Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Creta Farms: Ενεχυριασμένο στις τράπεζες μόλις το 19% των μετοχών

Creta Farms: Ενεχυριασμένο στις τράπεζες μόλις το 19% των μετοχών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Creta Farms: Ενεχυριασμένο στις τράπεζες μόλις το 19% των μετοχών

Γιατί η παραπάνω κρίσιμη λεπτομέρεια αποτελεί εμπόδιο στο να τρέξουν άμεσα διαδικασίες εισόδου στρατηγικού επενδυτή. Δεν επιβεβαιώνονται τα σενάρια για διενέργεια due diligence.

Εξαιρετικά πρόωρα πρέπει να θεωρούνται τα σενάρια για αλλαγή στο μετοχικό status της Creta FarmΚΡΕΤΑ 0,00%s, με πρωτοβουλία των πιστωτών της, καθώς, όπως παραδέχονται τραπεζικά στελέχη, οι τράπεζες έχουν ενέχυρα μόλις στο 19% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης, από το περίπου 80% που κατέχουν αθροιστικά οι Αφοί Δομαζάκη.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν βρουν επαρκείς λόγους για να καταγγείλουν τα δάνεια της Creta (σ.σ. προς το παρόν τα ταξινόμησαν ως αμφίβολης είσπραξης), δεν θα βρεθούν με ποσοστό που θα επιτρέπει να τρέξουν διαδικασίες εισόδου στρατηγικού επενδυτή, με ταυτόχρονη ρύθμιση χρέους, αν δεν έχουν τη συναίνεση τουλάχιστον ενός εκ των δύο βασικών μετόχων.

Ταυτόχρονα, δεν φαίνεται να έχουν βάση τα σενάρια που κυκλοφορούν στην αγορά, περί διενέργειας due diligence στην εισηγμένη από μεγάλη ελεγκτική εταιρεία, ώστε να ακολουθήσει επιχειρηματική συμφωνία μεταξύ του ενός εκ των αδελφών Δομαζάκη με ενδιαφερόμενο επενδυτή.

Με καθαρό δανεισμό 109,5 εκατ. ευρώ και ενοποιημένα EBITDA 5,8 εκατ. ευρώ, ο μόνος τρόπος να εισέλθει στρατηγικός επενδυτής γρήγορα είναι να αποφασισθεί αύξηση κεφαλαίου με παραίτηση των παλαιών μετόχων από το δικαίωμα προτίμησης. Πρόκειται για το μοντέλο Νίκα, που επέτρεψε στις τράπεζες να «κουρέψουν» με τη σειρά τους δάνεια καθώς μπήκε φρέσκο χρήμα.

Στην περίπτωση της Creta FarmΚΡΕΤΑ 0,00%, όμως, κάτι τέτοιο απαιτεί τη συγκατάθεση των βασικών μετόχων ή ενός εξ αυτών. Επιπρόσθετα, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ενδιαφέρον θα εκδηλωθεί, εφόσον τρέξουν διαδικασίες που επιτρέπουν την αγορά καθαρών περιουσιακών στοιχείων της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας.

Η συμφωνία για την τελευταία αναδιάρθρωση του συνόλου των δανείων της Creta (σ.σ. διμερών και κοινοπρακτικών) καθώς και των συμβάσεων factoring και leasing υπογράφηκε στις 14 Μαρτίου του 2018. Είχε, όμως, αναδρομική ισχύ από τις 29 Δεκεμβρίου του 2017.

Σύμφωνα με την έκθεση διοίκησης της Creta για τη χρήση 2017, η συμφωνία περιλάμβανε σημαντική μείωση επιτοκίου για το σύνολο των υποχρεώσεών της προς τράπεζες και χρηματοδοτικές μισθώσεις και μεταφορά του μεγαλύτερου μέρους του κεφαλαίου στο τέλος της 4ετίας (balloon payment).

Επίσης, όπως αποδείχθηκε, οι συμβάσεις δεν ενείχαν αυστηρούς χρηματοοικονομικούς δείκτες καθώς η εισηγμένη και ο ορκωτός δεν αναφέρουν στις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2018 ότι αθετήθηκαν συμβατικοί όροι, με αποτέλεσμα τα δάνεια να ταξινομούνται ως μακροπρόθεσμα.

Πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text