Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Δομαζάκης εναντίον Δομαζάκη στην Creta Farms

Δομαζάκης εναντίον Δομαζάκη στην Creta Farms

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Δομαζάκης εναντίον Δομαζάκη στην Creta Farms

Με την κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων από την πλευρά του Κωνσταντίνου Δομαζάκη εναντίον της διοίκησης της Creta Farms, συνεχίζεται αύριο ο «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους αδελφούς Κωνσταντίνο και Εμμανουήλ Δομαζάκη. Ο ίδιος, μετά την πρόσφατη «εκπαραθύρωσή του» από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του, κινήσεις που σε βάθος χρόνου δεν αποκλείεται να περιλάβουν την «ανακατάληψη» της εταιρείας μέσω απόκτησης μεγαλύτερου ποσοστού.

Καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις θα διαδραματίσει το πόρισμα του ελέγχου που διενεργεί η PwC, το οποίο, εν αντιθέσει με όσα υποστήριξε η διοίκηση της Creta Farms με ανακοίνωσή της την περασμένη Πέμπτη, θεωρείται απίθανο, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, να έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί εντός αυτής της εβδομάδας. Αιτίες, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι οι ελεγκτές αναμένουν από τις τράπεζες τα αντίγραφα της κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών, ενώ πηγές με γνώση της υπόθεσης ανέφεραν στην «Κ» ότι ο έλεγχος έχει επεκταθεί και σε άλλα ζητήματα, πέραν του επίμαχου δανείου των 11,6 εκατ. ευρώ του Κ. Δομαζάκη προς την εταιρεία.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη έγιναν γνωστές δύο εξελίξεις οι οποίες εντείνουν την ανησυχία που υπάρχει για το μέλλον της εταιρείας, που έχει ηγετική θέση στον κλάδο των αλλαντικών. Πρώτον, με πέντε ψήφους υπέρ, μία κατά και μία αποχή, το διοικητικό συμβούλιο της Creta Farms αποφάσισε να καθαιρέσει τον Κ. Δομαζάκη από τη θέση του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας και να τον υποβαθμίσει σε απλό, μη εκτελεστικό μέλος. Πλέον μοναδικός διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο αδελφός του, Εμ. Δομαζάκης, ο οποίος διατηρεί και το αξίωμα του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, ενώ αντιπρόεδρος ορίστηκε ο κ. Π. Παπαδάκης.

Αυτή είναι η απόφαση την οποία θα προσβάλει στη Δικαιοσύνη ο κ. Κ. Δομαζάκης, υποστηρίζοντας, όπως είπε μιλώντας στην «Καθημερινή» της Κυριακής, ότι υπάρχουν τυπικοί και ουσιαστικοί λόγοι για την ακύρωσή της. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και το διοικητικό συμβούλιο είχε πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 6 Μαΐου, η εταιρεία εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Πέμπτη 9 Μαΐου.

Επίσης, την Τρίτη 7 Μαΐου έγινε γνωστό πως οι πιστώτριες τράπεζες μετέφεραν στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) τα δάνεια της Creta Farms, θεωρώντας τα με αυτό τον τρόπο αμφιβόλου εισπράξεως. Η εταιρεία από την πλευρά της, με ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής, επιχειρεί να υποβαθμίσει το ζήτημα αναφέροντας ότι «δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση των τραπεζών προς την εταιρεία και θα προβεί σε νεότερες ανακοινώσεις μόλις έχει στη διάθεσή της σχετική επίσημη ενημέρωση από τις τράπεζες». Οπως, ωστόσο, επισημαίνουν τραπεζικοί κύκλοι, η μεταφορά των δανείων στην κατηγορία των ΝPEs αποτελεί εσωτερική διαδικασία των τραπεζών, για την οποία δεν απαιτείται να εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση.

Ενα από τα πολλά ερωτήματα που τίθενται είναι, πέραν της δικαστικής διαμάχης που θεωρείται βέβαιο ότι θα ακολουθήσει το αμέσως επόμενο διάστημα, ποιες θα είναι σε επιχειρηματικό επίπεδο οι κινήσεις των δύο αδελφών. «Είμαι ο άνθρωπος που επί 40 χρόνια διοικούσε την εταιρεία, εγώ την έχω χτίσει, ήμουν το δημιουργικό μυαλό. Εγώ είχα τις ιδέες για όλες τις καινοτομίες», δήλωσε στην «Καθημερινή» ο Κ. Δομαζάκης, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι τα δικαιώματα των ευρεσιτεχνιών που έχει κατοχυρώσει η Creta Farms είναι ιδιοκτησία της εταιρείας και όχι του ιδίου. Κατέχοντας περίπου το 44% των μετοχών της Creta Farms, αλλά και τις ιδέες για την ανάπτυξη της αλλαντοβιομηχανίας, εύλογα προκύπτει το ερώτημα εάν ο επόμενος στόχος είναι η απόκτηση μεγαλύτερου ποσοστού στην εταιρεία, σε συνεργασία ίσως με κάποιον άλλο επενδυτή και με την έγκριση ή ακόμη και προτροπή των τραπεζών. «Θα το δούμε εν καιρώ», είναι η απάντηση που έδωσε, χωρίς, σε καμία περίπτωση, να αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία με τις εταιρείες που πιθανώς θα ενδιαφέρονταν να εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Creta Farms, επικοινωνία, ωστόσο, που σε αυτή τη φάση έχει εντελώς ανεπίσημο χαρακτήρα. H απόφαση δε των τραπεζών να χαρακτηρίσουν τα δάνεια της εταιρείας αμφιβόλου είσπραξης θεωρείται κατ’ αρχάς προειδοποίηση προς την εταιρεία και όχι καταγγελία των δανείων, τουλάχιστον για την ώρα.

Ο Κ. Δομαζάκης υποστήριξε ότι η Creta Farms εξυπηρετεί τα δάνειά της και ότι είναι υγιής (σ.σ.: αυτό πάντως δεν αποτυπώνεται στις οικονομικές καταστάσεις) και απέδωσε την κίνηση των τραπεζών, την οποία σημειωτέον επιβεβαίωσε, στην ανησυχία που έχουν οι πιστωτές για τις «εχθροπραξίες» στην εταιρεία.

Χωρίς κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης

«Ο μέτοχος πρέπει να διαχωρίζεται από τη διοίκηση. Ας δουν οι Ελληνες επιχειρηματίες πώς λειτουργούν οι επιχειρήσεις στο εξωτερικό». Στο σχόλιο αυτό του κ. Τάσου Ιωσηφίδη, επικεφαλής του τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος, που έγινε την περασμένη Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αποτυπώνεται το δράμα των εν Ελλάδι λεγόμενων «οικογενειακών επιχειρήσεων» και τα πρόσφατα κρούσματα της μη τήρησης των κανόνων της εταιρικής διακυβέρνησης.

Ενα χρόνο μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης Folli Follie, ήρθε στο προσκήνιο η ιστορία της Creta Farms, όπου οι δύο βασικοί μέτοχοι είναι αδέλφια με σχεδόν ισόποση συμμετοχή ο καθένας στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, τη συνδιοικούσαν μέχρι πριν από μία εβδομάδα και εδώ και μήνες βρίσκονται «στα μαχαίρια», απειλώντας την ίδια την ύπαρξή της και το μέλλον των 845 εργαζομένων της.  Ακόμη και σε αυτή τη φάση ο Κ. Δομαζάκης απέδωσε την ευθύνη για την απομάκρυνσή του από τη διοίκηση της εταιρείας στους «ξένους» που εισήλθαν στο διοικητικό συμβούλιό της πριν από μερικούς μήνες, υπό την έννοια ότι «χειραγωγήθηκαν» για την ψήφο τους και όχι απευθείας στα μέλη της οικογένειας.

Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και όταν οι αδελφοί Δομαζάκη αποφάσισαν να αναθέσουν στις αρχές του 2016 τη διοίκηση της εταιρείας σε μη συγγενικό μέλος και συγκεκριμένα στον κ. Κωνσταντίνο Φρουζή (πρώην επικεφαλής της Novartis), φέρεται ότι δεν τον άφησαν ποτέ ουσιαστικά να ασκήσει τις σχετικές αρμοδιότητες, σε σημείο που ούτε καν να αναφέρεται ως διευθύνων σύμβουλος στις ανακοινώσεις της Creta Farms. Τον Ιούνιο του 2017 ο κ. Φρουζής αποχώρησε από την εταιρεία.

Από αυτούς, πάντως, που δεν έχουν παρασυρθεί από το «τσουνάμι» αποχωρήσεων από διευθυντικές θέσεις ή από το διοικητικό συμβούλιο είναι ο κ. Πέτρος Παπαδάκης, πλέον αντιπρόεδρος της Creta Farms. Ο κ. Παπαδάκης τον Ιανουάριο του 2016 είχε απομακρυνθεί από τη διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ, στην οποία ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. Θεωρείτο δε υπεύθυνος από τους μεγαλομετόχους της ΜΕΒΓΑΛ για την περιπέτεια του ενεχυριασμού εμπορικών σημάτων της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας, προκειμένου αυτή να δανειοδοτηθεί από ξένο fund.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text