Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | ΕBRD: Ανάπτυξη 2,2% για Ελλάδα το 2019 - ύφεση για την Τουρκία

ΕBRD: Ανάπτυξη 2,2% για Ελλάδα το 2019 - ύφεση για την Τουρκία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕBRD: Ανάπτυξη 2,2% για Ελλάδα το 2019 - ύφεση για την Τουρκία

Ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας φέτος και την επόμενη χρονιά προβλέπει  η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ενώ για τις υπόλοιπες  οικονομίες που καλύπτει προβλέπει  ότι θα χάσουν μέρος της αναπτυξιακής τους δυναμικής, εξαιτίας της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και των εντάσεων στο παγκόσμιο εμπόριο.

Αναλυτικότερα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης προβλέπει ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα συνεχισθεί και φέτος, με την Tράπεζα να προβλέπει ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ με ρυθμούς 2,2% φέτος αλλά και το 2020, ταχύτερους εν συγκρίσει με την ανάπτυξη 1,9% του 2018.

Για τις υπόλοιπες οικονομίες στο σύνολό τους, η EBRD αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για το 2019, αναμένοντας μέσους ρυθμούς ανάπτυξης 2,3%, χαμηλότερους κατά 0,3 ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Νοεμβρίου και έναντι ανάπτυξης 3,4% του 2018. Για το 2020, αναμένει ανάκαμψη στο 2,6%. Σύμφωνα με την έκθεση, οι χώρες βρίσκονται εκτεθειμένες σε εξωγενείς κινδύνους, που απειλούν την ευρύτερη παγκόσμια οικονομία, αν και είναι καλύτερα εξοπλισμένες να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους σοκ, καθώς έχουν προβεί σε ενέργειες για την ενίσχυση της οικονομικής τους ανθεκτικότητας.

Για την Τουρκία, η EBRD αναμένει ύφεση για την Τουρκία το 2019, με συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1% και σταδιακή ανάκαμψη την επόμενη χρονιά. Σύμφωνα με την EBRD, η υποτίμηση της λίρας και τα υψηλά επιτόκια θα συνεχίσουν να πιέζουν προς τα κάτω την κατανάλωση και τις επενδύσεις. Για το 2020, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης προβλέπει επιστροφή της τουρκικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά, με ρυθμούς 2,5%.

Πηγή: www.naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text