Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Τριγμοί στην Creta Farms

Τριγμοί στην Creta Farms

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τριγμοί στην Creta Farms

της Αλεξάνδρας Γκίτση

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Κρητική αλλαντοβιομηχανία Creta Farms τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Η απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου, που συνεδρίασε επί τρεις ώρες την περασμένη Δευτέρα, να αντικαταστήσει τον Κωνσταντίνο Δομαζάκη από τη θέση του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της σε απλό μέλος του δ.σ. δημιουργεί νέα δεδομένα στην εταιρεία.

Τα πρώτα απόνερα από αυτή την κρίση, πέραν της ενδοοικογενειακής κόντρας των αδελφών Δομαζάκη που πλέον έχει βγει στο προσκήνιο ή ως απόρροια αυτής, είναι η απόφαση των Τραπεζών να μεταφέρουν δάνεια ύψους 100 εκατ. ευρώ στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Μέλη της διοίκησης της εταιρείας με τα οποία επικοινώνησε το Capital.gr, υποστηρίζουν, ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ακόμη. Ωστόσο παραδέχονται πως είναι εις γνώση της διοίκησης οι εν λόγω προθέσεις των τραπεζών. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, έχουν προγραμματιστεί ραντεβού με στελέχη των πιστωτικών ιδρυμάτων και εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο αναμένονται μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

Πολλοί στην αγορά μιλάνε για τη μεγαλύτερη και χειρότερη κρίση στην οποία έχει περιέλθει η εισηγμένη αλλαντοβιομηχανία. Με Τραπεζίτες αλλά και μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας να παραδέχονται ότι στο προσκήνιο υπάρχουν ενδιαφερόμενοι "μνηστήρες".

Πάνω από τρεις, ανέφερε χαρακτηριστικά στο Capital.gr μέλος του διοικητικού συμβουλίου, "φωτογραφίζοντας" ως έναν εξ αυτών τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο της Chipita.

Ο τελευταίος είναι και ο βασικός μέτοχος της αλλαντοβιομηχανίας Π.Γ. Νίκας η οποία, αν δεν ολοκληρώσει επιτυχώς τις διαπραγματεύσεις με τον σημερινό ιδιοκτήτη του ακινήτου που στεγάζονται σήμερα οι εγκαταστάσεις της Π.Γ. Νίκας στον Άγιο Στέφανο θα μείνει χωρίς παραγωγική μονάδα. Οπότε ενδεχόμενη συμφωνία ή ακόμη και είσοδο του στο μετοχικό κεφάλαιο της Creta Frams θα εξασφαλίσει στη Νίκας παραγωγική μονάδα.

Οι επαφές μεταξύ του Σπύρου Θεοδωρόπουλου και των αδελφών Δομαζάκη κρατάνε εδώ και χρόνια. Ήταν την Άνοιξη του 2017, δηλαδή πριν από ακριβώς δύο χρόνια, όταν οι αδελφοί Δομαζάκη είχαν βρεθεί στη Λαμία στις εγκαταστάσεις της Chipita για να συζητήσουν με τον Σπύρο Θεωδορόπουλο, το ενδεχόμενο μετοχικής συνεργασίας.

Συνάντηση την οποία και τα δύο μέρη είχαν διαψεύσει στο Capital.gr ότι είχε πραγματοποιηθεί. Πάντως σύμφωνα με άλλες πηγές μεγάλη ελεγκτική εταιρεία, η οποία δεν ανήκει στις BIG 4, είχε αναλάβει να ελέγξει τα οικονομικά τους και να βγάλει τις αποτιμήσεις.

Δύο χρόνια μετά μια άλλη ελεγκτική εταιρεία, από τις BIG 4 αυτή τη φορά, διενεργεί τους τελευταίους δύο μήνες πορισματική έκθεση ελέγχου στην Κρητική αλλαντοβιομηχανία. Αφορμή για αυτό τον έλεγχο έχει σταθεί η από 2 Απριλίου επιστολή του Κωνσταντίνου Δομαζάκη προς τον Ορκωτό Ελεγκτή της εταιρείας στην οποία ο αναφέρει πως  ο ίδιος είχε χρηματοδοτήσει την εταιρεία με κεφάλαια ύψος 11,6 εκατ. ευρώ κατά τα έτη 2005 -2006.

Από την έως σήμερα ελεγκτική εργασία του ανεξάρτητου ελεγκτικού οίκου δεν προκύπτουν επαρκή στοιχεία που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις της Εταιρείας και του Ομίλου”, αναφέρεται στην οικονομική έκθεση της εισηγμένης, η διαπραγμάτευση των μετοχών της οποίας έχει ανασταλεί.

Το σύνολο των δανείων της την 31η Δεκεμβρίου ήταν 109,53 εκατ. ευρώ από 106,879 εκατ. ευρώ το 2017. Η εταιρεία την 11/5/2016 υπέγραψε συμφωνία χρηματοδότησης ύψους 15 εκατ. ευρώ πενταετούς διάρκειας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

H συμφωνία αφορά σε χρηματοδότηση ειδικού σκοπού για την ανάπτυξη των R&I έργων (Research & Innovation) της εταιρείας και την επέκτασή της στις διεθνείς αγορές. Μέχρι την 31/12/2017 έχει εκταμιευτεί το ποσό των 10 εκατ. ευρώ.

Το υπόλοιπο ποσό 5 εκατ. ευρώ εκταμιεύτηκε σε δύο δόσεις, στις 7 Ιανουαρίου του 2019 ποσό 3,5 εκατ. ευρώ και στις 15 Απριλίου 2019 εκταμιεύτηκε το υπόλοιπο 1,5 εκατ. ευρώ.

Πέρυσι οι πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν σε 117,8 εκατ. ευρώ εμφανίζοντας αύξηση 9% σε σχέση με τη χρήση του 2017 με τη λειτουργική κερδοφορία να διαμορφώνεται στα 13,5 εκατ. ευρώ, υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι, ενώ ο όμιλος επιβαρύνθηκε με απομειώσεις.

Πηγή:www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text