Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 207 | ΚΑΡΑΤΖΗΣ - Στοιχεία Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης

ΚΑΡΑΤΖΗΣ - Στοιχεία Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Πλήρες έντυπο ετήσιας οικονομικής έκθεσης (εδω)

Κύρια γεγονότα ετους (σελ 18 - 19)

Κύριοι κίνδυνοι (σελ 24 - 26)

Σημαντικά γεγονότα της χρήσης 2018

Έναρξη λειτουργίας του υπερπολυτελούς ξενοδοχείου Nana Princess :

Στις αρχές Ιουνίου 2018 το νέο υπερπολυτελές ξενοδοχείο της μητρικής εταιρείας Nana Princess υποδέχθηκε τους πρώτους του επισκέπτες. Το θέρετρο αυτό απευθύνεται σε πελάτες που επιθυμούν να απολαύσουν υψηλής στάθμης υπηρεσίες φιλοξενίας. Αποτελείται από 112 υπερπολυτελή διαμερίσματα, σουίτες και βίλες, μαζί με παγκόσμιας κλάσης εγκαταστάσεις αναψυχής και ψυχαγωγίας, οι οποίες περιλαμβάνουν, εσωτερικές και εξωτερικές πισίνες στα δωμάτια, τελευταίας τεχνολογίας spa και γυμναστήριο καθώς και έξι διαφορετικούς χώρους εστιατορίων και μπαρ. Η συνολική επένδυση έχει υπερβεί τα 25 εκατ. ευρώ.

Επενδυτικό σχέδιο στην Αιολική ενέργεια :

Η Εταιρεία στο τέλος της χρήσης προχώρησε σε συμφωνία εξαγοράς της εταιρείας «Αιολική Πνοή Αποσκιάς Μονοπρόσωπη ΕΠΕ» η οποία κατέχει άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 9 MW από αιολικό σταθμό.

Επενδύσεις στη βιομηχανία :

Η Εταιρεία προχώρησε σε αναδιάρθρωση των διαδικασιών αποθήκευσης και συσκευασίας προχωρώντας τον Νοέμβριο του 2018 στην αγορά κτιριακών υποδομών στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου συνολικής έκτασης 5.000 τ.μ. σε οικόπεδο 10.000 τ.μ., προκειμένου να ανταπεξέλθει στην αυξημένη ζήτηση των βιομηχανικών της προϊόντων.

Δραστηριοποίηση ΚΕΝ :

Η θυγατρική ΚΕΝ στο δεύτερο χρόνο λειτουργίας της στον κλάδο της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας συνέχισε να καταγράφει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και παρουσιάζει σημαντική μεγέθυνση στα οικονομικά της μεγέθη. Στα δύο έτη λειτουργίας δόθηκε έμφαση στη διεύρυνση του δικτύου πωλήσεων και στην εδραίωσή της στην αγορά. Το αποτέλεσμα κρίνεται ικανοποιητικό αφού οι παραπάνω στόχοι εξυπηρετήθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Η ΚΕΝ ως αδειοδοτημένη εταιρία προμήθειας ρεύματος έχει ταυτόχρονα και την δυνατότητα εμπορίας ενέργειας στις 5 ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Ελλάδας με τις γείτονες χώρες. Το 2017 ολοκλήρωσε την εγγραφή της στα γραφεία κατανομής δικαιωμάτων μεταφοράς SEECAO, JAO, ESO, IPTO, για εμπορία ενέργειας με τις Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία και Τουρκία. Το 2018 προέβη δε σε εγγραφή στο χρηματιστήριο ενέργειας της Ιταλίας (GME - Gestore Mercati Energetici) και στον Ιταλικό Διαχειριστή Συστήματος (TERNA) για την όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση ευκαιριών στην διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας. Τέλος εγκρίθηκε η εγγραφή της εταιρίας στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΕΧ – European Energy Exchange) με έδρα τη Λειψία της Γερμανίας με στόχο την αξιοποίηση ευκαιριών στον τομέα των χρηματοοικονομικών συμβολαίων ενέργειας συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη θωράκιση της εταιρίας από την μεταβλητότητα των τιμών. Ο συνολικός κύκλος εργασιών της εταιρείας υπερέβη το 2018 τα 102 εκατ. ευρώ και σήμερα διαθέτει πάνω από 60.000 ενεργές συνδέσεις. Επιπρόσθετα η εταιρεία διαθέτει άδεια διάθεσης φυσικού αερίου. Τέλος στο κομμάτι των υποδομών, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών, δημιουργήθηκαν νέα γραφεία της εταιρείας στο κέντρο της Αθήνας που στεγάζουν τα τμήματα Retail, Πωλήσεων και Διασυνοριακού Εμπορίου.

Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της εταιρείας:

Η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της εταιρείας μας που πραγματοποιήθηκε στις 16/06/2018 με απαρτία 87,18% (επί συνόλου 14.679.792 μετοχών εκπροσωπήθηκαν 12.798.382) και αριθμό παρισταμένων μετόχων 13, έλαβε τις παρακάτω αποφάσεις:

1) Ομόφωνα ενέκρινε τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της εταιρικής χρήσης 1/1/2017 έως 31/12/2017 και τις σχετικές εκθέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και των ελεγκτών.

2) Ομόφωνα ενέκρινε την διάθεση κερδών χρήσης 2017, η οποία προβλέπει τη μη διανομή μερίσματος.

3) Ομόφωνα ενέκρινε την απαλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τις Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις και τη διαχείριση της εταιρικής χρήσης από 1/1/2017 έως 31/12/2017.

4) Ομόφωνα ενέκρινε τις αμοιβές μελών Διοικητικού Συμβουλίου για τη χρήση 2017 και προέγκρινε τις αμοιβές για την εταιρική χρήση από 1/1/2018 έως 31/12/2018.

5) Ομόφωνα εξέλεξε την ελεγκτική εταιρεία «Grant Thorton A.E.» για τον τακτικό και φορολογικό έλεγχο της εταιρικής χρήσης 1/1/2018 έως 31/12/2018.

6) Ομόφωνα ενέκρινε την τροποποίηση του άρθρου 1 του Καταστατικού της εταιρείας.

7) Ομόφωνα, ενέκρινε την αύξηση υφιστάμενων εταιρικών εγγυήσεων σε συμβάσεις τραπεζικών πιστώσεων της θυγατρικής ΚΕΝ ΑΕ προς τις ALPHA BANK και EUROBANK.

8) Ομόφωνα ενέκρινε τη μη διανομή (δέσμευση) ήδη σχηματισθέντων αποθεματικών για την κάλυψη ιδίας συμμετοχής επενδυτικών σχεδίων ενταγμένων στον Α.Ν. 3908/2011, πριν την παρέλευση πενταετίας από την ολοκλήρωση και την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας εκάστης επένδυσης.

Κυριότεροι κίνδυνοι και αβεβαιότητες

Κίνδυνος επιτοκίου :

Οι δανειακές υποχρεώσεις του Ομίλου συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με το επιτόκιο Euribor και ως εκ τούτου υφίσταται τέτοιος κίνδυνος που είναι ανάλογος του νομισματικού μεγέθους του δανεισμού. Μεταβολή του επιτοκίου βάσης κατά +/- 100 μονάδες (+/-1%), ceteris paribus, αναμένεται να μεταβάλει το χρηματοοικονομικό κόστος κατά περίπου 577χιλ.€ σε ετήσια βάση. Δεν χρησιμοποιούνται από την εταιρεία και τον Όμιλο παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα αντιστάθμισης κινδύνου. Για τη χρήση που έληξε στις 31/12/2018, το μέσο ετήσιο επιτόκιο του Ομίλου ανήλθε περίπου σε 3,55%.

Πιστωτικός κίνδυνος :

Η χρηματοοικονομική κατάσταση των πελατών παρακολουθείται διαρκώς από τις εταιρείες του Ομίλου. Όπου κρίνεται κατάλληλο, ζητείται επιπλέον ασφαλιστική κάλυψη ως εγγύηση της πίστωσης. Η εταιρεία από 01.01.2018 εφάρμοσε το ΔΠΧΑ 9 χρησιμοποιώντας την απλοποιημένη προσέγγιση για την εκτίμηση των αναμένων πιστωτικών ζημιών από εμπορικές απαιτήσεις και τον υπολογισμό των προβλέψεων. Η μέγιστη έκθεση στον πιστωτικό κίνδυνο την 31.12.2018 ανέρχεται σε περίπου 72,6 εκατ.€ (συμπεριλαμβανόμενων των ταμειακών διαθεσίμων).

Τομέας Βιομηχανίας: Επισημαίνεται ότι λόγω του εξαγωγικού χαρακτήρα της εταιρείας δεν υπάρχουν σημαντικές συγκεντρώσεις πιστωτικού κινδύνου στην Ελλάδα με εξαίρεση ένα πελάτη με υπόλοιπο 1.052.34 ευρώ ή ~5% στο σύνολο. Για τους πελάτες εξωτερικού η εταιρεία έχει προβεί σε ασφαλιστική κάλυψη πιστώσεων καλύπτοντας το 80% της αξίας των παραγγελιών.

Τομέας Ξενοδοχείων: Δεν υπάρχουν σημαντικές συγκεντρώσεις πιστωτικού κινδύνου ούτε υψηλός κίνδυνος αντισυμβαλλόμενου.

Τομέας Ενέργειας: Στον τομέα της παραγωγής ενέργειας υφίσταται συγκέντρωση απαιτήσεων από τον πελάτη ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ (πρώην ΛΑΓΗΕ), οι απαιτήσεις αυτές την 31.12.2018 ανέρχονταν σε 1,9εκ.€ έναντι 2,7εκ.€ κατά την προηγούμενη χρήση και αντιστοιχούν στο 9,9% των εμπορικών απαιτήσεων του Ομίλου. Ως προς τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας ο κίνδυνος συγκέντρωσης είναι περιορισμένος καθότι οι απαιτήσεις της εταιρείας προέρχονται από ευρεία βάση καταναλωτών (επιχειρήσεων και νοικοκυριών) και έχουν επαρκή διασπορά. Ο κίνδυνος αντισυμβαλλόμενου είναι υψηλός λόγω του νομισματικού μεγέθους των απαιτήσεων, ενώ στατιστικά είναι αναμενόμενο ότι θα προκύψουν πιστωτικές ζημίες σε μια ευρεία βάση πελατών ανεξάρτητα από την αποτελεσματικότητα των πολιτικών που εφαρμόζει η εταιρεία. Ο πιστωτικός κίνδυνος αυξάνεται:

όσο το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυρών και επιχειρήσεων πιέζεται από τα μακροοικονομικά μεγέθη και την φορολογία, άμεση ή έμμεση ή ειδική που σχετίζεται με επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς ρεύματος

όσο το κόστος της προσφερόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τους παραγωγούς αυξάνεται

από την όξυνση του ανταγωνισμού στον κλάδο των παρόχων ενέργειας

Ο Όμιλος εφαρμόζει διαδικασίες για την πρόληψη και τον περιορισμό των πιστωτικών ζημιών. Ειδικότερα :

αξιολόγηση του οικονομικού profile του πελάτη σε κάθε στάδιο και ιδιαιτέρα σε αυτό της αποδοχής του

λήψη εγγυήσεων  διασύνδεση πληρωμών με πιστωτικές κάρτες & τραπεζικούς λογαριασμούς

παροχή έκπτωσης συνέπειας  συνεχή παρακολούθηση καθυστερήσεων

διακοπή ζημιογόνων συμβάσεων

Κίνδυνος ρευστότητας:

Δεν υφίσταται κίνδυνος ρευστότητας καθότι ο Όμιλος διαθέτει υψηλά ταμειακά διαθέσιμα και θετικό κεφάλαιο κίνησης. Τα διαθέσιμα του Ομίλου την 31.12.2018 ανέρχονται σε 39.839χιλ. ευρώ, το καθαρό κεφάλαιο κίνησης του Ομίλου κατά την 31.12.2018 ήταν 43.192χιλ. ευρώ έναντι 48.636χιλ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, ενώ ο δείκτης γενικής ρευστότητας ανέρχεται σε 1,65 (2017: 2,17).

Κίνδυνος διακυμάνσεων τιμών βασικών Α΄ υλών:

Ο Όμιλος εκτίθεται στον κίνδυνο μεταβολών της τιμής του πολυαιθυλενίου (PE) ως βασικής βιομηχανοποιούμενης πρώτης ύλης. Πρόκειται για παράγωγο προϊόν του πετρελαίου. Η τιμή του εξαρτάται τόσο από τις τιμές πετρελαίου όσο και από την προσφορά και ζήτηση για το προϊόν που διαμορφώνεται διεθνώς. Για την αντιμετώπιση του κινδύνου ο όμιλος παρακολουθεί καθημερινά την τιμή του πολυαιθυλενίου και βρίσκεται σε συνεχή διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές προκειμένου να περιορίσει τη διακύμανση της τιμής της α΄ ύλης. Αυτό επιτυγχάνεται με ορθολογική διαχείριση αποθεμάτων α ύλης σε σχέση με τις παραγγελίες των πελατών. Επιπλέον, σε συμφωνίες με σημαντικούς πελάτες έχει φροντίσει να συμπεριλάβει την μεταβλητότητα της τιμής του πολυαιθυλενίου στον προσδιορισμό της τιμής των προϊόντων. Μία αύξηση της τιμής του πολυαιθυλενίου 5%, ceteris paribus, επιφέρει αύξηση στο κόστος των αναλώσεων περίπου 1,4 εκατ.€ σε ετήσια βάση ή συνολικά αύξηση του βιομηχανικού κόστους παραγωγής κατά 2,7% περίπου.

Συναλλαγματικός κίνδυνος:

Δεν υφίσταται σημαντικός συναλλαγματικός κίνδυνος από εμπορικές συναλλαγές για τον όμιλο και την μητρική εταιρεία, καθώς οι περισσότερες συναλλαγές διακανονίζονται σε ευρώ. Ο συναλλαγματικός κίνδυνος περιορίζεται στη μετατροπή των στοιχείων οικονομικής θέσης της θυγατρικής Karatzis Russia, καθώς και την ενσωμάτωση του αποτελέσματος της συγγενούς Zeus Packaging Agri Ltd.

Κίνδυνος διακυμάνσεων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ:

Η θυγατρική ΚΕΝ συμμετέχει στο πρόγραμμα διεξαγωγής των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ), σύμφωνα με το άρθρο 138 παρ. 1 του ν. 4389/2016 ως ισχύει, στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας υφίσταται κίνδυνος τιμών & κίνδυνος ταμειακών ροών.

Συμβατικός & Κανονιστικός κίνδυνος:

Ο Όμιλος εκτίθεται σε κινδύνους που απορρέουν από την δραστηριοποίηση του στην κρατικά εποπτευόμενη αγορά ενέργειας (παραγωγής από ΑΠΕ και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας).

Μακροοικονομικός κίνδυνος:

Η αστάθεια του οικονομικού περιβάλλοντος, η κρίση χρέους της χώρας και οι περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων (capital controls) που επιβλήθηκαν έχουν ως αποτέλεσμα την επαύξηση της έκθεσης του Ομίλου στους χρηματοοικονομικούς και λειτουργικούς κινδύνους. Ωστόσο, η διοίκηση εκτιμά ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές επιπτώσεις στις δραστηριότητες και τις ταμειακές ροές του Ομίλου αφενός λόγω της εξωστρέφειας του Ομίλου και της υψηλής του ρευστότητας αφετέρου λόγω της χαλάρωσης των κεφαλαιακών περιορισμών και της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος. Ωστόσο, τα μακροοικονομικά μεγέθη στο βαθμό που επηρεάζουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυρών και επιχειρήσεων, δηλαδή των καταναλωτών ενέργειας, επηρεάζουν στην ίδια κατεύθυνση τις χρηματορροές και το εισόδημα της θυγατρικής ΚΕΝ και κατά συνέπεια του Ομίλου.

Ανταγωνισμός - Συνθήκες αγοράς:

Η ελληνική αγορά ενέργειας διέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, σύμφωνα με την οποίαν καμία επιχείρηση δεν θα επιτρέπεται να διαθέτει πάνω από το 50% της συνολικής ενέργειας που παράγεται και/ή εισάγεται στην Ελλάδα έως το 2020. Η ΔΕΗ, ως παραδοσιακός πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας, κατέχει ακόμη σημαντικό μερίδιο της ελληνικής αγοράς. Ο αριθμός των αδειών που διατίθεται στην Ελληνική αγορά ενέργειας είναι προς το παρόν σχετικά περιορισμένος. Η ΚΕΝ είχε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης και συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων εναλλακτικών πάροχων. Το μερίδιο αγοράς της εταιρείας αυξήθηκε από 0,27% στο 2017 σε 0,83% στο τέλος του 2018 ενώ και το 2019 αναμένεται σημαντική αύξηση των πωλήσεων λόγων των αυξημένων συνδέσεων και την απόδοση τους σε 12μηνη βάση. Επίσης η εταιρεία στην επόμενη χρήση μπαίνει στην αγορά προμήθειας & πώλησης φυσικού αερίου ενώ αύξηση ~2% αναμένεται και στη συνολική ζήτηση ενέργειας στην Ελλάδα, μετά τη σημαντική καθίζηση της αγοράς στα έτη 2010 έως 2015 με τη συνολική ζήτηση να διαμορφώνεται σε περίπου 50,25 TWh.

Στοιχεία και εκτιμήσεις για την εξέλιξη των δραστηριοτήτων του ομίλου (σελ 38 - 39)

Η βιομηχανική δραστηριότητα του Ομίλου αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα κύκλου εργασιών. Η Διοίκηση σχεδιάζει νέα επένδυση στο εργοστάσιο της Λάρισας, για την παραγωγή σπάγκου χορτοδεσίας προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ. Το προϊόν είναι παρεμφερές με δίχτυ χορτοδεσίας και εκτιμάται ότι μέσα από το εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων του Ομίλου θα προωθηθεί με γοργούς ρυθμούς η ανάπτυξη του προϊόντος. Στον άμεσο επιχειρησιακό σχεδιασμό του Ομίλου περιλαμβάνεται η περαιτέρω ανάπτυξη της Πολωνικής αγοράς, μια δυναμική αγορά για τα προϊόντα του Ομίλου.

Στο ξενοδοχειακό κλάδο το 2019, ο συνολικός κύκλος εργασιών αναμένεται αυξητικός κυρίως λόγω της πλήρους λειτουργίας του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Nana Princess, ενώ στόχος της διοίκησης είναι η διατήρηση του κύκλου εργασιών του Nana Beach στα περυσινά υψηλά επίπεδα. Το Nana Princess διανύει το 2ο έτος λειτουργίας και παρέχει υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακές υπηρεσίες. Επιδίωξη της διοίκησης του ομίλου, είναι η καθιέρωση του ως ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία στην Ελλάδα. Αναφορικά με το ξενοδοχείο Nana Beach, ολοκληρώθηκε η α΄φάση του επενδυτικού σχεδίου που περιελάβανε τη ριζική ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση 200 δωματίων και λοιπών κοινόχρηστων χώρων. Η β’ φάση που αφορά την ανακαίνιση 200 ακόμη δωματίων, επισιτιστικών τμημάτων και κολυμβητικών δεξαμενών θα υλοποιηθεί την επόμενη χειμερινή περίοδο. Η ανακαίνιση του ξενοδοχείου Nana Beach, η οποία θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις έχει συνολικό προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ και αναμένεται η υπαγωγή της στις διατάξεις του νόμου 4399/2016. Η διοίκηση μετά από αυτή την ανακαίνιση και την ολική αναβάθμιση του ξενοδοχείου θα επιδιώξει να το καθιερώσει με νέο όνομα και υπηρεσίες σε σαφώς υψηλότερο επίπεδο. Μέσα από συμμετοχές σε αξιόλογες εκθέσεις στις Κάννες, στο Λονδίνο, στη Μόσχα και το Βερολίνο χτίζεται και αναβαθμίζεται σταδιακά το brand name των ξενοδοχείων του Ομίλου. Τέλος ο όμιλος εξετάζει και αξιολογεί επενδυτικές προτάσεις στον τουριστικό κλάδο σε υφιστάμενες ξενοδοχειακές μονάδες ή την ανάπτυξη νέων μονάδων σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα.

Ως προς τον κλάδο παραγωγής ενέργειας, οι πωλήσεις του κλάδου φωτοβολταϊκών εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες. Εντούτοις για το 2019 δεν αναμένονται αξιοσημείωτες μεταβολές σε σχέση με το 2018.

Ο επενδυτικός σχεδιασμός του ομίλου ΚΑΡΑΤΖΗ στον ενεργειακό τομέα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση των διαδικασιών αδειοδότησης δύο αιολικών σταθμών ισχύος 3 MW έκαστος. Επιπρόσθετα επενδύει στον τομέα εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας, έχοντας καταθέσει άδειες φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 100 MW στην κεντρική Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισμού 55 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο των μελλοντικών εξελίξεων στον ευρωπαϊκό ενεργειακό σχεδιασμό, ο όμιλος ΚΑΡΑΤΖΗ έχει καταθέσει αίτηση έκδοσης άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θερμοηλεκτρικού σταθμού με την τεχνολογία συνδυασμένου κύκλου που χρησιμοποιεί ως καύσιμο το φυσικό αέριο, ισχύος 660 MW. Το ύψος της επένδυσης εκτιμάται στα 370 εκατ. ευρώ. Τέλος εντός του 2019, θα ληφθούν οι αδειοδοτήσεις τόσο των αιολικών όσο και των ΦΒ πάρκων προκειμένου να συμμετάσχουν στην διαγωνιστική διαδικασία και η υλοποίηση των σχεδίων θα γίνει εντός του 2020. Γενικά ο Όμιλος σκοπεύει να ενδυναμώσει τη θέση του στις ΑΠΕ με τη διενέργεια νέων επενδύσεων.

Αναφορικά με τον κλάδο της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, που δραστηριοποιείται η θυγατρική ΚΕΝ ΑΕ να σημειωθεί ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των εργασιών της εταιρείας είναι αρκετά ικανοποιητικός. Οι συνδέσεις εξελίσσονται σε ικανοποιητικό επίπεδο με αύξηση συνεργατών και νέα προωθητικά πακέτα. Αναμένεται έως το τέλος του 2019 οι συνδέσεις να έχουν ξεπεράσει τις 90.000. Επιπρόσθετα η ανάπτυξη νέων καταστημάτων με την μέθοδο franchise εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και αναμένεται να φτάσει στα 35 καταστήματα μέχρι το τέλος της χρονιάς. Στις 17/04/2019 ολοκληρώθηκε η δεύτερη δημοπρασία ΝΟΜΕ του έτους 2019, στην οποία διατέθηκαν 355 MWh/h με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται σα 54,74 ευρώ ανά MWh/h.

Στο διοικητικό εφετείο Αθηνών έχει κατατεθεί και αναμένεται εντός του Μαΐου 2019, η εκδίκαση έφεσης για την αγωγή της μητρικής εταιρείας κατά του Ελληνικού Δημοσίου, με την οποία ζητά το ποσό των 3 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά τόκους για το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό επιχορήγησης πραγματοποιθείσας επένδυσης. Η επιστροφή της επιχορήγησης διατάχθηκε από την 54490/ΝΝ 365/Ν. 1892/90/24.7.2001 απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και ακυρώθηκε με την υπ’ αριθμ 3582/2010 απόφαση του ΣτΕ.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδιασμού της, η Καράτζη ΑΕ προχώρησε στην έκδοση δύο κοινών ομολογιακών δανείων, τα οποία καλύφθηκαν εξ’ ολοκλήρου από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Το πρώτο, ποσού ευρώ 10.090.200, θα χρηματοδοτήσει την επένδυση εκσυγχρονισμού του ξενοδοχείου Nana Beach, ενώ το δεύτερο, ποσού ευρώ 12.400.000, θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη επενδυτικών σχεδίων κυρίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text