Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Ποιες τραπεζικές μετοχές «βάζουν» πλώρη για MSCI

Ποιες τραπεζικές μετοχές «βάζουν» πλώρη για MSCI

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ποιες τραπεζικές μετοχές «βάζουν» πλώρη για MSCI

H Société Générale αλλά και η Bernstein, η οποία διαθέτει μεγάλη εξειδίκευση στις αναθεωρήσεις των δεικτών που ακολουθούν τα passive funds και είχε εκτιμήσει εγκαίρως τις αλλαγές του Νοεμβρίου και την έξοδο των τριών τραπεζών από τον δείκτη MSCI Greece Standard, αναμένουν πλέον ότι οι μετοχές της Eurobank αλλά και της Εθνικής Τράπεζας θα μεταφερθούν από τον δείκτη MSCI Greece Small Cap στον μεγαλύτερο δείκτη MSCI Greece Standard.

H Société Générale δικαιολογεί την επάνοδο των δύο μετοχών στον δείκτη MSCI Greece Standard ως αποτέλεσμα της αύξησης της κεφαλαιοποίησής τους.

Για τη Eurobank, οι εισροές που υπολογίζει η Bernstein και αφορούν μόνο τις εισροές από τη μετάβαση στον μεγαλύτερο δείκτη και όχι τις πιθανές εκροές από την έξοδο στον δείκτη Small Cap είναι 92,9 εκατ. μετοχές ή 10,03 φορές την ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα.

Η Société Générale υπολογίζει ότι οι εισροές στη μετοχή της Eurobank θα είναι της τάξεως των 91,37 εκατ. μετοχές ή 77 εκατ. δολάρια ή 9,96 φορές την ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα. Η γαλλική τράπεζα ωστόσο τοποθετεί την πιθανότητα στο μεσαίο εύρος και όχι υψηλή όπως ήταν για την έξοδο του Νοεμβρίου.

Για την περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, η Bernstein υπολογίζει ότι οι εισροές θα διαμορφωθούν στα 27,4 εκατ. μετοχές ή 6,46 φορές την ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα σε μετοχές. Η Société Générale υπολογίζει ότι οι εισροές στη μετοχή θα είναι της τάξεως των 26,99 εκατ. μετοχών ή 59,07 εκατ. δολαρίων ή 6,51 φορών την ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα. Επίσης, για την ΕΤΕ η γαλλική τράπεζα θεωρεί μεσαία την πιθανότητα επιβεβαίωσης.

Η ματιά της JP Morgan και της Wood & Company

Αντίστοιχα, οι αναμενόμενες εισροές κεφαλαίων στη μετοχή της Eurobank από την JP Morgan εμφανίζονται σχεδόν διπλάσιες από τις εκτιμήσεις της Bernstein. H JP Morgan εκτιμάει ότι στην αναθεώρηση του Μαΐου, ο MSCI αναμένεται να αναβαθμίσει τη Eurobank, τοποθετώντας τη μετοχή στον δείκτη MSCI Emerging Markets, διαγράφοντάς την από τον MSCI EM Small Cap.

Όπως αναφέρει η αμερικανική τράπεζα, και ο FTSE αναμένεται να διαγράψει την Grivalia Properties από τον δείκτη FTSE Emerging Markets Small Index, αυξάνοντας τη στάθμιση της Eurobank στον δείκτη FTSE Emerging Markets Standard, με την καθαρή επίπτωση ωστόσο να είναι οριακή.

Σε σχέση με τις εισροές από τα funds παθητικής διαχείρισης, ο οίκος εκτιμά για τη Eurobank καθαρές εισροές ύψους 164 εκατ. δολαρίων, με εισροές 184 εκατ. δολ. από την προσθήκη στον MSCI Emerging Markets, 22 εκατ. δολ. από την αύξηση της στάθμισης στον FTSE EM και εκροές 43 εκατ. δολ. από τη διαγραφή της από τον MSCI EM Small Cap.

Όσον αφορά την Grivalia Properties, ο οίκος αναμένει συνολικές εκροές 28 εκατ. ευρώ, 21 εκατ. από τη διαγραφή της μετοχής από τον FTSE EM Small Cap και 7 εκατ. από τη διαγραφή από τον MSCI EM Small Cap.

Τέλος, η Wood & Company σημειώνει ότι όταν η μετοχή της Eurobank προστεθεί στον δείκτη, αναμένονται εισροές ύψους 128 εκατ. δολαρίων από παθητικά χαρτοφυλάκια (εκτιμά ότι θα διαμορφωθούν σε επίπεδα 20 φορές τη μέση συναλλακτική δραστηριότητα), με τη στάθμιση της μετοχής στον δείκτη MSCI EM να διαμορφώνεται στο 0,04% και στον δείκτη MSCI Greece στο 14% περίπου.

Οι συμμετοχές και οι σταθμίσεις

Αν και εφόσον υπάρξουν τελικά αλλαγές στον δείκτη MSCI Standard, πιθανότατα αλλαγές στάθμισης ή και προσθήκες θα λάβουν χώρα και στον μικρότερο δείκτη MSCI Greece Small Cap.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, ο δείκτης MSCI Greece Standard περιλαμβάνει έξι μόλις μετοχές με σταθμίσεις: ΟΤΕ με 27,95%, ΟΠΑΠ με 19,62%, Alpha Bank ΑΛΦΑ +2,10% με 16,38%, Jumbo με 15,49%, Motor Oil με 12,05% και ΤΙΤΑΝ με 8,51%.

Εφόσον υπάρξει προσθήκη των δύο τραπεζικών μετοχών στον δείκτη, θα υπάρξουν και αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων και θα επηρεαστούν όλες οι μετοχές που συμμετέχουν στον δείκτη.

Συνολικά ωστόσο, ο δείκτης MSSCI Greece Investable Market Index (IMI) περιλαμβάνει 21 μετοχές, άρα ο δείκτης small cap περιλαμβάνει 15 μετοχές. Οι βασικές μετοχές του ΜSCI Greece IΜΙ με τις σταθμίσεις τους πλην των παραπάνω έξι είναι: Eurobank 7,90%, Μυτιληναίος 5,39%, Εθνική Τράπεζα 5,11%, Grivalia Properties 2.93%. Οι 10 παραπάνω μετοχές αποτελούν το 84% του δείκτη ΜSCI Greece IMI.

Τέλος, η προσθήκη της Σαουδικής Αραβίας στους δείκτες MSCI Emerging Markets με 31 νέες μετοχές επίσης θα επηρεάσει τις σταθμίσεις των χωρών και ειδικά της περιοχής που περιλαμβάνει την Ελλάδα. Αθροιστικά, η Bernstein υπολογίζει τις εισροές για τη Σαουδική Αραβία στα 413 εκατ. δολάρια, τα οποία αφορούν μόνο τους index trackers των δεικτών που δημιουργεί η MSCI inc.

Η MSCI Inc. κατ' εξαίρεση θα προβεί στην αλλαγή των βασικών ημερομηνιών για τον Μάιο του 2019, στο πλαίσιο της συμπερίληψης των δεικτών MSCI Saudi Arabia Indexes στους δείκτες MSCI Emerging Markets.

Συγκεκριμένα, βάσει αυτής της πρότασης, η MSCI θα εφαρμόσει τα αποτελέσματα του Μαΐου 2019 από το κλείσιμο της 29ης Μαΐου 2019, με ισχύ από 30 Μαΐου 2019 (τροποποιημένη από τις 3 Ιουνίου 2019), διατηρώντας παράλληλα την ημερομηνία ανακοίνωσης αναθεώρησης δείκτη αμετάβλητη στις 14 Μαΐου 2019.

Πηγή:www.euro2day.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text