Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | UBS: Επιφυλακτική η αγορά για τις ελληνικές τράπεζες αλλά υπάρχει περιθώριο θετικών εκπλήξεων

UBS: Επιφυλακτική η αγορά για τις ελληνικές τράπεζες αλλά υπάρχει περιθώριο θετικών εκπλήξεων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
UBS: Επιφυλακτική η αγορά για τις ελληνικές τράπεζες αλλά υπάρχει περιθώριο θετικών εκπλήξεων

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Μετά το ισχυρό ράλι των ελληνικών τραπεζών από τις αρχές του έτους (+50% σε μέσο όρο), η UBS εξετάζει εάν η ψυχολογία της αγοράς απέναντι στον κλάδο έχει αλλάξει. Όπως διαπιστώνει μέσα από την ανάλυσή της, οι περισσότεροι επενδυτές προτιμούν να παραμείνουν στο περιθώριο (44% ουδέτερη στάση). Ωστόσο, η ψυχολογία της αγοράς κινείται προς τα θετικά (18% διαφορά μεταξύ των bullish και bearish θέσεων), καθώς οι επενδυτές φαίνεται να αποτιμούν πιθανές θετικές εκπλήξεις από τα σχέδια μείωσης των NPEs. Αυτό υποστηρίζει και η UBS από τη μεριά της: γύρισε σε ουδέτερη τη στάση της στον κλάδο, καθώς οι κύριοι καταλύτες (ενισχυμένο εργαλείο μείωσης των NPEs, μακροοικονομικό τοπίο) φαίνονται να έχουν προεξοφληθεί από την αγορά μετά το πρόσφατο re-rating των μετοχών των τραπεζών. Για να αλλάξει τη στάση της σε πιο αισιόδοξη πρέπει να υπάρξει καλύτερη ορατότητα στο χρονοδιάγραμμα και την τιμολόγηση των NPEs, όπως τονίζει.

Οι συστημικές λύσεις για τα NPEs και οι οικονομικές συνθήκες είναι τα θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της αγοράς, όπως σημειώνεται. Τα εργαλεία για τα NPEs (συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων για SPV / APS) και η οικονομική ανάκαμψη αποτελούν προαπαιτούμενα για την εξασφάλιση της εξυγίανσης του κλάδου χωρίς να χρειαστεί ένας νέος γύρος ανακεφαλαιοποίησης που παραμένει το βασικό ερωτηματικό γύρω από τις ελληνικές τράπεζες στο μυαλό των επενδυτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επενδυτές κατατάσσουν, σύμφωνα με την έρευνα της ελβετικής τράπεζας, το ρυθμιστικό περιβάλλον και την αντιμετώπιση των DTCs ως τις τελευταίες προτεραιότητες. Αυτό συνεπάγεται ότι η αγορά ανησυχεί πιθανότατα λιγότερο για την προφανή αύξηση των ελέγχων της ΕΚΤ και τις ρυθμιστικές προκλήσεις.

Η βασική άποψη της UBS είναι ότι τα κύρια θετικά στοιχεία γύρω από τις ελληνικές τράπεζες έχουν αποτιμηθεί από την αγορά, αλλά υπάρχει περιθώριο για θετικές εκπλήξεις. Τα θεμελιώδη  μεγέθη του κλάδου βελτιώνονται ενώ η κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε μια δέσμη εργαλείων για την υποστήριξη των προσπαθειών των τραπεζών για τη βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών τους στοιχείων. Έτσι η UBS συστήνει μια αμυντική προσέγγιση εν μέσω των σημερινών αβεβαιοτήτων που υπάρχουν σχετικά με τα ΝPEs, τις εξής:

(i) χρονοδιάγραμμα και δομή της εφαρμογής των σχεδίων των SPV / APS (αναμένονται το 2019/2020 σύμφωνα με το βασικό σενάριο της UBS),

(ii) τιμολόγηση των NPEs στην αγορά (η UBS εκτιμά 29% του GBV για την μεταφορά των NPEs στο SPV),

(iii) πραγματοποιήσιμη αξία εξασφάλισης (50% discount στην λογιστική αξία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UBS).

Η ελβετική τράπεζα υπογραμμίζει ότι η ανάκαμψη των βασικών εσόδων μπορεί επίσης να αμφισβητηθεί εν μέσω της ταχείας ενθάρρυνσης του ανταγωνισμού για εταιρικά δάνεια (~ 90% της νέας παραγωγής) και του βάρους των NPEs.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Eurobank παραμένει για την UBS η περισσότερο προτιμώμενη μετοχή και η Τράπεζα Πειραιώς η λιγότερο προτιμώμενη. Θεωρεί την Eurobank (σύσταση buy) ως το πιο ελκυστικό story καθώς αναμένεται η εξυγίανση του ισολογισμού της να είναι η ταχύτερη όλων. Η Πειραιώς (σύσταση sell) προτιμάται λιγότερο λόγω έλλειψης κεφαλαίων. Η Alpha Bank και η Εθνική (στάση  neutral) προσφέρουν μια ισορροπημένη σχέση ανταμοιβής/ρίσκου σε ό,τι αφορά τους... αντίθετους ανέμους γύρω από τα έσοδα καθώς και την αβεβαιότητα σχετικά με της εξυγίανση των ισολογισμών.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text