Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Δεν «βλέπει» δημοσιονομικό χώρο για παροχές ο Στουρνάρας

Δεν «βλέπει» δημοσιονομικό χώρο για παροχές ο Στουρνάρας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Δεν «βλέπει» δημοσιονομικό χώρο για παροχές ο Στουρνάρας

Αμφισβητεί ότι θα υπάρξει υπερπλεόνασμα φέτος στον προϋπολογισμό ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και ως εκ τούτου τάσσεται κατά των παροχών που ξεκίνησε και σκοπεύει να συνεχίσει να κάνει η κυβέρνηση.

Μάλιστα, συνέδεσε την αναταραχή στις αγορές ομολόγων και την πίεση που δέχονται οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων τις τελευταίες ημέρες με τις παροχές αυτές, εξαιτίας των ανησυχιών που προκαλούν στους επενδυτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας  βασίζεται για τις διαπιστώσεις του αυτές στα ταμειακά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας σχετικά με τη γενική κυβέρνηση το α΄ τρίμηνο του έτους που έχει στα χέρια του. Τα στοιχεία αυτά, προσαρμοσμένα σε όρους προγράμματος, δείχνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης είναι σημαντικά χαμηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό.

Ο κ. Στουρνάρας έκρουσε έτσι, χθες, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ, ένα ηχηρό προειδοποιητικό καμπανάκι, την ώρα που βρισκόταν σε πλήρη ανάπτυξη η κυβερνητική παροχολογία, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά την ομιλία του στη Βουλή, να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο και νέου πακέτου στο τέλος του χρόνου.

«Τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του έτους του Γενικού Λογιστηρίου», είπε, «τα οποία σχεδόν συμπίπτουν με εκείνα της Τράπεζας της Ελλάδος, καταδεικνύουν ότι για το σύνολο του έτους ο προϋπολογισμός δεν θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο από το 3,5% του ΑΕΠ, που είναι ο στόχος. Τούτο σημαίνει ότι αν η τάση αυτή, που έχει δημιουργηθεί από τις αρχές του έτους, δεν αντιστραφεί, για φέτος δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές πλέον εκείνων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2019».

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε, επίσης, ότι «η νευρικότητα που επικρατεί στην αγορά ομολόγων τις τελευταίες ημέρες, σε ένα βαθμό, αντανακλά την ανησυχία των επενδυτών για τις δημοσιονομικές εξελίξεις».

Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι «η μη επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα οδηγήσει στην επιβολή νέων μέτρων, όπως περικοπή των δαπανών και μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η οποία, μάλιστα, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας». Η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει για φέτος ρυθμό 1,9% έναντι 2,3% της πρόβλεψης του υπουργείου Οικονομικών και ο κ. Στουρνάρας είπε χθες στο ΑΠΕ ότι προς το παρόν δεν συντρέχει λόγος για αναθεώρηση των προβλέψεων της Τράπεζας.

Η τοποθέτηση  αυτή του κεντρικού τραπεζίτη προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, που ανήρτησε ειρωνικό tweet: «Εκ παραδρομής σήμερα ο κ. Στουρνάρας διάβασε τους προϋπολογισμούς της δικής του θητείας ως ΥΠΟΙΚ , όπου είχε μια κάποια δυστοκία στην επίτευξη στόχων. Είμαι βέβαιος ότι αν ανατρέξει στον δικό μας προϋπολογισμό και δει προσεκτικά και τους οικονομικούς δείκτες θα διαπιστώσει ότι ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος υπάρχει». Νωρίτερα, στη Βουλή, ο κ. Τσακαλώτος είχε σχολιάσει, επίσης ειρωνικά, και τις ανησυχίες που είχε εκφράσει προχθές Ευρωπαίος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες.

Η κυβέρνηση όχι μόνο θεωρεί ότι θα υπάρξει χώρος, και συγκεκριμένα περίπου 1,14 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε στην Κομισιόν, αλλά πιθανολογεί –όπως φάνηκε από τις χθεσινές δηλώσεις Τσίπρα στη Βουλή– ότι αυτός θα αποδειχθεί μεγαλύτερος στο τέλος του χρόνου. Με αυτό το επιχείρημα «κλείνει το μάτι» για συνέχιση των παροχών. Αλλωστε, τα μέτρα που ψηφίστηκαν μέχρι στιγμής (επίδομα σύνταξης, μειώσεις ΦΠΑ) φθάνουν το 1,27 δισ ευρώ, ξεπερνώντας ήδη τον διαθέσιμο χώρο που η ίδια υπολογίζει κατά 130 εκατ. ευρώ. Κατά το υπουργείο Οικονομικών, δεν θα υπάρξει πρόβλημα για την κάλυψη αυτών των επιπλέον δαπανών, καθώς αναμένεται να αυξηθούν τα έσοδα, χάρη στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Κατά τα άλλα, ο κεντρικός τραπεζίτης θύμισε ότι έχει ταχθεί σθεναρά υπέρ της μείωσης του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2,5% του ΑΕΠ. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι «η όποια αλλαγή από τους συμπεφωνημένους στόχους θα πρέπει να γίνει κατόπιν συνεννόησης με τους θεσμούς και κατόπιν της σύμφωνης γνώμης τους».

Η κυβέρνηση, αντιθέτως, ανακοίνωσε παροχές για το 2020 που προϋποθέτουν μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5% του ΑΕΠ, χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία με τους θεσμούς. Εκτιμά ότι η διαφορά μπορεί να καλυφθεί με τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού 5,5 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους. Ωστόσο, οι θεσμοί δεν φάνηκε να πείθονται και προειδοποιούν για ενδεχόμενες κυρώσεις, όπως η μη έγκριση της πρόωρης εξόφλησης του δανείου στο ΔΝΤ.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text