Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Πόσο «ελκυστικές» είναι τώρα οι μετοχές

Πόσο «ελκυστικές» είναι τώρα οι μετοχές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πόσο «ελκυστικές» είναι τώρα οι μετοχές

Δεκάδες εισηγμένες εταιρείες που με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία εμφανίζουν κέρδη, διαθέτουν ισχυρή ρευστότητα, έχουν «λογικά» P/E και διαπραγματεύονται κάτω από τη λογιστική τους αξία. Αναλυτικοί πίνακες.

Παρά τη μεγάλη άνοδο που έχουν σημειώσει οι μη τραπεζικές μετοχές του ΧΑ κατά τα τελευταία χρόνια, πολύ σημαντικός αριθμός εταιρειών συνεχίζει να διαπραγματεύεται κάτω -ή και πολύ κάτω- από τη λογιστική του αξία. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις, οι εταιρείες αυτές είναι κερδοφόρες, κατέχουν μεγάλα μερίδια στις αγορές που δραστηριοποιούνται, διαθέτουν θετικό καθαρό ταμείο (διαθέσιμα υψηλότερα από το σύνολο των τραπεζικών τους υποχρεώσεων) και τέλος, διαπραγματεύονται με σχετικά ελκυστικό δείκτη P/E.

Η προαναφερθείσα εικόνα ωθεί τους χρηματιστηριακούς αναλυτές στο να υποστηρίζουν πως παρά την αλματώδη άνοδο των τελευταίων ετών, πολλές εισηγμένες εταιρείες διαπραγματεύονται σε «λογικά» ή και «υποτιμημένα» επίπεδα τιμών και πως υπάρχουν γι’ αυτές αξιοσημείωτα περιθώρια ανόδου σε μεσομακροπρόθεσμο επίπεδο, στον βαθμό που η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει την πορεία της προς την ομαλότητα και την ανάκαμψη.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

δείκτης τιμή προς λογιστική αξία (P/BV) συγκρίνει την αποτίμηση μιας εταιρείας σε σχέση με τη λογιστική της αξία (σύνολο ιδίων κεφαλαίων). Όταν όλοι οι άλλοι παράγοντες είναι σταθεροί, όσο χαμηλότερη είναι η τιμή του συγκεκριμένου δείκτη, τόσο ελκυστικότερη για αγορά θεωρείται μια μετοχή.

Αν για παράδειγμα η τιμή του P/BV είναι 1,2 σημαίνει πως για κάθε 1,2 ευρώ που καταβάλλει ο αγοραστής μιας μετοχής, το 1 ευρώ κατευθύνεται για την απόκτηση των λογιστικοποιημένων περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας και το υπόλοιπο 0,2 ευρώ για την απόκτηση των μη λογιστικοποιημένων περιουσιακών στοιχείων της ίδιας εταιρείας (π.χ. αξία εμπορικών σημάτων, υπογραμμένα συμβόλαια, πελατολόγιο, πατέντες, οργάνωση δικτύων πωλήσεων).

Αν η τιμή του δείκτη P/BV είναι 1, σημαίνει πως τα μη λογιστικοποιημένα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας αποκτώνται δωρεάν. Και τέλος, αν π.χ. ο δείκτης P/BV είναι 0,7, τότε όχι μόνο τα μη λογιστικοποιημένα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας αποκτώνται δωρεάν, αλλά επιπλέον τα λογιστικοποιημένα περιουσιακά στοιχεία της αγοράζονται με έκπτωση 30%.

Είναι προφανές ότι -όπως όλοι οι χρηματιστηριακοί δείκτες- έτσι και ο P/BV συνοδεύεται από αρκετές αδυναμίες (π.χ. δεν μπορεί να αποτιμήσει εταιρείες με αρνητικά ίδια κεφάλαια, ενώ επίσης δεν συνεξετάζει την κερδοφορία, τη ρευστότητα και τις προοπτικές της εταιρείας).

Ερχόμενοι τώρα στο ΧΑ, με βάση τα προσφάτως ανακοινωθέντα αποτελέσματα της 31ης/12/2018, 24 εισηγμένες εταιρείες εμφάνισαν αρνητικά ίδια κεφάλαια, άρα δεν μπορούν να αξιολογηθούν από τον δείκτη P/BV. Πρόκειται για τις εταιρείες Frigoglass, ΒΙΟΤΕΡ, Pasal, Forthnet, ΑΕΓΕΚΑΕΓΕΚ 0,00%, Yalco, Μπήτρος, Dionic, Δημητρίου, Sato, ΣΙΔΜΑ, Σελόντα, Lavipharm, ΑΝΕΚ, Βαράγκης, ΚΡΕΚΑ, Λιβάνης, Ακρίτας, ΕΛΓΕΚΑ, Ευρωσύμβουλοι, Creta Farms, Diversa, Βαρβαρέσος και Εριουργία 3Α.

Όπως επίσης προκύπτει από τα στοιχεία των δύο παρατιθέμενων πινάκων:

• Με δείκτη P/BV από 0 έως 1 διαπραγματεύονταν στο ΧΑ (κλείσιμο 3/5/2019) 76 εταιρείες (περίπου οι 4 στις 10), εκ των οποίων οι 74 εμφάνισαν θετικό EBITDA, οι 48 παρουσίασαν καθαρά κέρδη, οι 11 είχαν θετικό καθαρό ταμείο, οι 12 διαπραγματεύονταν με μονοψήφιο δείκτη P/E και οι άλλες 18 με δείκτη P/E μεταξύ του 10,1 και του 20 (προσοχή στις περιπτώσεις όπου τα χαμηλά P/E είναι αποτέλεσμα κυρίως έκτακτων θετικών αποτελεσμάτων). Επίσης, μεταξύ των εταιρειών αυτών συγκαταλέγονται:

α) Επιχειρήσεις που ελέγχονται από το ελληνικό δημόσιο (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ)

β) Μεγάλοι εξαγωγικοί όμιλοι (π.χ. Μυτιληναίος, Viohalco, ElvalHalcor, Καράτζης, Πλαστικά Θράκης)

γ) Εισηγμένες με μεγάλα μερίδια αγοράς στους κλάδους που δραστηριοποιούνται (π.χ. MIG, Attica Group, Πλαίσιο, Καραμολέγκος, Ευρωπαϊκή Πίστη, ΕΛΤΟΝ Χημικά)

δ) Γνωστές εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου (Ελλάκτωρ, Άβαξ, Intrakat, ΕΚΤΕΡ) και του real estate (π.χ. Πανγαία, READS, Intercontinental ΑΕΕΠ, BriQ Properties, Alpha Αστικά Ακίνητα).

• Με δείκτη P/BV από 0 έως 0,2 διαπραγματεύονται τρεις μόλις εταιρείες (μεταξύ των οποίων η ΔΕΗ). Μόνο μία εξ αυτών (η Δομική Κρήτης, με ζητήματα ρευστότητας) εμφάνισε -έστω και οριακά- κερδοφόρο αποτέλεσμα.

• Με δείκτη P/BV από 0,21 έως 0,40 διαπραγματεύονται 15 εταιρείες, εκ των οποίων 4 είναι κερδοφόρες (οι δύο με τη συνδρομή έκτακτων αποτελεσμάτων).

• Με δείκτη P/BV από 0,41 έως 0,60 διαπραγματεύονται 15 εταιρείες, εκ των οποίων 9 κερδοφόρες, δύο με θετικό καθαρό ταμείο (IDEAL, Newsphone), ενώ σχετικά χαμηλό P/E βασισμένο σε επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα εμφανίζουν οι Μύλοι Κεπενού.

• Με δείκτη P/BV από 0,61 έως 0,80 διαπραγματεύονται 16 εταιρείες, εκ των οποίων 15 κερδοφόρες, τρεις με θετικό καθαρό ταμείο (ΕΥΔΑΠ, ΕΛΒΕ Ενδυμάτων, ΕΚΤΕΡ), ενώ σχετικά χαμηλό P/E βασισμένο σε επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα εμφανίζουν οι Νάκας (αν υπολογιστούν τα κέρδη σε 12μηνη βάση), ΕΥΔΑΠ, Πλαστικά Θράκης, Περσεύς και Viohalco.

• Από 0,81 έως 1 έχουμε 21 εισηγμένες στο ΧΑ, εκ των οποίων 19 είναι κερδοφόρες και έχουν θετικό καθαρό ταμείο (Ευρωπαϊκή Πίστη, Centric, ΕΥΑΘ, ΓΕΚΕ, CNL Capital και Πλαστικά Κρήτης). Μονοψήφιοι δείκτες P/E για Μυτιληναίο, ElvalHalcor, Ευρωπαϊκή Πίστη, αλλά και για Medicon Hellas, BriQ Properties και Centric, με τις τρεις τελευταίες να έχουν επηρεαστεί από έκτακτα θετικά αποτελέσματα.

ΥΓ: Είναι προφανές ότι υποτιμημένες μετοχές μπορούν να εντοπιστούν και μεταξύ των τίτλων που διαπραγματεύονται με δείκτη P/BV υψηλότερο της μονάδας.

Πηγή:www.euro2day.gr


Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text