Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Τζίρο 1,3 δισ. ευρώ «γεννά» η μείωση του ΦΠΑ στο 13% για την αγορά

Τζίρο 1,3 δισ. ευρώ «γεννά» η μείωση του ΦΠΑ στο 13% για την αγορά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τζίρο 1,3 δισ. ευρώ «γεννά» η μείωση του ΦΠΑ στο 13% για την αγορά

Αριστοτέλης  Παντελιάδης CEO My Market & Metro: Ο ανταγωνισμός  θα εγγυηθεί ότι νέος συντελεστής ΦΠΑ του 13% θα φθάσει στο ράφι.

Ένεση ρευστότητας στα επίπεδα του 1,3 δις ευρώ δίνει η μείωση του ΦΠΑ στην αγορά  με το νέο συντελεστή στα επίπεδα του 13%  από 24% που ήταν μέχρι πρότινος στα τρόφιμα  και στην εστίαση.

Τα επιτελεία των εταιρειών παίρνουν θέση ενόψει του νέου τοπίου που διαμορφώνεται στην αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου και της εστίασης και  αποτιμάται συνολικά κοντά στα14 δις. ευρώ ( 9 δις. ΣΜ και  5 δις Εστίαση) χωρίς να υπολογίζεται ο ΦΠΑ.

Ο Αριστοτέλης Παντελιάδης διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας σουπερ μάρκετ  My  Market και  της Metro Cash & Carry  χαρακτηρίζει θετικό το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ  και  έρχεται σε μια στιγμή για την αγορά που εμφανίζει μικρούς ρυθμούς αύξησης της κατανάλωσης μετά από πολλά χρόνια πτώσης ενώ διευκρίνισε ότι ήταν παράλογη η μετάταξη των προϊόντων τροφίμων στο 24% από 13%.

Θεωρεί ότι η μείωση του ΦΠΑ θα περάσει στην αγορά διότι είναι αρκετά πιεσμένη και χρειάζεται η ενίσχυση του τζίρου.

Ο κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης δεν αποκλείει κάποιοι προμηθευτές και  μονάδες της μεταποίησης  όπως και σουπερ μάρκετ να επιχειρήσουν να κρατήσουν ένα μέρος της μείωσης του ΦΠΑ με τον κίνδυνο όμως να χάσουν πελατεία διότι ο ανταγωνισμός  καραδοκεί και είναι παρόν.

Στην κατηγορία των  σουπερ μάρκετ η μείωση του ΦΠΑ στο 13% θα απελευθερώσει κεφάλαια  συνολικού ύψους 540 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με στέλεχος της αγοράς η συνολκή αγορά χωρίς ΦΠΑ διαμορφώνεται στα 9 δις. ευρώ όταν κατά μέσο όρο ΦΠΑ είναι στο 19%  (από 13%  και 24%).

Πάντως τα απορρυπαντικά παραμένουν στο συντελεστή ΦΠΑ  24%

Στον κλάδο της εστίασης η μείωση του ΦΠΑ αναμένεται να αναχρηματοδοτήσει την αγορά  με 800 εκατ. ευρώ όπως λέει στέλεχος που έζησε τη μείωση του συντελεστή από το 24%  στο 13% το 2013.

Η απόφαση της τότε κυβέρνησης Σαμαρά  έφερε αύξηση κατά 15%  στον κλάδο της εστίασης που μεταφράστηκε σε 800 εκατ. ευρώ.

Το ίδιο αναμένει  να συμβεί με την απόφαση της Κυβέρνησης του Α. Τσίπρα.

Ωστόσο διατυπώνει κάποιες  επιφυλάξεις για το αποτέλεσμα της τρέχουσας μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ διότι πολλές επιχειρήσεις εθίστηκαν στη φοροδιαφυγή, η οποία τους  …συντήρησε τα τελευταία 4 χρόνια

Στο ενδεχόμενο  να επιλέξουν να παραμείνουν σε καθεστώς παρανομίας  η μείωση του ΦΠΑ δεν θα περάσει από τις ταμειακές μηχανές με αποτέλεσμα  να πολλαπλασιασθεί  το όφελος αλλά θα υπάρξουν απώλειες εσόδων για την κρατική μηχανή.

Πάντως η απόφαση για μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% θα ανατροφοδοτήσει την κατανάλωση με την ελπίδα να επαναφέρει στην νομιμότητα επιχειρηματίες  που σήμερα  φοροδιαφεύγουν.

Πηγή: www.bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text