Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Πώς είδαν οι αναλυτές το σχέδιο της Εθνικής Τράπεζας

Πώς είδαν οι αναλυτές το σχέδιο της Εθνικής Τράπεζας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πώς είδαν οι αναλυτές το σχέδιο της Εθνικής Τράπεζας

Της Ελευθερίας Κούρταλη

"Επιθετικούς" χαρακτηρίζει η Deutsche Bank τους στόχους που έθεσε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας για την επόμενη τετραετία κατά την παρουσίαση που έκανε στο Λονδίνο χθες, ωστόσο εκτιμά ότι η τράπεζα πρέπει να τους πετύχει ως μέρος της αναδιοργάνωσης της διοίκησης. Έτσι επαναλαμβάνει τη σύσταση Buy για τη μετοχή της Εθνικής με τιμή-στόχο τα 2,1 ευρώ.

Όπως επισημαίνει η D.B, η Εθνική Τράπεζα στοχεύει στην επιθετική αύξηση των εσόδων, με βάση τα επαναλαμβανόμενα έσοδα. Τα εγχώρια καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να αυξηθούν κατά 6% κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια λόγω των υψηλότερων αποδόσεων από τις αυξήσεις του Euribor, καθώς και την αύξηση κατά 6% του GAGR στο χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων. Τα έσοδα από προμήθειες αναμένεται να αυξηθούν κατά 11,3% (GAGR) την ίδια περίοδο, με στήριξη από τις υψηλότερες προμήθειες της λιανικής τραπεζικής, την ισχυρότερη δραστηριότητα στις πληρωμές, και τις υψηλότερες προμήθειες σε ό,τι αφορά τον εταιρικό τομέα.

Η Εθνική Τράπεζα στοχεύει στη μείωση του αποθεματικού των NPEs κατά 14 δισ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Το 55% θα γίνει οργανικά, ενώ το υπόλοιπο 45% μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεις. Η Deutsche Bank εκτιμά πως η επιτυχία στις μειώσεις θα πρέπει να έλθει από το τμήμα των ενυπόθηκων δανείων, όπου η τράπεζα έχει 7 δισ. NPEs. Οι πρόσφατες αλλαγές στις νομοθεσίες περί πτώχευσης παρέχουν ένα αξιόπιστο εργαλείο για τη μείωση των NPEs, αλλά θα πρέπει να τεσταριστεί. Παράλληλα, η Εθνική Τράπεζα αναμένει να επιτύχει τη μείωση των NPEs με σχετικά μικρό αντίκτυπο στα κεφάλαιά της. Στοχεύει στη χρήση τυποποιημένων μοντέλων, τα οποία θα επηρεάσουν τα κεφάλαια κατά 130 μ.β. Αυτό θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από την πώληση ξένων θυγατρικών (Ρουμανία, Αίγυπτος και Κύπρος), η οποία θα προσθέσει 60 μ.β στα κεφάλαια. Η κίνηση αυτή θα επιτρέψει στην Εθνική Τράπεζα να έχει περισσότερο θετικό αντίκτυπο όσο μειώνονται τα NPEs.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Alpha Finance, με βάση το guidance της διοίκησης της ΕΤΕ για θετική επίδραση ύψους 630 εκατ. ευρώ (προ φόρων) στα κέρδη, και με ROE 11%, τα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται να κυμανθούν στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ το 2022, με προσαρμοσμένα ίδια κεφάλαια ύψους 5,4 δισ. ευρώ. Με τον δείκτη NPEs στο 5% εκτιμά ότι αυτό θα οδηγήσει τον δείκτη τιμής προς λογιστική αξία της ΕΤΕ στο 0,7-0,75 και την κεφαλαιοποίηση στα 3,7 με 4 δισ. ευρώ ή στα 4 με 4,4 ευρώ ανά μετοχή.

Όπως επισημαίνει η Alpha Finance, οι κίνδυνοι γύρω από αυτές τις εκτιμήσεις μπορεί να προέλθουν από τη χαμηλότερη παραγωγή δανείων σε σχέση με τους στόχους, τα χαμηλότερα έσοδα από προμήθειες και τις αρνητικές εξελίξεις γύρω από την τιμολόγηση των τιτλοποιήσεων και τις πωλήσεις ΝΡΕs που θα επηρεάσουν το κόστος ρίσκου.

Από την πλευρά της η Morgan Stanley χαιρετίζει τα σχέδια της Εθνικής ωστόσο τα χαρακτηρίζει φιλόδοξα καθώς το δικό της βασικό σενάριο είναι πολύ πιο επιφυλακτικό από αυτό που παρουσίασε η διοίκηση και έτσι εκτιμά πως η αγορά είναι δύσκολο να προεξοφλήσει αρχικά πλήρως τους στόχους. Πάντως, η αμερικάνικη επενδυτική τράπεζα δίνει τιμή-στόχο για την Εθνική τα 3,10 ευρώ, βλέποντας περιθώρια ανόδου 50%, με σύσταση overweight.

Τα κέρδη μετά από φόρους ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ το 2022 (η μέση εκτίμηση της αγοράς είναι για κέρδη μετά από φόρους περίπου 200 εκατ. ευρώ το 2021) εξαρτώνται από τη σημαντική βελτίωση στη δημιουργία εσόδων (ιδιαίτερα στις προμήθειες) και την οργανική μείωση του αποθέματος των NPEs, αποφεύγοντας έτσι το κόστος που σχετίζεται με τη μη οργανική μείωση των NPEs. Οι 60 μ.β αύξηση των προμηθειών ανά περιουσιακό στοιχείο το 2022 από 37 μ.β. το 2018 θα μπορούσε να είναι απαιτητική, δεδομένης της πορείας της καταναλωτικής ανάκαμψης στην Ελλάδα. Παράλληλα, οι εκτιμήσεις της διοίκησης για την οργανική μείωση των NPEs είναι μάλλον υπερβολικές, σημειώνει η Morgan Stanley.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text