Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | "Μονομαχούν" δύο για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου – γίγα ακινήτων της Eurobank

"Μονομαχούν" δύο για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου – γίγα ακινήτων της Eurobank

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
"Μονομαχούν" δύο για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου – γίγα ακινήτων της Eurobank

Tης Νένας Μαλλιάρα

Σε μονομαχία για δύο εξελίσσεται η πώληση του πρώτου χαρτοφυλακίου – γίγα ακινήτων στην ελληνική αγορά, του χαρτοφυλακίου Star της Eurobank. Μαζί με το χαρτοφυλάκιο αυτό που περιλαμβάνει 700 ακίνητα και άλλα δύο μικρότερα που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο για την πώλησή τους, η Eurobank θα "ρίξει" στην αγορά 1.150 ακίνητα, διαμορφώνοντας έναν "δείκτη τιμών" για τα funds και τη μεγάλη εικόνα για το πώς δουλεύει η ελληνική αγορά ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η πώληση του πακέτου Star  αναμένεται να κλείσει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο με την επιλογή ενός εκ των δύο ενδιαφερομένων.

Ο ανταγωνισμός προσφορών είναι έντονος, καθώς πρόκειται για την πρώτη τόσο μαζική πώληση ακινήτων, και δη μικρής και μέσης αξίας. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει για την ακρίβεια 674 ακίνητα (κυρίως διαμερίσματα) συνολικής αξίας 28 εκατ. ευρώ. Αποτελεί αναβίωση, με άλλη δομή και άλλη περίμετρο, του project Pixel, το οποίο δεν είχε προχωρήσει, καθώς ακυρώθηκε μετά την απόφαση για τη συγχώνευση της Grivalia.

Το προηγούμενο σχεδιαζόμενο χαρτοφυλάκιο ήταν ύψους 23 εκατ. ευρώ και περιελάμβανε 627 οικιστικά ακίνητα.

Εν τω μεταξύ, δείκτη και για την αγορά των εμπορικών ακινήτων, θα διαμορφώσει η Eurobank με την πώληση του χαρτοφυλακίου Opus. Η Τράπεζα έχει λάβει δεσμευτικές προσφορές και για το χαρτοφυλάκιο αυτό που περιλαμβάνει 280 εμπορικά ακίνητα, συνολικής αξίας περίπου 90 εκατ. ευρώ.

Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει ακίνητα τα οποία αφενός μπορούν να παράξουν εισόδημα (income generating), καθώς το 50% αυτών είναι μισθωμένα και το υπόλοιπο 50% μπορεί να μισθωθεί, αφετέρου μπορούν να δημιουργήσουν κεφαλαιακό κέρδος (capital gain) από την τιμή μεταπώλησής τους.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα θα παρέχει και χρηματοδότηση για την περίπτωση επένδυσης (π.χ. ανακαίνιση) στα ακίνητα που θα αγοραστούν από τους επενδυτές για να αξιοποιηθούν με την πώλησή τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Τράπεζα έχει ετοιμάσει ένα ακόμη πακέτο ακινήτων προς πώληση, ύψους 16 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει 189 οικιστικά ακίνητα.

Οι πρώτες μαζικές πωλήσεις ακινήτων από το στοκ των ελληνικών τραπεζών είναι κρίσιμες, καθώς θα "τεστάρουν" όχι μόνο το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, αλλά και τις δυνατότητες για απορρόφησή τους από την αγορά στη συνέχεια.

Σημειώνεται ότι ένα μεγάλο μέρος των χαρτοφυλακίων των τραπεζών βαρύνεται με "ακατάλληλα" ακίνητα, αδύνατα προς μεταβίβαση και ως εκ τούτου απαξιωμένα. Κύριο ζητούμενο για τις τράπεζες είναι να απεμπλακούν τα αρμόδια τμήματά τους από χρονοβόρες και δαιδαλώδεις διαδικασίες.

Βασικό χαρακτηριστικό των χαρτοφυλακίων των τραπεζών είναι η μικρής εμβέλειας εμπορική αξία των ακινήτων (μεσοσταθμικά 100.000 ευρώ), γεγονός που δυσχεραίνει την ομαλή και άμεση προώθησή τους σε μεγάλα επενδυτικά ταμεία και θεσμικούς επενδυτές, απαιτώντας ειδικούς χειρισμούς.

Μεγάλη πρόκληση αποτελεί, για την ελληνική πραγματικότητα, η διαχείριση των ακινήτων σε χρονικό ορίζοντα ενός έτους, λόγω του "αργοκίνητου" νομικού πλαισίου για τη νομιμοποίηση των ακινήτων ως προαπαιτούμενο για τη μεταβίβασή τους.

Πρόκληση παραμένει και το να ρευστοποιηθούν επίσης εκείνα τα ακίνητα μικρότερης εμπορικής αξίας (60.000 – 150.000 ευρώ) σε δευτερεύουσες γεωγραφικές περιοχές ανά την επικράτεια.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text