Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Το QE δημιούργησε 10 εκατ. θέσεις εργασίας

Το QE δημιούργησε 10 εκατ. θέσεις εργασίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το QE δημιούργησε 10 εκατ. θέσεις εργασίας

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, παραδέχθηκε χθες ότι η ευρωπαϊκή τράπεζα δεν έχει ακόμη κατορθώσει να επιταχύνει τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης ώστε να πλησιάσει τον στόχο του 2%. Τόνισε, όμως, πως με την αντισυμβατική πολιτική που εφάρμοσε για να τονώσει την οικονομία, η τράπεζα κατόρθωσε να δημιουργήσει 10 εκατ. θέσεις εργασίας και διαβλέπει τη δυναμική να αρχίσουν να αυξάνονται οι μισθοί και στη συνέχεια οι αυξήσεις να μεταφρασθούν σε πληθωριστικές πιέσεις.

Απευθυνόμενος σε φοιτητές στη Φρανκφούρτη, ο κ. Ντράγκι υπεραμύνθηκε της πολιτικής της ΕΚΤ απαντώντας στην κριτική που έχει γίνει στην τράπεζα ότι δεν έχει επιτύχει στην αποστολή της να διατηρήσει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%. Τόνισε πως η τράπεζα δεν θεωρεί ότι έχει αποτύχει, γι’ αυτό και δεν υποβαθμίζει τον στόχο της για τον πληθωρισμό. Πρόσθεσε πως η ΕΚΤ προβλέπει πως ο πληθωρισμός θα επιταχυνθεί τελικά και η τράπεζα θα εκπληρώσει την αποστολή της. Τόνισε, ωστόσο, ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να αποδώσει η χαλαρή νομισματική πολιτική, καθώς «αυτή τη στιγμή τα περιθώρια κέρδους είναι περιορισμένα».

Καθώς η οκτάχρονη θητεία του κ. Ντράγκι οδεύει προς το τέλος της και αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των υποψήφιων διαδόχων του, έχει εκδηλωθεί αυτή η διαμάχη γύρω από την πολιτική της ΕΚΤ και το κατά πόσον είναι εύστοχη ως προς την αποστολή της να διασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών. Στη συζήτηση, διάρκειας μισής ώρας, που είχε με τους φοιτητές στη Φρανκφούρτη προειδοποίησε πως οι αγορές δεν έχουν ακόμη προετοιμαστεί επαρκώς για το ενδεχόμενο ενός σκληρού Brexit.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text