Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Αυξάνει η Κίνα τις πωλήσεις αμερικανικών ομολόγων

Αυξάνει η Κίνα τις πωλήσεις αμερικανικών ομολόγων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αυξάνει η Κίνα τις πωλήσεις αμερικανικών ομολόγων

Διαψεύδοντας αναλυτές και οικονομολόγους, η Κίνα έχει ήδη επιστρατεύσει το υπερόπλο που διαθέτει έναντι της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, και μάλιστα το έχει χρησιμοποιήσει πολύ προτού κλιμακωθεί η ένταση με τις ΗΠΑ. Πρόκειται για τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, των οποίων η αξία φθάνει στο ιλιγγιώδες ύψος των 1,12 τρισ. δολαρίων και καταμαρτυρεί τη χαώδη ανισομέρεια στο διμερές εμπόριο με τις ΗΠΑ.

Οπως προκύπτει από στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, το Πεκίνο έχει αρχίσει να πωλεί αμερικανικά ομόλογα από τον Σεπτέμβριο και συνεχίζει έτσι κάθε μήνα μέχρι τον Μάρτιο. Μοναδική εξαίρεση όλο αυτό το διάστημα ήταν ο Φεβρουάριος, οπότε προχώρησε σε περιορισμένη αγορά. Τον Μάρτιο, πάντως, πώλησε αμερικανικούς τίτλους αξίας 20,5 δισ. δολαρίων, τον μεγαλύτερο όγκο αμερικανικού χρέους που έχει πωλήσει τα τελευταία δύο έτη.

Θεωρητικά, οι μαζικές πωλήσεις αμερικανικών ομολόγων θα οδηγήσουν σε υποχώρηση τις τιμές τους και σε άνοδο τις αποδόσεις τους, αυξάνοντας εν ολίγοις το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου παραμένουν πάντα ασφαλή καταφύγια και ιδιαιτέρως σε εποχές αβεβαιότητας. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου υποχώρησαν, αντιθέτως, χθες κατά 31 μονάδες βάσης, στο 2,41%. Η προοπτική, ωστόσο, να προχωρήσει η δεύτερη οικονομία στον κόσμο σε μαζικές πωλήσεις αμερικανικών τίτλων δεν παύει να προβληματίζει τους επενδυτές. Μιλώντας στους Financial Times,  ο Τόρστεν Σλοκ, οικονομολόγος της Deutsche Bank, αποκάλυψε ότι συνεχώς οι πελάτες της τράπεζας ρωτούν να μάθουν αν ο ασιατικός οικονομικός γίγαντας θα χρησιμοποιήσει αυτό το εργαλείο.

Οπως έχουν, βέβαια, επισημάνει οικονομικοί αναλυτές, πωλώντας μαζικά αμερικανικά ομόλογα, η Κίνα μπορεί να αυξήσει το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ, αλλά την ίδια στιγμή θα υπονομεύει και την αξία του πλούτου που διακρατεί η ίδια, καθώς θα μειώνεται η αξία των αμερικανικών ομολόγων. Γι’ αυτό ακριβώς και έως τώρα η πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών θεωρούσε πως η προοπτική αυτή θα λειτουργούσε αποτρεπτικά για την κινεζική ηγεσία, που θα στρεφόταν σε άλλου είδους μέτρα αντεκδίκησης. Τώρα αναλυτές επισημαίνουν ότι το Πεκίνο κατέφυγε στο «πυρηνικό» όπλο του πολύ πριν από την πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις δύο πλευρές.  Ως εκ τούτου, δεν είναι βέβαιο αν η κίνηση του Πεκίνου αποτελεί προσπάθεια να ασκήσει πίεση στην Ουάσιγκτον.

Συνήθως, η Κίνα πωλεί ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου όταν χρειάζεται στήριξη το νόμισμά της, αφού στην πράξη είναι σαν να πωλεί δολάρια. Μιλώντας στο  Bloomberg, ο Τζιν Τανούτζο, στέλεχος της επενδυτικής Columbia Threadneedle Investments, τόνισε πως «η κίνηση της Κίνας να πωλήσει ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου αποτελεί όντως κίνδυνο, αλλά δεν είναι τόσο κίνηση αντεκδίκησης όσο χειραγώγηση του νομίσματος». Κάτι ανάλογο εκτιμά και ο Αντριου Μπρένερ, που μιλώντας στους FT προεξοφλεί ότι «θα διαρκέσει αυτό το φαινόμενο όσο θα πρέπει να στηρίξουν το νόμισμά τους». Πράγματι, το 2016 οι κινεζικές αρχές πώλησαν ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου αξίας περίπου 188 δισ. δολαρίων, δηλαδή το 15% του συνόλου των ομολόγων που διακρατούν. Η κίνησή τους τότε στόχευε ευθέως στη στήριξη του γουάν, που υποχωρούσε κατά 7%, καθώς η χώρα γνώριζε ασυνήθη εκροή κεφαλαίων.

Προειδοποιητικές βολές

Εντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο να προχωρήσει η Κίνα σε μαζικές πωλήσεις αμερικανικών ομολόγων είχε ενσπείρει Κινέζος δημοσιογράφος τη Δευτέρα, τρεις ημέρες προτού ανακοινώσει την εξέλιξη το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Ανέφερε με tweet του ότι οι Αρχές της Κίνας «εξετάζουν τη δυνατότητα να αρχίσουν να ξεπουλούν» αμερικανικό χρέος. Το εν λόγω μήνυμα κυκλοφόρησε σε μια ιδιαιτέρως ευαίσθητη στιγμή, καθώς είχε ήδη γίνει γνωστό ότι είχαν περιέλθει σε αδιέξοδο οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο και κλιμακωνόταν η ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Την ίδια στιγμή, το Πεκίνο ανακοίνωνε σε όλους τους τόνους ότι θα αυξήσει τους δασμούς σε ορισμένα αμερικανικά προϊόντα αξίας 60 δισ. δολαρίων ως μέτρο αντεκδίκησης για το τελευταίο κύμα δασμών που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων. Αυτός, όμως, ήταν και ο λόγος που το επίμαχο tweet πέρασε ουσιαστικά απαρατήρητο. Η ανταλλαγή απειλών και οι εκατέρωθεν δηλώσεις περί περιφρούρησης των εθνικών συμφερόντων είχαν, έτσι κι αλλιώς, οδηγήσει σε πτώση τα χρηματιστήρια Ασίας, Ευρώπης και Αμερικής. Και βέβαια τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου προσείλκυαν για ακόμη μία φορά τους επενδυτές και οι αποδόσεις τους υποχωρούσαν. Σε ό,τι αφορά το γουάν, η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει το Πεκίνο να μην επιλέξει την τεχνητή αποδυνάμωση του κινεζικού νομίσματος ως αντίδραση στους δασμούς που επιβλήθηκαν στα κινεζικά προϊόντα.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text