Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Ζυμώσεις και διεργασίες στο διαγωνισμό για τους λιγνίτες

Ζυμώσεις και διεργασίες στο διαγωνισμό για τους λιγνίτες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ζυμώσεις και διεργασίες στο διαγωνισμό για τους λιγνίτες

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Χθες στο περιθώριο του ενεργειακού συνεδρίου της ΗΑΕΕ Energy Transition IV ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ επενδυτών για την υποβολή κοινής προσφοράς.

Ο ίδιος φωτογράφισε τους δύο βιομηχανικούς ομίλους που συμμετέχουν στη διαδικασία, παραμένοντας ενεργοί, την ίδια στιγμή που οι διεθνείς επενδυτές που εκδήλωσαν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον εμφανίζονται αποστασιοποιημένοι.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρείες από την Κίνα, τη Ρωσία αλλά και την Ινδία, που επισκέφθηκαν την Ελλάδα και ενημερώθηκαν για το διαγωνισμό και τη δυνατότητα να διεκδικήσουν τις μονάδες μέσω κοινοπραξίας με κάποιον από τους συμμετέχοντες, απήλθαν άπρακτες.

Σε αυτό το περιβάλλον, λοιπόν, πράγματι υπήρξαν "χλιαρές” όπως χαρακτηρίζονται συζητήσεις, οι οποίες ωστόσο σύμφωνα με πηγές της αγοράς, δεν φαίνεται να καταλήγουν πουθενά καθώς η ΔΕΗ "εμφανίζεται αμετακίνητη σε θέσεις που τελικά δεν βοηθούν να προχωρήσει ο διαγωνισμός”.

Ακόμη και για το θέμα των ΑΔΙ, που ανακινείται τελευταία, πρόκειται για αποζημίωση που στην περίπτωση των βιομηχανιών, θα πληρωθεί από την κατανάλωση, δηλαδή θα έχει ουδέτερο αποτέλεσμα ενώ μεσοπρόθεσμα μετά το 2025 θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα δηλαδή θα κοστίζει περισσότερο από το όποιο έσοδο.

Αντίθετα για θέματα ουσίας που άπτονται της επιβάρυνσης που προκύπτει από το αυξημένο κόστος των ρύπων, δεν υπάρχει καμία πρόοδος ενώ και το SPA που παρουσιάστηκε δεν ενσωμάτωσε προτάσεις που θα μπορούσαν, σύμφωνα με την πλευρά των επενδυτών, να οδηγήσουν σε αίσιο αποτέλεσμα το διαγωνισμό.

Από την πλευρά της, πάντως η ΔΕΗ φαίνεται να κρατά ψηλά τον πήχη των προσδοκιών. Όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης στην ομιλία του στο συνέδριο, έχουν επιλυθεί κρίσιμα ζητήματα και εκκρεμότητες και οι σταθμοί έχουν καταστεί κερδοφόροι, ενώ ο λόγος ανήκει τώρα στους επενδυτές, με την ελπίδα ότι θα υποβληθούν σοβαρές προτάσεις.

Ο ίδιος κάλεσε να μη βιάζονται όσοι προβλέπουν ναυάγιο στο διαγωνισμό, χωρίς ωστόσο να θελήσει να βάλει συγκεκριμένο πήχη για το ποια προσφορά θεωρεί ότι μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη ΔΕΗ…

Πηγή:www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text