Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Εκτινάχθηκαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Εκτινάχθηκαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εκτινάχθηκαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα οι τριγμοί στην ελληνική αγορά ομολόγων, καθώς οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για τις επιπτώσεις των εξαγγελιών της ελληνικής κυβέρνησης, επιλέγοντας να απόσχουν από τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει επίσημη «ετυμηγορία» από τους θεσμούς και ορατότητα σε ό,τι αφορά τον δημοσιονομικό αντίκτυπο αυτών των ανακοινώσεων. Οι αγορές μεταφράζουν τις ανακοινώσεις ως υποχώρηση της Ελλάδας από τα συμφωνηθέντα, ενώ σημαντικός «άγνωστος» αυτή τη στιγμή, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς, είναι εάν οι επενδυτές, μετά τις παροχές που ανακοινώθηκαν καθώς και τον «ειδικό λογαριασμό» των 5,5 δισ. ευρώ, εκτιμήσουν ότι η δυναμική του ελληνικού χρέους θα παραμείνει υπό έλεγχο. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε ένα διήμερο η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου εκτοξεύθηκε κατά 5,8% ενώ η απόδοση του 5ετούς ομολόγου σημείωσε ακόμη μεγαλύτερη άνοδο, κατά 9,9%.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η επιδείνωση του κλίματος στην εγχώρια αγορά σε συνδυασμό με την άνοδο της μεταβλητότητας και της αβεβαιότητας διεθνώς, εξαιτίας των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, δείχνει πως το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να αναβάλει τα όποια σχέδια υπάρχουν για έκδοση ομολόγου το αμέσως επόμενο διάστημα και να περιμένει μέχρι να επιστρέψει η ηρεμία στις αγορές έτσι ώστε να αποφύγει μια επανάληψη του λάθους –σε ό,τι αφορά τη χρονική συγκυρία– που είχε γίνει με την έκδοση του 7ετούς ομολόγου τον Φεβρουάριο του 2018. Αξίζει να σημειωθεί πως στην υπόλοιπη αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης οι τάσεις ήταν ήπιες, αντίθετα με την εικόνα των διεθνών χρηματιστηρίων. Oπως σημειώνει στην «Κ» διαχειριστής βρετανικού fund το οποίο παρακολουθεί την ελληνική αγορά, «οι εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης αναμένεται να μειώσουν τη διάθεση των μακροπρόθεσμων επενδυτών για ελληνικά assets σε περίπτωση νέας έκδοσης ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ». Αξίζει να σημειωθεί πως η Moody’s στην πρόσφατη αξιολόγησή της για την Ελλάδα είχε υπογραμμίσει πως το αξιόχρεο της χώρας θα μπορούσε να υποβαθμιστεί, αν φανεί πως το μεταρρυθμιστικό μομέντουμ έχει υποχωρήσει με την αναστροφή προηγούμενων μεταρρυθμίσεων ή με την υιοθέτηση πολιτικών που θα οδηγήσουν σε πιο αδύναμα δημοσιονομικά αποτελέσματα.

Χθες το κλίμα στα ομόλογα (καθώς και στο Χρηματιστήριο, όπου σημειώθηκε νέα ισχυρή πτώση 1,94%) επιβαρύνθηκε περαιτέρω μετά και τις δηλώσεις του επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Π. Ντόλμαν, ο οποίος προειδοποίησε ότι η ελληνική κυβέρνηση κινείται προς την «αντίθετη κατεύθυνση», αναφερόμενος στις εξαγγελίες του Ζαππείου. Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,536% σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 2,1% (μετά την άνοδο κατά 3,5% στη συνεδρίαση της Τετάρτης), η απόδοση του 5ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 4,8% (μετά το +4,5% της Τετάρτης) και διαμορφώθηκε στο 2,473%, ενώ η απόδοση στο ομόλογο λήξης Φεβρουαρίου 2025 (πρώην 6ετές) σημείωσε άνοδο της τάξης του 4,4% στο 2,82%.

Αντιθέτως, πιο «συγκρατημένα» εμφανίζονται στην τρέχουσα αναταραχή της αγοράς τα εταιρικά ομόλογα τα οποία είναι εισηγμένα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μικρή άνοδο των αποδόσεών τους αυτή την εβδομάδα σημείωσαν τα ομόλογα των ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (στο 2,905% χθες από 2,847% τη Δευτέρα), Μυτιληναίος (στο 2,074% από 2,054%), ΟΠΑΠ (στο 2,302% από 2,285%) και Housemarket (στο 2,547% από 2,341%), ενώ αξιοσημείωτη ήταν η άνοδος της απόδοσης στο ομόλογου της B&F, στο 6,258% χθες από 5,176% στις αρχές της εβδομάδας.

Βελτίωση σημείωσαν, επίσης, τα ομόλογα των Aegean Airlines (στο 3,099% χθες από 3,144% τη Δευτέρα), της Coral (στο 2,328% από 2,348%), της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ (στο 3,368% από 3,39%) και της Sunlight (στο 2,873% από 3,388%).

Πηγή:www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text