Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Ενδείξεις ανάκαμψης της γερμανικής οικονομίας

Ενδείξεις ανάκαμψης της γερμανικής οικονομίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ενδείξεις ανάκαμψης της γερμανικής οικονομίας

Την «πρώτη αχτίδα ελπίδας» αποτέλεσε, κατά τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ, ο ρυθμός ανάπτυξης 0,4% που κατέγραψε η γερμανική οικονομία κατά το α΄ τρίμηνο του 2019 ύστερα από δύο συναπτά τρίμηνα σταθερότητας. Ωστόσο, ο Αλτμάιερ, όπως και πολλοί οικονομολόγοι, παραμένει επιφυλακτικός όσον αφορά τις προοπτικές της γερμανικής οικονομίας, ενόψει των εξελίξεων στο διεθνές εμπόριο, οι οποίες θα μπορούσαν να ανατρέψουν τη θετική πορεία που χαράζει το τελευταίο έτος η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Σε ετήσια βάση, η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,7% συμβάλλοντας στην ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης. Το γεγονός αυτό προσφέρει ελπίδα για περαιτέρω ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2019. Η γερμανική οικονομία είχε συρρικνωθεί κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο του 2018 και είχε παραμείνει στάσιμη το τέταρτο τρίμηνο, αποφεύγοντας οριακά την ύφεση.

Η ανάκαμψη του ρυθμού ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο του 2019 στη Γερμανία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ενισχυμένη εγχώρια κατανάλωση και στις επενδύσεις στον κατασκευαστικό τομέα. Επίσης, αυξημένες ήταν κατά το α΄ τρίμηνο του 2019 οι επενδύσεις των επιχειρήσεων σε μηχανήματα και εξοπλισμό, ωστόσο οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν ελαφρώς, σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία.

Δεδομένου ότι η εγχώρια αγορά ενισχύεται, μόνον εξωτερικοί παράγοντες ενδέχεται να βάλουν τρικλοποδιά στην ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, σύμφωνα με ορισμένους οικονομολόγους. «Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα σημερινά οικονομικά στοιχεία ανάπτυξης θα αποτελούσαν επαρκή λόγο για αναθεώρηση (προς το καλύτερο) των προβλέψεων για το ΑΕΠ. Αλλά λαμβάνοντας υπόψη τις τεράστιες απειλές για το παγκόσμιο εμπόριο, είναι πολύ πιθανό ότι οι οικονομολόγοι θα παραμείνουν επιφυλακτικοί», σχολίασε στο Reuters ο Αντρέας Σόιερλε, αναλυτής στην DekaBank.

Η Γερμανία ως τεράστια εξαγωγική δύναμη παραμένει έρμαιο των εξελίξεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για την επίλυση του εμπορικού πολέμου. Οι επιπλέον δασμοί που επιβάλλονται και από τις δύο πλευρές θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τη γερμανική οικονομία εξαιτίας της αυξημένης αβεβαιότητας, της επιδείνωσης του επιχειρηματικού κλίματος και της αναβολής επενδύσεων εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης παγκοσμίως. «Οι διαμάχες σχετικά με το διεθνές εμπόριο παραμένουν άλυτες. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να βρούμε γρήγορα βιώσιμες λύσεις, που θα επιτρέπουν το ελεύθερο εμπόριο. Ολοι ωφελούνται εξ αυτού», δήλωσε χθες στο Reuters ο Πέτερ Αλτμάιερ, παραμένοντας επιφυλακτικός για πιθανή ανατροπή των οικονομικών αποτελεσμάτων του α΄ τριμήνου.

Εφόσον επιβεβαιωθεί η χθεσινή πληροφορία ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα καθυστερήσει κατά έξι μήνες την απόφαση για επιβολή υψηλότερων δασμών στην εισαγωγή οχημάτων και εξαρτημάτων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, η εξέλιξη αυτή θα είναι θετική για τη γερμανική οικονομία, δεδομένου ότι το 2018 η Γερμανία εξήγαγε στις ΗΠΑ οχήματα αξίας 27 εκατομμυρίων ευρώ.

Η αβεβαιότητα του Brexit αποτελεί μία ακόμη ενδεχόμενη παγίδα για τη γερμανική οικονομία και περιορίζει τις ελπίδες για επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Η γερμανική κυβέρνηση προβλέπει ότι η οικονομία της χώρας θα σημειώσει ετήσια ανάπτυξη μόλις 0,5% το 2019, καταγράφοντας μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με το 2018, όταν ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 1,4%, παρά τις αναταραχές στο εμπόριο και στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Θετική εικόνα στην Ευρωζώνη

Η Eurostat επιβεβαίωσε χθες την επιτάχυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη στο 0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2019, σε σύγκριση με το 0,2% τα προηγούμενα δύο τρίμηνα. Σε ετήσια βάση η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,2%.

Η ανοδική πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης οφείλεται εκτός από την ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας και στην ανάκαμψη της ιταλικής, η οποία το τέταρτο τρίμηνο του 2018 περιέπεσε σε ύφεση για τρίτη φορά μέσα σε μία δεκαετία. Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2018, ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ιταλία αυξήθηκε κατά 0,1%.

Στη Γαλλία επίσης σημειώθηκε αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 1,1%, ενώ τεράστιο άλμα έκανε και η ισπανική οικονομία, η οποία ενισχύθηκε κατά 2,4% σε ετήσια βάση. Υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, 3,5%, σημείωσε η Κύπρος το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Επιπλέον, στην Ευρωζώνη αυξήθηκε το ποσοστό απασχόλησης κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο 2019 σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Οι θετικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη φαίνεται πως σήκωσαν μεγάλο βάρος από τους ώμους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία έχει καθυστερήσει την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού και προβλέπει ότι θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα τουλάχιστον έως και το τέλος του 2019.

Στην επόμενη συνεδρίασή της, στις αρχές Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βάσει των αναθεωρημένων προβλέψεων για την οικονομία της Ευρωζώνης πρόκειται να καθορίσει τους όρους παροχής νέων φθηνών μακροπρόθεσμων δανείων προς τις τράπεζες της Ευρωζώνης.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text