Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Μάχη με τον χρόνο για την πώληση των Σελόντα - Νηρέα

Μάχη με τον χρόνο για την πώληση των Σελόντα - Νηρέα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μάχη με τον χρόνο για την πώληση των Σελόντα - Νηρέα

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Υπό την πίεση που ασκεί η αυξημένη παραγωγή και μαζική διάθεση προϊόντων από τουρκικές επιχειρήσεις, καθώς και η υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ κινείται η διαδικασία για την ολοκλήρωση πώλησης των Νηρέα και Σελόντα στο σχήμα Amerra Capital - Mubadala InvestmentCompany.

Το δύσκολο περιβάλλον μείωσης τιμών που έχει διαμορφωθεί αποτυπώθηκε στη χρηματοοικονομική κατάσταση και τα λειτουργικά αποτελέσματα των δύο εταιρειών, κυρίως της Σελόντα η μετοχή της οποίας τέθηκε σε καθεστώς επιτήρησης ήδη από τη χθεσινή συνεδρίαση, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές με απώλειες 20% και αυξημένες συναλλαγές (380.000  τεμάχια)

Στο σύνολο του 2018 η εισηγμένη εμφάνισε αρνητική καθαρή θέση τόσο σε επίπεδο ομίλου όσο και σε επίπεδο μητρικής, ενώ ο όμιλος δημιούργησε αρνητικές καθαρές λειτουργικές ροές ύψους 5,6 εκατ. ευρώ, έναντι θετικών ταμειακών ροών 5,7 εκατ. το προηγούμενο έτος. Το λειτουργικό EBITDA του Ομίλου για το 2018 ήταν -3,6 εκατ. ευρώ, έναντι 9,4 εκατ. ευρώ το 2017. Για τη χρήση 2018 οι ζημιές ανήλθαν στα 30,2 εκατ. ευρώ για τον όμιλο και στα 32,7 εκατ. ευρώ για τη μητρική.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της Σελόντα, τον Δεκέμβριο του 2018 η εταιρεία εκταμίευσε από αλληλόχρεους λογαριασμούς των τεσσάρων πιστωτριών τραπεζών (Πειραιώς-Εθνική-Alpha-Eurobank) ποσό 8 εκατ. ευρώ ως κεφάλαιο κίνησης. Ακολούθως, η εταιρεία τους πρώτους μήνες του 2019 εκταμίευσε από αλληλόχρεους λογαριασμούς των ίδιων τραπεζών ποσό 11,4 εκατ. ευρώ για κεφάλαιο κίνησης.

Σημειώνεται ότι το ύψος του δανεισμού που θα αναλάβουν οι νέοι αγοραστές προβλέπεται από το SPA της αγοραπωλησίας, κατά συνέπεια ο δανεισμός των δύο εταιρειών θα παίξει ρόλο στην τελική συμφωνία και στο μέγεθος των διαγραφών. Στο τέλος του 2018 το σύνολο των δανείων του ομίλου Σελόντα ανήλθε σε 184 εκατ. ευρώ, ενώ για τον Όμιλο Νηρέας διαμορφώθηκαν σε 130 εκατ. ευρώ.

Ο χρόνος ολοκλήρωσης του deal θα είναι καθοριστικός για την έναρξη του νέου εγχειρήματος. Ήδη η διαδικασία των προς πώληση μονάδων, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που δόθηκαν στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να εγκριθεί η εξαγορά των δύο εταιρειών από το σχήμα Amerra – Mubadala και η συνένωσή τους με την "Ανδρομέδα”, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το σύνολο των προς πώληση assets, η πλειονότητα αφορά σε περιουσιακά στοιχεία της Σελόντα.  Συγκεκριμένα το pool των μονάδων που πωλούνται αφορούν σε 71 ιχθυοτροφεία, 7 ιχθυογεννητικούς σταθμούς και 10 συσκευαστήρια. Εξ αυτών τα 53 ιχθυοτροφεία, οι 4 σταθμοί και τα 7 συσκευαστήρια αντίστοιχα αφορούν στη Σελόντα και τα υπόλοιπα στο Νηρέα.

Υπενθυμίζεται πως τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία έχουν χωριστεί σε ομάδες από τις οποίες θα επιλέξει ο υποψήφιος επενδυτής (ή έως δύο).  Όπως έχει αναφέρει το Capital.gr, μεταξύ των ενδιαφερόμενων  περιλαμβάνονται ο καναδικός όμιλος υδατοκαλλιεργειών Cooke Inc., η "Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς", συμφερόντων της οικογένειας Γερουλάνου, η Diorasis International (έχει εξαγοράσει και ελέγχει την Bitsakos Aquaculture), ένα επενδυτικό κεφάλαιο από το Ντουμπάι και έτερο επιχειρηματικό σχήμα.

Σημειώνεται πως στο παραγωγικό δυναμικό της Σελόντα περιλαμβάνονται 6 ιχθυογεννητικοί σταθμοί στην Ελλάδα, 59 θαλάσσιες μονάδες εκτροφής σε 23 περιοχές στην Ελλάδας, 10 μονάδες συσκευασίας και 1 κέντρο διανομής/ logistics. Αντίστοιχα, ο Νηρέας διαθέτει 4 ιχθυογεννητικούς σταθμούς, 29 μονάδες πάχυνσης, 6 συσκευαστήρια, 2 κέντρα logistics και 2 εργοστάσια ιχθυοτροφών.

H δέσμευση προς τη DG Comp αφορά στην παραχώρηση εκκολαπτηρίων που παράγουν 50 εκατ. τεμαχίων γόνου, ιχθυοτροφείων δυναμικότητας 10.000 τόνων μαζί με τα σχετικά συσκευαστήρια ίδιας δυναμικότητας, καθώς και τη μεταφορά στον αγοραστή της τεχνογνωσίας στα προγράμματα έρευνας και αναπαραγωγής των δύο εταιρειών.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text