Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Τι "κερδίζει" η Ελλάδα από την Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά και τι οι "άλλοι"

Τι "κερδίζει" η Ελλάδα από την Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά και τι οι "άλλοι"

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τι "κερδίζει" η Ελλάδα από την Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά και τι οι "άλλοι"

Του Γ. Αγγέλη

Λίγες εβδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις Ευρωεκλογές, άλλη μία μελέτη φέρνει στην επιφάνεια τις τρομακτικές οικονομικές ανισομέρειες ανάμεσα στους "Ευρωπαίους", που αφορούν στα οφέλη από το ισχυρότερο οικονομικό "όπλο" της Ε.Ε. την Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά.

Ανισομέρειες οι οποίες εν μέρει συνδέονται με πολλές από τις πολιτικές συμπεριφορές που απειλούν σήμερα όχι μόνο την ευρωπαϊκή σύγκλιση, αλλά και την υπάρχουσα "συνοχή" στο εσωτερικό της Ενιαίας Εσωτερικής Αγοράς της Ε.Ε.

Η μελέτη του Τhink Τank, Bertelsmann Stiftung, που έγινε από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου του Sassex, κ.κ. Dominic Ponattu και Giordano Mion αποκαλύπτει τα ισχυρά αίτια αυτών των εσωτερικών αντιφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και μάλιστα συνδέονται με το πλέον προωθημένο "εργαλείο" σύγκλισης, την Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης αυτής σε 250 περιφέρειες της Ε.Ε. οι πλέον ωφελημένοι από την Ενιαία Εσωτερική Αγορά είναι το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία και η ...Ελβετία.

Σε απόλυτα μεγέθη το ετήσιο όφελος στις περιοχές αυτές (παρ' ότι η Ελβετία είναι εκτός Ε.Ε.), είναι κατά κεφαλή 2.900 ευρώ για την Ελβετία, 2800 για το Λουξεμβούργο και 1900 για την Ιρλανδία.

Στην συνέχεια βέβαια έρχονται οι μεγάλες οικονομίες της Ε.Ε. και οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Η Γαλλία εμφανίζεται - κατά Μ.Ο. των περιφερειών της – να έχει κατά κεφαλήν όφελος 1074 ευρώ, η Γερμανία 1046 και ακολουθούν η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και άλλες κεντροευρωπαϊκές περιφέρειες.

Μια γενική ματιά στον "χάρτη" αυτό δείχνει την Ευρώπη να χωρίζεται ανάμεσα στις Βόρειες και Δυτικές περιοχές με τα υψηλά οφέλη και τις "φτωχές" -όσον αφορά στα ετήσια οφέλη- Ανατολικές και Νότιοανατολικές περιοχές.

Η Ελλάδα και οι άλλοι

Η Ελλάδα εμφανίζεται στην "ουρά" των νότιων με 400 ευρώ κατά κεφαλή με την Ισπανία στα 590 και την Πορτογαλία στα 500, ενώ η Ιταλία "ωφελείται" με 763 ευρώ. Οι ανατολικές χώρες βρίσκονται πολύ χαμηλά, με τις λιγότερο ωφελημένες να κινούνται στα επίπεδα των 200 ευρώ μέχρι την ...Ελλάδα, που εμφανίζεται να είναι οριακά η περισσότερο ωφελημένη, μεταξύ των αδικημένων "ανατολικών".

Το ενδιαφέρον είναι ότι η περιοχή του Λονδίνου – όπου τώρα μαίνεται ο πόλεμος του Brexit – εμφανίζεται να έχει ένα από τα υψηλότερα οφέλη από την Ενιαία Εσωτερική Αγορά της Ε.Ε. με 2000 ευρώ κατά κεφαλή.

Οι διαφορές στην Ελλάδα

Από τον πίνακα που συνοδεύει την Έκθεση/μελέτη προκύπτει ενδεικτικά ότι το κατά κεφαλήν όφελος από την Ενιαία Εσωτερική Αγορά είναι υψηλότερο στην περιφέρεια Αττικής με 490 ευρώ, στα νησιά του Ν. Αιγαίου με 400 ευρώ και παραδόξως στην Δυτική Μακεδονία με 377 ευρώ.

Ενώ αντίθετα στην Αν. Μακεδονία και στη Θράκη το κατά κεφαλήν όφελος είναι μόλις 286 ευρώ, αλλά τα Ιόνια νησιά εμφανίζονται με ετήσιο κατά κεφαλήν όφελος 387 ευρώ, από τα υψηλότερα στην Ελλάδα, μετά την Αττική και τα νησιά του Ν. Αιγαίου.

Τα "μεγέθη" στο κατά κεφαλήν όφελος στην Ελλάδα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα που έχουν οι περιφέρειες της Ν. Ιταλίας, η Καλαμπρία και η Σικελία, όπως επίσης και οι νότιες περιφέρειες της Ισπανία.

Είναι προφανές ότι το κατά κεφαλήν όφελος δεν αφορά στο "ορατό" όφελος από τον κάθε κάτοικο των περιοχών, αλλά από την αντιστοιχία ανάμεσα στον αριθμό των κατοίκων με το συνολικό όφελος στην περιφέρεια. Αυτό σημαίνει ότι οι διαφορές γίνονται ακόμα μεγαλύτερες αν λάβει κανείς υπόψη ότι οι περισσότερο ωφελημένες περιοχές είναι και οι πλέον πυκνοκατοικημένες, ενώ οι λιγότερο κατοικημένες είναι και οι λιγότερο ωφελημένες...

Πηγή:www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text