Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Folli Follie: Νέες συζητήσεις με τους ομολογιούχους, σε αναζήτηση επενδυτή

Folli Follie: Νέες συζητήσεις με τους ομολογιούχους, σε αναζήτηση επενδυτή

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Folli Follie: Νέες συζητήσεις με τους ομολογιούχους, σε αναζήτηση επενδυτή

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Παρελθόν αποτελεί πλέον η προκαταρκτική συμφωνία (term sheet) της Folli Follie Group με ομάδα ομολογιούχων – πιστωτών της που υπεγράφη τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι όροι και οι χρονικοί περιορισμοί που είχαν τεθεί στο πλαίσιο της προκαταρκτικής συμφωνίας δεν τηρήθηκαν, με αποτέλεσμα να θεωρείται πρακτικά "νεκρή”.

Τότε η FFG είχε ανακοινώσει πως το ΔΣ είχε εγκρίνει την σύναψη επικαιροποιημένης προκαταρκτικής συμφωνίας (term sheet) με ομάδα ομολογιούχων – επικεφαλής των οποίων είναι τα funds Oasis Management Company, Mercier Vanderlinden και Kyma Capital - αναφορικά με την προτεινόμενη χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση του Ομίλου.

Σύμφωνα, ωστόσο, με πληροφορίες, μέλη της διοίκησης της FFG παραμένουν σε ανοικτή γραμμή με τους επικεφαλής των εν λόγω funds, καθώς είναι και τα μόνα που δέχθηκαν - έναντι σημαντικών, βέβαια, εξασφαλίσεων που αφορούν κυρίως στα (δεσμευμένα) ακίνητα της εταιρείας – να προσφέρουν χρηματοδότηση ύψους 41 εκατ. ευρώ.

Ένα μέρος της διοίκησης της FFG δεν επιθυμεί να διακοπούν οι επαφές με τους εν λόγω πιστωτές-ομολογιούχους αφού πέραν του ότι ήταν οι μόνοι που εμφανίστηκαν να αναλαμβάνουν το ρίσκο να χρηματοδοτήσουν μια "τοξική” εταιρεία, θα παίξουν ρόλο (στις ΓΣ των ομολογιούχων) και στην περίπτωση που εκπονηθεί ένα σχέδιο διάσωσης της FFG.

Πέραν όσων αφορούν στα Oasis, Mercier Vanderlinden και Kyma, σε εξέλιξη παραμένει η προσπάθεια εξεύρεσης επενδυτών που θα δεχθούν να αναλάβουν το ρίσκο μιας εταιρείας που παρά τα ζητήματα που αντιμετωπίζει διαθέτει, ακόμη, αξία. Ποια είναι αυτή; Με βάση το επικαιροποιημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης, η Links of London που θεωρείται ότι μπορεί να ανακάμψει, η αλυσίδα και το σήμα Folli Follie (παρότι απαιτείται εκ βάθρων εκσυγχρονισμός των συλλογών της), τα outlets, μέρος της FF Cosmetics και κάποιες από τις αντιπροσωπείες που, υπό προϋποθέσεις, μπορεί η εταιρεία να διατηρήσει.

Το ζητούμενο είναι πως, με τα σημερινά δεδομένα, οι όποιοι τολμηροί επενδυτές εξέτασαν την περίπτωση ενός distress deal για τη Folli Follie, δύσκολα μπόρεσαν να προσπεράσουν τα υπαρκτά ζητήματα legal governance, risk management και compliance της εταιρείας. Παρόλα αυτά, οι επαφές προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζονται, αν και χωρίς μέχρι στιγμής αποτέλεσμα. Ακόμη και οι επαφές με τη Fosun, για τις οποίες έγραψε το Capital.gr., παραμένουν στάσιμες. Για το λόγο αυτό πληθαίνουν τα σενάρια πως μια λύση μπορεί να δοθεί, υπό προϋποθέσεις, εκ των έσω.

Την ίδια στιγμή η εταιρεία θα πρέπει να αντιμετωπίσει το μείζον ζήτημα της ρευστότητας, καθώς μέχρι σήμερα κινείται με ταμειακές "αναθυμιάσεις”. Παρότι η μισθοδοσία καταβάλλεται εν πολλοίς κανονικά, όπως και οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, έχουν αγοραστεί εμπορεύματα και υπάρχουν επαρκή έσοδα που καλύπτουν τα έξοδα, απαιτείται να λυθεί το ζήτημα της ρευστότητας. Το διαμέρισμα στο Χονγκ Κονγκ πωλήθηκε αλλά το εισπραχθέν ποσό καταβάλλεται σε τοπική τράπεζα, με αποτέλεσμα να έχει πέσει στο τραπέζι η πώληση του κτιρίου που στέγαζε το Μινιόν το οποίο ανήκει στην εταιρεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Deloitte έχει αναλάβει την εύρεση αγοραστή, με την FFG να έχει θέσει τίμημα πώλησης περί τα 25 εκατ. ευρώ, το οποίο κρίνεται υψηλό και δεν αποκλείεται σε περίπτωση συμφωνίας να υποχωρήσει στα επίπεδα των 15 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο είχε υποστεί ζημιές από μεγάλη φωτιά προ δεκαετίες, είχαν γίνει κάποιες εργασίες δομικής στήριξης, ουδείς μπορεί όμως να προβλέψει το κόστος ανακατασκευής, Για το εν λόγω ακίνητο εμφανίζεται να έχουν επιλυθεί ορισμένα ιδιοκτησιακά ζητήματα που αντιμετώπιζε στο παρελθόν, υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον για την μετατροπή του σε ξενοδοχείο, πλην παραμένει σε μια "δύσκολη” περιοχή της Αθήνας.

Αδυναμία -  άρνηση γνώμης

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια στιγμή που παραμένει μετέωρο το ζήτημα της ολοκλήρωσης των ελέγχων που πραγματοποιεί η PwC για να αναμορφωθεί ο ισολογισμός για το 2017 και έτσι να μπορέσει η εταιρεία να υποβάλλει αίτημα εξυγίανσης μέσω του Πτωχευτικού Κώδικα

Το πρόβλημα είναι πως οι ελεγκτές της PwC έχουν εντοπίσει δεκάδες εγγραφές και συναλλαγές που δεν "ταυτοποιούνται”. Δεν είναι μόνον τα θέματα της Ασίας, που έχουν εντοπιστεί τόσο από την Α&Μ, όσο και από την ΕΛΤΕ. Αλλά και διάφορα εμβάσματα, ιδιαίτερα μετά την 4η Μαΐου 2018, όταν δηλαδή και "έσκασε” με πάταγο το report της QCM που αποκάλυπτε την έκταση του σκανδάλου. Η PwC, όπως προβλέπει ο ρόλος της, έχει ζητήσει από τη νέα διοίκηση της FFG στοιχεία που να αιτιολογούν τις εγγραφές αυτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τα ποσά αυτά που δεν συνοδεύονται από αντίστοιχα αιτιολογικά, έχει υπάρξει αναφορά προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Κύκλοι, πάντως, της FFG αναφέρουν πως τα εν λόγω ποσά αφορούν επιστροφές δανειακών διευκολύνσεων που είχε χορηγήσει στην εταιρεία ο μεγαλομέτοχος, Δ. Κουτσολιούτσος.

Περαιτέρω, η δυσκολία που αντιμετωπίζει η PwC και οι νέοι επικεφαλής της FFG στην Ασία να ελέγξουν τις δραστηριότητες στην Ασία υπό τη FF Group Sourcing, τις υπόλοιπες θυγατρικές αλλά και οι συναλλαγές με εταιρείες που είχαν καταχωρηθεί στους ισολογισμούς ως διασυνδεδεμένα μέρη (related parties) συνεχίζει να αποτελεί για την ώρα εμπόδιο τόσο για τη σύνταξη λογιστικών καταστάσεων, όσο και για τη χορήγηση πιστοποιητικού ελέγχου.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text