 εκατ. και το σύνολο των υποχρεώσεων στα 567 εκατομμύρια.

Την αλλαγή διοίκησης στη Euromedica προωθεί η Healthcare Investors (που ανήκει στα συμφέροντα της Farallon Capital Management) και η οποία ελέγχει ποσοστό της τάξης του 17,5%, με την πρώτη επένδυσή της στην εταιρεία να έχει γίνει πριν από μία δεκαετία. Η Farallon Capital Management, εκτός από τη μετοχική συμμετοχή, έχει αγοράσει κυρίως από τη Eurobank, αλλά όχι μόνον, περίπου το μισό των δανειακών υποχρεώσεών της. Για την εξαγορά αυτών των απαιτήσεων, της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ, η Farallon φέρεται να έχει καταβάλει μικρό ποσοστό της ονομαστικής αξίας τους.

Θεωρείται έτσι de facto ρυθμιστής των εξελίξεων, αφού ακόμα και σε περίπτωση που στον επερχόμενο διαγωνισμό για τη συμμετοχή της AXON πλειοδοτήσει άλλος επενδυτής, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να έρθει σε συνεννόηση με τη Farallon, αν μη τι άλλο, τουλάχιστον για το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του δανεισμού.

Οι παραπάνω εξελίξεις είναι αυτές που επιχειρεί να αποτρέψει ο Θ. Λιακουνάκος. Η Farallon, αναμένοντας την απόφαση της αίτησης ειδικής διαχείρισης, που βγήκε τελικά προ μηνός, είχε ζητήσει και πήρε από πέρυσι το φθινόπωρο προσωρινή διαταγή και ασφαλιστικά μέτρα, με τα οποία δεσμεύτηκαν η κινητή και ακίνητη περιουσία της Euromedica. Οι πληροφορίες από την τότε συζήτηση της υπόθεσης θέλουν τη Farallon να ισχυρίστηκε πως είχε αποδείξεις για μεταφορά ρευστότητας από το ιδιόκτητο δίκτυο διαγωνιστικών της Euromedica προς όφελος τρίτων εταιρειών, ήδη από το 2017.

Το βαρύ φορτίο του ομίλου Eurοmedica είναι οι υποχρεώσεις του: στα τέλη Ιουνίου του 2017, οπότε και οι τελευταίες δημοσιευμένες καταστάσεις, το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων ανέρχονταν σε 417,226 εκατ. και το σύνολο των υποχρεώσεων, δηλαδή τα δάνεια μαζί με τις υποχρεώσεις ύψους 149,5 εκατ. προς προμηθευτές και λοιπές υποχρεώσεις, ανερχόταν στα 567 εκατομμύρια.

Πηγή:www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text