Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 207 | ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ- Στοιχεία Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ- Στοιχεία Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Πλήρες έντυπο ετήσιας οικονομικής έκθεσης (εδω)

Κύρια γεγονότα έτους (σελ 7)

Κύριοι κίνδυνοι (σελ 8 - 10)

Η Εταιρεία το 2018

Σε εταιρική βάση, ο κύκλος εργασιών ανήλθε στο ποσό ευρώ 176.623 χιλ., έναντι ευρώ 164.028 χιλ. το 2017, σημειώνοντας αύξηση κατά 8% περίπου.

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε ευρώ 21.244 χιλ., διατηρώντας το ίδιο επίπεδο κερδοφορίας, σε σχέση με το αντίστοιχο EBITDA του 2017 (ευρώ 21.235 χιλ.).

Τα Εταιρικά αποτελέσματα μετά από φόρους ανήλθαν σε κέρδη, ποσού ευρώ 7.814 χιλ. έναντι ποσού ευρώ 1.495 χιλ. την αντίστοιχή περσινή χρήση, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 423%.

Οι επενδύσεις το 2018 σε κεφαλαιουχικό εξοπλισμό, (ενσώματα και άυλα πάγια στοιχεία) ανήλθαν στο ποσό ευρώ 12.623 χιλ. έναντι ποσού ευρώ 5.388 χιλ. την αντίστοιχη χρήση, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 134,28% περίπου.

Ο συνολικός αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού στην Εταιρεία ήταν 2.875 άτομα (2.804 τη χρήση του 2017), παρουσιάζοντας αύξησης 3%.

Στη διάρκεια του 2018, παρασχέθηκαν από τις κλινικές του Ομίλου, υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες σε 659.863 εξωτερικούς και 84.957 εσωτερικούς ασθενείς. Σε σχέση με το 2017 (629.051 ασθενείς), η αύξηση των εξωτερικών ασθενών άγγιξε το 5%. Την ίδια αυξητική τάση ακολούθησαν και οι εσωτερικού ασθενείς καθώς στις κλινικές, νοσηλεύθηκαν 9% περισσότεροι, σε σχέση με το 2017 (78.189 νοσηλευθέντες).

Σημαντικό ρόλο στην καταγραφόμενη αύξηση συνετέλεσε η επέκταση των υφιστάμενων συνεργασιών με τις ασφαλιστικές εταιρείες, μέσω της δημιουργίας νέων προϊόντων, και η ευέλικτη τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόστηκε για τους ιδιώτες πελάτες.

Κίνδυνοι και Αβεβαιότητες

Η Εταιρεία και ο Όμιλος είναι εκτεθειμένοι στους ακόλουθους κινδύνους από τη χρήση χρηματοοικονομικών μέσων:

α) Πλαίσιο Διαχείρισης Κινδύνων

Η Διοίκηση έχει την ευθύνη για την καθιέρωση και την εποπτεία του πλαισίου για τη διαχείριση του κινδύνου της Εταιρείας και του Ομίλου. Η διαχείριση του χρηματοοικονομικού κινδύνου έχει ως στόχο τον περιορισμό των προαναφερθεισών κινδύνων από τη συνεχή λειτουργία και τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων. Οι πολιτικές διαχείρισης κινδύνου έχουν συσταθεί για τον εντοπισμό και την ανάλυση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν η Εταιρεία και ο Όμιλος ώστε να καθορισθούν τα κατάλληλα όρια κινδύνων και οι διαδικασίες ελέγχου επί αυτών, καθώς και για την παρακολούθηση των κινδύνων και την τήρηση των ορίων που έχουν θέσει η Εταιρεία και ο Όμιλος. Οι πολιτικές διαχείρισης κινδύνου και τα συστήματα εξετάζονται τακτικά για να αντικατοπτρίζουν τις μεταβολές στις συνθήκες της αγοράς και στις δραστηριότητες της Εταιρείας και του Ομίλου. Η Εταιρεία και ο Όμιλος, μέσω της εκπαίδευσης του προσωπικού τους και των προτύπων διοίκησης, στοχεύουν στο να αναπτύξουν ένα πειθαρχημένο και εποικοδομητικό περιβάλλον ελέγχου, στο οποίο όλοι οι εργαζόμενοι να καταλαβαίνουν τους ρόλους και τις υποχρεώσεις τους και στο οποίο η ανάληψη των κινδύνων και των σχετικών αντίμετρων που μειώνουν τους κινδύνους να ορίζεται σαφώς. Η Επιτροπή Ελέγχου επιθεωρεί τον τρόπο με τον οποίο η Διοίκηση παρακολουθεί τη συμμόρφωση με τις πολιτικές και τις διαδικασίες διαχείρισης κινδύνων της Εταιρείας και του Ομίλου και εξετάζει την επάρκεια του πλαισίου διαχείρισης κινδύνων σε σχέση με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τόσο η Εταιρεία όσο και ο Όμιλος. Η Επιτροπή Ελέγχου παρακολουθεί επίσης, το έργο της Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, όπου στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, διενεργεί ελέγχους των δικλείδων ασφαλείας και των διαδικασιών που σχετίζονται με τη διαχείριση των κινδύνων, τα αποτελέσματα των οποίων της γνωστοποιούνται.

β) Πιστωτικός Κίνδυνος

Ο πιστωτικός κίνδυνος προκύπτει από πιστωτικές εκθέσεις στους πελάτες συμπεριλαμβανομένων των σημαντικών απαιτήσεων και διενεργηθέντων συναλλαγών. Το μεγαλύτερο μέρος των εμπορικών απαιτήσεων προέρχεται από δημόσιους ασφαλιστικούς οργανισμούς και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, ο πιστωτικός κίνδυνος των οποίων δεν θεωρείται σημαντικός ως προς τα μεγέθη της Εταιρείας με εξαίρεση έκτακτα γεγονότα. Όσον αφορά το υπόλοιπο μέρος των απαιτήσεων, το οποίο αντιπροσωπεύεται από πωλήσεις σε ιδιώτες ασθενείς, ο κίνδυνος διασπείρεται λόγω του μεγάλου αριθμού των πελατών (βλέπε σημείωση 25). Το τμήμα διαχείρισης πιστωτικού κινδύνου, αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα του πελάτη λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική του κατάσταση, προηγούμενες συναλλαγές και άλλες παραμέτρους. Τα πιστωτικά όρια πελατών καθορίζονται βάσει εσωτερικών αξιολογήσεων σύμφωνα πάντα με τα όρια που έχει καθορίσει η Διοίκηση. Εφαρμόζοντας από 1 Ιανουαρίου 2018, το νέο λογιστικό πρότυπο ΔΠΧΑ 9, η Διοίκηση αξιολογεί την ανακτησιμότητα των εμπορικών απαιτήσεων της Εταιρείας και του Ομίλου και προβαίνει σε εκτίμηση της απαιτούμενης πρόβλεψης απομείωσης για τις αναμενόμενες πιστωτικές ζημιές χρησιμοποιώντας όλες τις πληροφορίες που μπορούν να συλλεχθούν, βάσει τόσο ιστορικών όσο και παρόντων στοιχείων, αλλά και στοιχείων που αφορούν σε μελλοντικές εκτιμήσεις. Η Διοίκηση του Ομίλου προβαίνει σε περιοδική επανεκτίμηση της επάρκειας της σχηματισμένης προβλέψεως προς κάλυψη επισφαλών απαιτήσεων σε συνάρτηση με την πιστωτική της πολιτική και λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία και εκτιμήσεις της Νομικής Υπηρεσίας του Ομίλου, τα οποία προκύπτουν στην βάση των πρόσφατων εξελίξεων των υποθέσεων που διαχειρίζεται. Για τις λοιπές απαιτήσεις ο πιστωτικός κίνδυνος θεωρείται αμελητέος. Όσον αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα, ο Όμιλος και η Εταιρεία συναλλάσσονται μόνο με αναγνωρισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, υψηλής πιστωτικής διαβάθμισης.

γ) Κίνδυνος Ρευστότητας

Ο κίνδυνος ρευστότητας είναι ο κίνδυνος αντιμετώπισης δυσκολιών στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων που συνδέονται με τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις, οι οποίες διακανονίζονται με την παράδοση μετρητών ή άλλου χρηματοοικονομικού περιουσιακού στοιχείου. Συνετή διαχείριση του κινδύνου ρευστότητας προϋποθέτει επαρκείς εξασφαλίσεις χρηματικών διαθεσίμων και την διαθεσιμότητα χρηματοδότησης μέσω επαρκών πιστωτικών λειτουργιών. Επίσης, ο Όμιλος και η Εταιρεία προϋπολογίζουν και παρακολουθούν τις χρηματοροές τους σε τακτή χρονική βάση.

δ) Κίνδυνος της Αγοράς

Κίνδυνος αγοράς είναι ο κίνδυνος οι μεταβολές στις τιμές αγοράς, όπως οι τιμές συναλλάγματος, τα επιτόκια και οι τιμές των μετοχών να έχουν επιπτώσεις στο εισόδημα της Εταιρείας και του Ομίλου ή την αξία των χρηματοοικονομικών τους μέσων. Ο στόχος της διαχείρισης του κινδύνου αγοράς είναι να ρυθμίσει και να ελέγξει την έκθεση στον κίνδυνο αγοράς στα πλαίσια αποδεκτών παραμέτρων, βελτιστοποιώντας την απόδοση με την οποία η Εταιρεία και ο Όμιλος διενεργούν αυτές τις συναλλαγές εντός των τιθέμενων κατευθυντηρίων από το πλαίσιο διαχείρισης κινδύνου.

Συναλλαγματικός Κίνδυνος

Ο Όμιλος έχει επενδύσεις σε επιχειρήσεις στην Ρουμανία, τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία των οποίων εκτίθενται σε συναλλαγματικό κίνδυνο. Ο συναλλαγματικός κίνδυνος αυτού του είδους προκύπτει από την ισοτιμία RON/€ και δεν αντισταθμίζεται καθώς δεν υπάρχει ουσιώδης έκθεση. Η Διοίκηση του Ομίλου παρακολουθεί διαρκώς τους συναλλαγματικούς κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν και αξιολογεί την ανάγκη λήψης σχετικών μέτρων. Σε μια υποτιθέμενη μεταβολή (υποτίμηση/ανατίμηση) την 31η Δεκεμβρίου 2018 στην συναλλαγματική ισοτιμία του RON/€ της τάξεως του 0,1% (αντίστοιχα της τάξεως του 0,1% για την περσινή χρήση) δεν υφίσταται καμία επίδραση στα αποτελέσματα της χρήσης καθώς και στα ίδια κεφάλαια του Ομίλου ως αποτέλεσμα της μετατροπής της κατάστασης αποτελεσμάτων χρήσεως της θυγατρικής εταιρείας MEDSANA BMC από το λειτουργικό της νόμισμα στο Ευρώ. Το ποσοστό υποτίμησης/ανατίμησης 0,1% βασίσθηκε στην μέση μεταβλητότητα στην αγορά συναλλαγματικών ισοτιμιών για διάστημα 12 μηνών για το έτος 2018.

Κίνδυνος Τιμής

Ο Όμιλος και η Εταιρεία δεν εκτίθενται σε κίνδυνο τιμών χρεογράφων λόγω της μη επένδυσης τους σε οντότητες που κατατάσσονται ως χρηματοοικονομικά στοιχεία σε εύλογη αξία μέσω αποτελεσμάτων.

Ταμειακές Ροές και Δίκαιη Αξία Επιτοκιακού Κινδύνου

Ο κίνδυνος επιτοκίου του Ομίλου και της Εταιρείας αυξάνεται κυρίως από τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις. Οι υποχρεώσεις δύναται να υπόκεινται σε ευμετάβλητα επιτόκια και εκθέτουν τον Όμιλο και την Εταιρεία σε κίνδυνο ταμειακών ροών επιτοκίου. Ανάλογα με τα εκάστοτε επίπεδα καθαρού δανεισμού, η μεταβολή των επιτοκίων βάσης δανεισμού (EURIBOR), έχει αναλογική επίπτωση στα αποτελέσματα του Ομίλου και της Εταιρείας. Πολιτική του Ομίλου και της Εταιρείας είναι η ελαχιστοποίηση του κινδύνου διακύμανσης των ταμειακών εκροών αναφορικά με τον δανεισμό, ο οποίος υπόκειται σε μεταβλητό ποσοστό επιτοκίου, η διατήρηση των δανειακών τους υπολοίπων σε χαμηλά επίπεδα με ταυτόχρονη όμως διασφάλιση γραμμών χρηματοδότησης από τις συνεργαζόμενες τράπεζες που να ικανοποιούν απρόσκοπτα τη σχεδιαζόμενη ανάπτυξη του Ομίλου και της Εταιρείας. Λεπτομερής αναφορά για τις δανειακές υποχρεώσεις της Εταιρείας και του Ομίλου γίνεται στην Σημείωση 28. Παρακάτω παρουσιάζεται η επίδραση στα αποτελέσματα καθώς και στα ίδια κεφάλαια, του Ομίλου και της Εταιρείας, για τις χρήσεις 2018 και 2017 αντίστοιχα (sensitivity analysis), σε μια υποτιθέμενη μεταβολή (αύξηση / μείωση) του επιτοκίου (EURIBOR) κατά 0,5%.

Προοπτικές για το 2019 (σελ 12)

Η επιμονή μας για την παροχή κορυφαίων υπηρεσιών υγείας σε όσους περισσότερους συμπολίτες μας γίνεται, αυξάνοντας την προσβασιμότητα σε αυτές με συστηματική δουλειά και διαρκή προσπάθεια, αποδίδει. Αυτή η δυναμική αποτελεί ύψιστη τιμή για εμάς και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα που δίνουμε στον χάρτη της υγείας, με πυξίδα την ποιότητα, την ανταγωνιστικότητα και τη μέριμνα για τον ασθενή και τους γιατρούς μας.

Με βαθιά την πίστη του «Πατριωτικού Επιχειρείν», δημιουργούμε νέο πλούτο και νέες θέσεις εργασίας στον τόπο μας. Το εφαρμόσαμε σε όλη τη διάρκεια της κρίσης και τα αποτελέσματα, μας δικαιώνουν.

Με όραμα και αποφασιστικότητα, επενδύοντας πάνω από 40 εκατ. ευρώ από την αρχή της κρίσης, στο δύσκολο διάστημα του 2010-2015, φέραμε πάνω από 6.000 διεθνείς ασθενείς στην Ελλάδα ετησίως, κίνηση που αντιστοιχεί σε συνάλλαγμα μεγαλύτερο των 200 εκατ. ευρώ.

Επενδύσαμε και συνεχίζουμε να επενδύουμε σε ανθρώπους, σε έρευνα και γνώση, στα εργαλεία του μέλλοντος, στη βελτιστοποίηση της πρόληψης και στην τελειοποίηση της θεραπείας.

Αυτή είναι η αποστολή που συνεχίζουμε να υπηρετούμε εδώ, στην Ελλάδα, και θα συνεχίσουμε δυναμικά, με νέες επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα.

Ο χάρτης της υγείας αλλάζει παγκοσμίως και τα τελευταία χρόνια, εντονότατα, στη χώρα μας. Οι δομές, η προσβασιμότητα, ο ρόλος των stakeholders, η τεχνολογία, η ιατρική και το μέλλον της είναι ζητήματα που επαναπροσδιορίζονται. Το πώς τοποθετείται κανείς στον ραγδαία και κρίσιμα μεταβαλλόμενο αυτόν χώρο είναι θεμελιώδες.

Στον Όμιλό μας είμαστε, συνειδητά, στρατηγικοί επενδυτές και άνθρωποι του χώρου. Με βάθος και μακροχρόνιο σχεδιασμό.

Δίνουμε και θα εξακολουθήσουμε να δίνουμε το 100% στην ελληνική υγεία, να ανταποδίδουμε στην κοινωνία μέσα από το μεγαλύτερο πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα στον τομέα της υγείας και να συνεισφέρουμε στην ελληνική οικονομία μέσω νέων θέσεων εργασίας, καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και φόρων κ.ο.κ.

Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να επενδύουμε δυναμικά και να ισχυροποιήσουμε περαιτέρω τον κρίσιμο ελληνικό αυτό πόλο, συσπειρώνοντας όλες τις υγιείς δυνάμεις γύρω μας.

Παρακολουθώντας τις αλλαγές της δομής της κοινωνίας, τις δημογραφικές τάσεις, τη μακροζωία αλλά και τη γήρανση του πληθυσμού, αναλύοντας τις πολυεπίπεδες προκλήσεις που αυτές δημιουργούν, θα χρειαστούν νέες πλατφόρμες και προσεγγίσεις στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, αλλαγές στις ισορροπίες μεταξύ των κεντρικών παικτών στο «Οικοσύστημα της Υγείας», καθώς και νέες ικανότητες, νέα γνώση και νέες υπηρεσίες υγείας.

Βαδίζοντας πια στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, την ψηφιακή εποχή, ξεκλειδώνουμε τις νέες δυνατότητας που ανοίγονται τόσο στο πεδίο της έρευνας και της γνώσης όσο και της ιατρικής και της περίθαλψης. Δίνοντας νέες δυνατότητες, τόσο στην πρόληψη όσο και στην ενίσχυση της κρίσιμης γέφυρας μεταξύ νοσοκομείου ιατρού και ασθενούς.

Είναι κάτι που ο Όμιλός μας έχει αποδείξει ότι ξέρει να το κάνει πολύ καλά, 35 χρόνια τώρα. Στο ανωτέρω πλαίσιο ο Όμιλος μας έχει σχεδιάσει την υλοποίηση των παρακάτω δράσεων. Συγκεκριμένα:

την ανάπτυξη των πωλήσεων μέσω της δυναμικής προσαρμογής της τιμολογιακής πολιτικής αξιοποιώντας τη διασπορά του δικτύου των κλινικών μας,

την αύξηση της διαθέσιμων κλινών του Ομίλου μας,

την περαιτέρω αποτελεσματικότερη συνεργασία με τον ασφαλιστικό κλάδο, αναπτύσσοντας κυρίως νέα προϊόντα και αναπροσαρμόζοντας τις υπάρχουσες συμβάσεις,

την διεύρυνση συμπληρωματικών πηγών εσόδου που τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί μέσω των κλινικών μελετών, αλλά και την σταθερή προσήλωση του Ομίλου, στην προσέλκυση ιατρικού τουρισμού,

την ενίσχυση των εσωτερικών δομών Εταιρικής Διακυβέρνησης, Με αυτό το πατριωτικό μέλημά μας εργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε να το πράτουμε προσφέροντας τα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα της σύγχρονης ιατρικής, άμεσα προσβάσιμα, στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text