Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | Συνέντευξη Κουρτς – ΕΕ με αυτόματες κυρώσεις & καρφιά για Τσίπρα

Συνέντευξη Κουρτς – ΕΕ με αυτόματες κυρώσεις & καρφιά για Τσίπρα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Συνέντευξη Κουρτς – ΕΕ με αυτόματες κυρώσεις & καρφιά για Τσίπρα

Στα 25 του ήταν Γενικός Γραμματέας για θέματα ενσωμάτωσης ξένων, στα 27 του υπουργός Εξωτερικών και στα 31 του ομοσπονδιακός Καγκελάριος. Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, Ομοσπονδιακός Καγκελάριος της Αυστρίας από τις 18 Δεκεμβρίου του 2017, είναι ο νεότερος σε ηλικία εν ενεργεία επικεφαλής κυβέρνησης παγκοσμίως. Είτε με την κρίση χρέους, είτε με το προσφυγικό, η Ελλάδα τον απασχόλησε επανειλημμένως τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, την Ελλάδα την γνωρίζει από μικρός, όπως αποκαλύπτει στην αρχή της αποκλειστικής συνέντευξής του στο SLpress.gr, λίγο πριν από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Στα παιδικά και νεανικά μου χρόνια περνούσα τις διακοπές μου κατ’ επανάληψη στην Ελλάδα. Στην Κω και σ’ άλλα μέρη. Έχω πολύ ωραίες αναμνήσεις» μας είπε ο Αυστριακός καγκελάριος. O Κουρτς, γεννημένος στη Βιέννη, ηγείται του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος από το 2017. Αφορμή για την συνομιλία μας αποτελούν οι προτάσεις του για την μεταρρύθμιση της ΕΕ τις οποίες παρουσίασε πριν μερικές ημέρες κατά την έναρξη του προεκλογικού αγώνα για τις ευρωεκλογές.

Στην συνέντευξη ο Σεμπάστιαν Κουρτς εκφράζει τις απόψεις του για κάποιες «ουτοπικές» προτάσεις του Γάλλου πρόεδρου Εμμανουέλ Μακρόν, για το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων, την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση και τον κυβερνητικό του εταίρο, το «Κόμμα της Ελευθερίας» (FPÖ). Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

Κύριε Ομοσπονδιακέ Καγκελάριε, προτείνατε σε αυστριακά ΜΜΕ την αναμόρφωση της ΕΕ. Ζητάτε μια «επικαιροποίηση» της Συνθήκης της Λισαβόνας του 2009. Διότι, όπως λέτε, στην Ευρώπη έχουν συντελεστεί πάρα πολλές αλλαγές, μια κρίση χρέους, μια κρίση του ευρώ, μια μεταναστευτική κρίση, η κρίση του κλίματος, το χάος του Brexit. Η ΕΕ βρίσκεται «σε συνεχή κατάσταση κρίσης». Για τον λόγο αυτό απαιτείται μια νέα συνθήκη για την ΕΕ, η οποία οφείλει να είναι επίκαιρη. Θα μπορούσατε παρακαλώ να γίνετε πιο συγκεκριμένος;

Κατά την άποψή μου, η ΕΕ παραμένει τα τελευταία χρόνια σε κατάσταση κρίσης. Η συνθήκη της ΕΕ, βάσει της οποίας μπορούμε να λειτουργούμε, προέρχεται από μια περίοδο προ όλων αυτών των κρίσεων. Επίσης, η υπάρχουσα συνθήκη παρέχει λίγα και ανεπαρκή εφόδια για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε ορθά αυτές τις κρίσεις. Θεωρώ κρίσιμο το να υπάρξει στην ΕΕ εκ νέου περισσότερη τάξη. Αυτό σημαίνει: Χρειάζονται σαφέστεροι κανόνες και επιπλέον σαφέστερες κυρώσεις σε περίπτωση παραβιάσεων, όταν χώρες υπερχρεώνονται και απειλούν με τον τρόπο αυτό το ευρώ, όταν κράτη δεν καταγράφουν και δεν σταματούν παράνομους μετανάστες, αλλά τους κάνουν σήμα να προχωρήσουν περαιτέρω προς την Κεντρική Ευρώπη και όταν κράτη θέτουν σε αμφισβήτηση τη δημοκρατία και το κράτος Δικαίου. Τότε απαιτούνται σαφείς κανόνες, αλλά και σοβαρές κυρώσεις, όταν κράτη τους παραβιάζουν, για να σταθεί σε στέρεες βάσεις η ΕE.

Ας παραμείνουμε στο σημείο που κράτη-μέλη δημιουργούν χρέη. Εσείς απαιτείτε σαφέστερες κυρώσεις. Τι εννοείτε; Αφού υπάρχουν ήδη κυρώσεις, σε περίπτωση παραβιάσεων των κανόνων για το δημόσιο έλλειμμα.

Δυστυχώς, όμως, συχνά δεν φτάνουμε καθόλου στο σημείο αυτό. Υπάρχει μια διαδικασία πολλών βαθμίδων με μεγάλο περιθώριο ερμηνειών και αποφάσεων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μα έχετε δει στην περίπτωση της Ελλάδας πού μπορεί να οδηγήσει η υπερχρέωση κρατών! Όχι μόνο να βυθίσει κράτη σε μια τεράστια κρίση, αλλά να θέσει σε κίνδυνο και ολόκληρη την Ευρωζώνη! Είναι επικίνδυνο, όταν η Ιταλία ή η Γαλλία απειλούνται με υπερχρέωση και η αντίδραση των Βρυξελλών είναι μόνο του τύπου: «μα έτσι είναι τα κράτη!». Αν όλο και περισσότερα κράτη μιμηθούν τέτοιες συμπεριφορές «υπερχρέωσης», κάποια στιγμή θα οδηγήσουμε τους δικούς μας κανόνες σε παραλογισμό.

Αλλά, υπάρχουν ήδη κυρώσεις. Εσείς τι ακριβώς ζητάτε; Την διατήρηση υπαρχόντων κυρώσεων, ή νέες κυρώσεις; Και αν ζητάτε νέες, ποιες;

Απαιτώ έναν αυτοματισμό με μικρότερο περιθώριο ερμηνειών για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Απλά, σαφείς κανόνες που πράγματι να προκαλούν άμεσες κυρώσεις, σε περίπτωση παραβίασης, ώστε να μην μπαίνουν τα κράτη καν στη σκέψη να παραβιάζουν τους κανόνες. Προς το παρόν δεν υφίσταται τέτοιος αυτοματισμός. Στις περισσότερες των περιπτώσεων ακολουθεί μια πολύ γενναιόδωρη αντίδραση έναντι των παραβιάσεων.

Πρόσφατα είπατε στην ιταλική εφημερίδα La Stampa ότι η Ιταλία κινδυνεύει να γίνει «μια δεύτερη Ελλάδα». Αλλά κοιτάζοντας κάποιος τη σημερινή Ελλάδα, διαπιστώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά δημοσιονομικά πλεονάσματα. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε καθόλου άσχημη θέση. Κανονικά θα έπρεπε η Ιταλία να πάρει την Ελλάδα ως πρότυπο!

(Γελάει) Τέλος πάντων. Αν όλη η ΕΕ δεν είχε καταβάλει από κοινού με τους Έλληνες για χρόνια δύναμη, ενέργεια και χρήμα, τότε η Ελλάδα θα είχε χρεοκοπήσει! Συνεπώς, δεν μπορούμε να αναφέρουμε την Ελλάδα ως θετικό παράδειγμα. Η κυβέρνηση στην Ελλάδα άργησε πολύ να δράσει. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας προθυμοποιήθηκε να αλλάξει ρότα, λαμβάνοντας μέτρα, όταν δεν υπήρχε πια κανένα άλλο περιθώριο. Στην περίπτωση της Ιταλίας ή της Γαλλίας πρόκειται για χώρες, οι οποίες είναι σαφώς μεγαλύτερες. Μια διάσωση, όπως στην Ελλάδα, θα ήταν κατά πολύ δυσκολότερη. Σε αυτήν τη περίπτωση, θα προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους για το ευρώ. Ο μόνος λόγος για τον οποίον ήταν εφικτή η διάσωση στην Ελλάδα είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί κάπως μικρή χώρα σε σύγκριση με την Ιταλία ή την Γαλλία. Για τον λόγο αυτόν το εγχείρημα ήταν οικονομικά εφικτό.

Στο δικό σας πακέτο προτάσεων για την επικαιροποίηση της συνθήκης της Λισαβόνας ζητάτε και ποινές για χώρες, οι οποίες «δεν καταγράφουν παράνομους μετανάστες και τους κάνουν σήμα να περάσουν τα σύνορα». Ποιες χώρες εννοείτε;

Κατά την μεταναστευτική κρίση έχουμε βιώσει το γεγονός, οι πρόσφυγες, κυρίως στην Ελλάδα, αλλά και στην Ιταλία, να αφήνονται να προχωρούν με κατεύθυνση την Κεντρική Ευρώπη και με την βοήθεια των Βρυξελλών. Αυτό συντέλεσε στο να ξεκινούν όλο και περισσότεροι το ταξίδι τους, να πνίγονται όλο και περισσότεροι άνθρωποι στη Μεσόγειο και να αυξάνεται ολοένα το χάος στην Ευρώπη. Αυτή η μη τήρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου προκάλεσε μεγάλα προβλήματα. Είμαι χαρούμενος που στο μεταξύ εφαρμόζεται μια διαφορετική πολιτική. Με αυτήν η κρίση του 2015 δεν θα είχε λάβει τέτοια έκταση.

Φοβάστε μια επανάληψη;

Πάντοτε όταν είμαστε ασυνεπείς και δεν τηρούμε τους δικούς μας κανόνες, ελλοχεύει ο κίνδυνος επανάληψης.

Εσείς ο ίδιος, όμως, διαπιστώνετε ότι προφανώς δεν χρειάζονται ποινές ή μήπως όχι;

Έχουμε, απλώς, σε πολλούς τομείς μια πολύ ασταθή κατάσταση. Για πολλά από αυτά τα ερωτήματα δεν έχουν βρεθεί βιώσιμες λύσεις. Μερικά λειτουργούν κάπως έτσι. Αλλά ποια βεβαιότητα έχουμε για τη μη επανάληψη των κρίσεων αυτών; Δεν πιστεύω ότι η ΕΕ έχει διδαχθεί από αυτές τις κρίσεις όσο έπρεπε. Πολλοί έχουν πάρει μια βαθιά ανάσα, γιατί η κατάσταση υπήρξε κάποτε χειρότερη. Σε μερικούς υπάρχει πολύ μεγάλη αυταρέσκεια. Ό,τι όμως έχουμε βιώσει στην Ελλάδα σχετικά με το χρέος μπορεί να επαναληφθεί στην Ιταλία. Ό,τι βιώσαμε με την μετανάστευση μπορεί να επαναληφθεί ανά πάσα στιγμή. Πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να είμαστε ικανοποιημένοι με το status quo. Θα έπρεπε καλύτερα να εκμεταλλευτούμε αυτή την ελαφρά αποκλιμάκωση, για παράδειγμα στην μετανάστευση, για να δημιουργήσουμε επιτέλους ένα καλύτερο σύστημα.

Ζητάτε επίσης εξορθολογισμό των θεσμών της ΕΕ. Η λέξη κλειδί είναι: «μείωση» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο μέλλον, λέτε, δεν θα πρέπει κάθε χώρα να στέλνει αυτόματα έναν επίτροπο. Ο ορισμός πρέπει να προκύπτει από «μια δίκαιη αρχή εναλλαγής». Ποιον θα αφορούσε αυτό; Τις μικρότερες χώρες ή τους μεγάλους;

Η δίκαια αρχή της εναλλαγής αφορά όλους. Αλλά όλους κατά ίσο μερίδιο και στον ίδιο βαθμό. Θεωρώ ότι δεν έχει νόημα να έχουμε μια όλο και μεγαλύτερη Επιτρoπή. Τώρα έχουμε 28 επιτρόπους. Όταν ενσωματώσουμε τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ θα έχουμε πάνω από 30 επιτρόπους.

Καμιά χώρα του κόσμου, ακόμα και η μεγαλύτερη, δεν έχει την πολυτέλεια μιας τόσο μεγάλης κυβέρνησης! Δεν με απασχολούν μόνο τα έξοδα εξαιτίας του μεγέθους της Επιτροπής. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται όλο και περισσότερη γραφειοκρατία. Εάν υπάρχουν περισσότεροι επίτροποι από ότι αντικείμενα εργασίας, τότε κάθε ένας από αυτούς τους επιτρόπους ψάχνει για επιπλέον εργασία και επιθυμεί την αυτοπραγμάτωση. Αυτό παράγει περισσότερους νόμους και γραφειοκρατία.

Κάτι το οποίο φυσικά κοστίζει και χρήμα.

Ακριβώς.

Απορρίπτετε τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού. Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν, λέτε, διότι τα κράτη δεν θα παραχωρούσαν μια τέτοια κυριαρχία στις Βρυξέλλες.

Είμαι υπέρ μιας πιο ενισχυμένης συνεργασίας στην πολιτική άμυνας. Περισσότερη συνεργασία στις προμήθειες και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται κανένα σχέδιο για έναν στρατό υπό μια διοίκηση. Κανένας δεν μιλάει για έναν στρατό υπό μια διοίκηση.

Κατώτατος μισθός

Απορρίπτετε την πρόταση του Εμμανουέλ Μακρόν να εισαχθεί στην Ευρώπη ένας ενιαίος κατώτατος μισθός. Λέτε ότι αυτό είναι ουτοπικό, επειδή υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφοροποιήσεις στην Ευρώπη. Εάν είχαμε τον ίδιο κατώτατο μισθό, θα έπρεπε οι πλούσιες χώρες «να πάρουν στα χέρια τους απίθανα ποσά» για να χρηματοδοτηθεί παντού αυτό το επίπεδο μισθού, εφόσον, βέβαια, από την άλλη δεν θα θέλαμε να κατεβάσουμε το επίπεδο του κατώτατου μισθού στις πλουσιότερες χώρες. Σε μια συνέντευξη στη Δημόσια Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk είπατε ότι Γερμανοί κατασκευαστές αυτοκινήτων δεν θα εγκαινίαζαν μονάδες παραγωγής στην Ουγγαρία ή στην Πολωνία, αν εκεί οι μισθοί θα ήταν ένα προς ένα σε σχέση με τη Γερμανία. Πώς, αλήθεια, βλέπετε την πρόσφατη αύξηση του ελληνικού κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση στην Αθήνα και μάλιστα χωρίς την οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, την οποία εξάλλου εσείς θέλετε να αποκλείσετε;

Πόσο υψηλός είναι ο κατώτατος μισθός τον μήνα στην Αθήνα;

Αυξήθηκε από 586 ευρώ μεικτά και 511 ευρώ μεικτά για εργαζόμενους κάτω των 24 ετών στο ενιαίο ποσό των 650 ευρώ.

Ξέρετε πόσο υψηλός είναι ο κατώτατος μισθός σε εμάς;

Εγώ το ξέρω. Αλλά ευχαρίστως θα μπορούσατε εσείς να το πείτε στους αναγνώστες.

Στην Αυστρία, ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 1.500 ευρώ μεικτά. Δεν θα θέλουμε να μειώσουμε τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ, όπως στην Ελλάδα. Αντίθετα, δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα θα αυξηθεί στα 1.500 ευρώ.

Δεν θα ήταν, όμως, καλό για την Ευρώπη, αν οι μισθοί συνέκλιναν αντί να αποκλίνουν;

Οι μισθοί δεν αποκλίνουν. Συγκλίνουν έτσι κι αλλιώς. Μα αυτό δεν μπορείτε να το νομοθετήσετε! Ή θα θέλατε να επιβάλετε να ανέρχεται ο κατώτατος μισθός τώρα στην Ελλάδα στα 1.500 ευρώ;

Μεμιάς ασφαλώς και δεν είναι εφικτό. Σε αυτό το ύψος δεν φτάνουν σε αυτή την χώρα ούτε οι μεγαλύτεροι μισθοί.

Ακριβώς! Γι αυτό λέω ότι αυτές οι ιδέες είναι ουτοπικές! Μια βήμα-βήμα προσέγγιση ή σύγκλιση λαμβάνει αυτόματα χώρα εξαιτίας της καλύτερης οικονομικής εξέλιξης, όπως στην Ανατολική Ευρώπη.

Υποστηρικτής των «Πρεσπών»

Κύριε Ομοσπονδιακέ Καγκελάριε, είστε έμπειρος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ήσασταν υπουργός Εξωτερικών προτού γίνεται Καγκελάριος. Σε ό,τι αφορά τώρα τα Δυτικά Βαλκάνια: παραδοσιακά η Βιέννη ενδιαφέρεται πολύ γι’ αυτή την περιοχή. Πρόσφατα έλαβε χώρα στο Βερολίνο μια διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια. Εσείς, όμως, παρευρισκόσασταν στην Κίνα στο Δεύτερο Συνέδριο για «το νέο δρόμο του μεταξιού». Η Κίνα είναι τώρα πιο σημαντική για τη Βιέννη από τα Βαλκάνια;

Όχι. Ξεκάθαρα όχι. Τα Δυτικά Βαλκάνια παραμένουν για μας η πιο σημαντική περιοχή και εδώ δρούμε από κοινού με την Ελλάδα. Αλλά είναι αλήθεια: Ταυτοχρόνως είχε λάβει χώρα στην Κίνα ένα συνέδριο στο οποίο παραβρέθηκα. Αλλά δεν έχει σημασία η παρουσία σε κάθε διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια. Αυτό που μετράει είναι σε ποιο βαθμό υπερασπίζεσαι αυτές τις χώρες. Σε αυτό το σημείο η Αυστρία αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο. Υποστηρίζουμε αυτές τις χώρες στον δρόμο τους προς στην ΕΕ. Είμαι επίσης πολύ χαρούμενος για το γεγονός ότι επιλύθηκε με τη Βόρεια Μακεδονία η διαμάχη για το όνομα. Αυτό οδηγεί σε μια θετική δυναμική σε όλη την περιοχή.

Είστε ένας ένθερμος υποστηρικτής της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σε αυτό το σημείο συμφωνείτε με την κυβέρνηση Τσίπρα.

Ναι. Αυτό είναι σωστό.

Κακόβουλος καταλογισμός

Σε άλλα σημεία, όμως, όχι. Ο Τσίπρας σας επιτίθεται λεκτικά, κυρίως, εξαιτίας του προσφυγικού, τουλάχιστον στην ελληνική κοινή γνώμη. Λέει ότι βρίσκεστε πολιτικά στα πολύ δεξιά, ότι είστε ξενοφοβικός. Ποια είναι η απάντησή σας;

Ένας εντελώς λανθασμένος κακόβουλος καταλογισμός. Η Αυστρία δέχτηκε από το 2015 κατά κεφαλήν περισσότερους πρόσφυγες από ότι σχεδόν όλες οι άλλες χώρες της ΕΕ. Πρόκειται για 150.000 άτομα. Το τελευταίο έτος είχαμε επίσης τον υψηλότερο αριθμό θετικών αποφάσεων για την παροχή ασύλου σε όλη την Ευρώπη αναλογικά με τον πληθυσμό της Αυστρίας. Προσωπικά ήμουν για μεγάλο χρονικό διάστημα αρμόδιος για την ενσωμάτωση των ξένων. Συνεπώς, αυτό είναι απλά μια λανθασμένη κατηγορία εναντίον μου. Αυτό που θεωρώ άσχημο είναι ότι κάνοντας σήμα στους μετανάστες να περάσουν βορειότερα -για παράδειγμα από την Ελλάδα- δημιουργήθηκε χάος. Την ίδια θέση υποστηρίζω και τώρα.

Στις σελίδες μιας βιογραφίας σας αναφέρεται ότι το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου σας έκανε «με τη βούλα σταρ της πολιτικής στην Αυστρία». Πότε ξανά έχει συμβεί για έναν Αυστριακό πολιτικό να γράφουν γι’ αυτόν σε όλον τον κόσμο, και μάλιστα εφημερίδες, όπως οι Νew York Times και η Washington Post; Σας κάνει περήφανο;

Το κλείσιμο του Δυτικού Βαλκανικού Διαδρόμου ασφαλώς συνεισέφερε στο να τερματιστεί η λανθασμένη μεταναστευτική πολιτική στην Ευρώπη. Κάνοντας σήμα στους μετανάστες να προχωρήσουν προς το Βορρά έρχονταν όλο και περισσότεροι άνθρωποι. Το χάος στην Ελλάδα, Ιταλία και Κεντρική Ευρώπη όλο και μεγάλωνε. Συνεπώς είμαι πολύ χαρούμενος που πετύχαμε από κοινού να τερματίσουμε αυτή τη λανθασμένη πολιτική. Σήμερα κερδίζει και η Ελλάδα από αυτό.

Τον Ιούνιο του 2016 απαιτήσατε οι πρόσφυγες να κρατιούνται μελλοντικά σε νησιά. Λέγατε ότι το αυστραλιανό μοντέλο αποτελεί πρότυπο. Λέγατε επί λέξει: «Όποιος πρέπει να παραμείνει σε ένα νησί σαν τη Λέσβο και δεν έχει καμιά δυνατότητα παροχής ασύλου θα έχει μεγαλύτερη διάθεση να επιστρέψει οικειοθελώς σε σύγκριση με κάποιον, ο οποίος έχει ήδη μετακομίσει σε ένα διαμέρισμα στη Βιέννη ή στο Βερολίνο«. Ανθρωπιστικές οργανώσεις ήταν εξοργισμένες. Σας κατηγόρησαν ότι εκφραστήκατε απάνθρωπα. Πώς τα αξιολογείτε όλα αυτά σήμερα μετά την κορύφωση της προσφυγικής κρίσης.

Μα αυτό που τότε πρότεινα επιβλήθηκε. Τι κάνει η ελληνική πολιτική σήμερα; Όποιος φτάνει σήμερα σε ένα ελληνικό νησί δεν μεταφέρεται αυτόματα στην ηπειρωτική Ελλάδα. Κρατείται στο νησί, όπως προβλέπεται στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Γίνεται η προσπάθεια για επανεισδοχή των ανθρώπων αυτών στις χώρες καταγωγής τους και στην Τουρκία. Εφαρμόζεται ακριβώς αυτό το οποίο τότε πρότεινα. Ξέρετε, όμως, τι είναι κρίμα; Το ότι περίμεναν τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και το ότι ακολουθούσαν πριν λανθασμένη πολιτική. Η λανθασμένη πολιτική των ετών 2015 και 2016 κόστισε χιλιάδες ανθρώπινες ζωές κάθε χρόνο. Πνίγηκαν χιλιάδες άνθρωποι στην Μεσόγειο. Τώρα δόξα τω Θεώ έχει βελτιωθεί η κατάσταση. Στόχος μας είναι να μην πνιγεί κανένας άνθρωπος πια στη Μεσόγειο.

Είναι αλήθεια ότι σε μια Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το 2018 δεχθήκατε πίσω από κλειστές πόρτες λεκτική επίθεση από τον Τσίπρα λόγω των θέσεων σας στην προσφυγική κρίση; Σύμφωνα με την αθηναϊκή εφημερίδα Έθνος απευθυνόμενος σε εσάς και τον Βίκτωρ Όρμπαν είπε: «τι πράγματα είναι αυτά που προτείνετε; Σε λίγο μάλλον θα προτείνετε να κυνηγάει η Ευρώπη με στρατό ανθρώπους στην αφρικανική έρημο».

Δεν αντιλήφθηκα τότε να έχει πει κάτι τέτοιο.

Όμως, εσείς είπατε σίγουρα το περασμένο Σάββατο κατά την έναρξη του προεκλογικού αγώνα για τις ευρωεκλογές στη Βιέννη παρουσία του Γερμανού Μ. Βέμπερ, υποψηφίου για την θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Δεν πρέπει να αφήσουμε την Ευρώπη στα χέρια των δεξιών και αριστερών χαοτικών!» Ποιων συγκεκριμένα εννοείτε;

Τα δεξιά και αριστερά κόμματα στην ΕΕ. Έχουμε αριστερά κόμματα στην Ευρώπη, όπως στην Ελλάδα, τα οποία με ανεύθυνο τρόπο υπερχρέωσαν τα κράτη τους. Γι΄αυτό ευθύνονται, όπως και για το γεγονός ότι σήμερα πρέπει να υποφέρουν οι κοινωνικά αδύναμοι. Έπρεπε να περικοπούν οι συντάξεις, καταργήθηκαν κοινωνικές παροχές. Και έχουμε δεξιά κόμματα, τα οποία φλερτάρουν με την έξοδο των χωρών τους από την ΕΕ. Απορρίπτω και τα δυο.

Δηλώνει κεντρώος

Είστε ένας άνθρωπος του κέντρου;

Ναι φυσικά!

Σας κριτικάρουν, όμως, ότι συνασπίζεσθε με το Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ). Αξιολογείται ως λαϊκίστικο δεξιό κόμμα, και μερικοί μάλιστα κατατάσσουν το Κόμμα της Ελευθερίας στην ακροδεξιά ή και στην εξτρεμιστική δεξιά. Το περασμένο Σάββατο τονίσατε στη Βιέννη ότι «οι δεξιοί λαϊκιστές δεν αποτελούν συμμάχους σας». Πώς συνδυάζονται αυτά;

Όσο δεν διαθέτει κανείς απόλυτη πλειοψηφία πρέπει να συνάπτει συνασπισμούς. Γι΄αυτόν τον λόγο υπάρχει στην Αυστρία η ανάγκη σύναψης συμμαχίας με το Κόμμα της Ελευθερίας. Αυτοί διαφέρουν, όμως, από την Εναλλακτική για τη Γερμανία και τη Λεπέν. Διότι το Κόμμα της Ελευθερίας δεν τάσσεται υπέρ της εξόδου της Αυστρίας από την ΕΕ. Επίσης, δεν θέλει να καταστρέψει την Ευρώπη. Αλλά ειδικά στην Ελλάδα πρέπει να έχετε εμπειρίες με αυτά. Ο Αλέξης Τσίπρας σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού με ακροδεξιούς.

Τι σημαίνει αυτό; Κατατάσσετε τους ΑΝΕΛ, τον μέχρι πρότινος κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ, πιο δεξιά από το Κόμμα της Ελευθερίας;

Μα φυσικά!

…παρόλο που ο κ. Στραχε (σ.σ. αντικαγκελάριος από το Κόμμα της Ελευθερίας) αναφορικά με τους μετανάστες στην Αυστρία και την απειλούμενη κατ’ αυτόν ισλαμοποίηση χρησιμοποιεί λέξεις των Νεοναζί όπως «ανταλλαγή πληθυσμών» –  κάτι που εσείς ο ίδιος επικρίνατε; Ή το λεγόμενο «ποίημα για αρουραίους» ενός στελέχους του Κόμματος της Ελευθερίας και μάλιστα από την πόλη του Μπραουνάου, της γενέτειρας του Χίτλερ, (σ.σ.: στο οποίο ποίημα συγκρίνει τους μετανάστες με αρουραίους); Αυτά δεν σας βάζουν κάπως σε σκέψεις;

Το ποίημα ήταν αηδιαστικό. Γι’ αυτόν τον λόγο το επέκρινα. Ο συντάκτης του δεν έπρεπε μόνο να παραιτηθεί από το αξίωμά του, αλλά εκδιώχθηκε και από το Kόμμα της Ελευθερίας.

Ποιος θα ήταν ο καλύτερος επόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

O Mάνφρεντ Βέμπερ.

Γεννηθήκατε στις 27 Αυγούστου του 1986 και είστε ήδη σχεδόν ενάμιση χρόνο Ομοσπονδιακός Καγκελάριος. Τα κάνατε όλα σωστά στη ζωή σας;

(Γελάει) Όχι δεν το πιστεύω. Ξεκίνησα πολύ νωρίς να δραστηριοποιούμαι πολιτικά και μπόρεσα πολύ νωρίς να αναλάβω ευθύνες. Προσπαθώ απλά να συνεισφέρω από τη δική μου πλευρά, όπως κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι της ηλικίας μου, με διάφορες εργασίες ή δραστηριότητές.

Κύριε Ομοσπονδιακέ Καγκελάριε, ευχαριστώ πολύ για την συνομιλία.

Πηγή: www.slpress.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text