Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | «Kαλά νέα» για τις τράπεζες φέρνει τo τρίμηνο

«Kαλά νέα» για τις τράπεζες φέρνει τo τρίμηνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Kαλά νέα» για τις τράπεζες φέρνει τo τρίμηνο

Της Αναστασίας Παπαϊωάννου

Αποφασισμένες να ανοίξουν την «κάνουλα» των δανείων για να τονώσουν τα έσοδα, εμφανίζονται οι τράπεζες. Οι εκπλήξεις που αναμένονται στο τρίμηνο. To deal Πειραιώς, το «γκάζι» της Alpha για τα NPEs και η τριπλή συμφωνία Eurobank.

Η αύξηση των εσόδων με στόχο την ενίσχυση της κερδοφορίας σε συνδυασμό με τη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) αλλά και η περαιτέρω μείωση των δαπανών (μισθολογικό κόστος, καταστήματα) αποτελούν τους βασικούς άξονες της στρατηγικής που θα αναλύσουν στο τέλος του μήνα, κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου 3μήνου, οι Eurobank και Alpha BankΑΛΦΑ 0,00% (στις 30 Μαΐου) και Πειραιώς (στις 3 Ιουνίου).

Με δεδομένο ότι τα έσοδα προέρχονται σε μεγάλο ποσοστό από τις χορηγήσεις, ο ρυθμός των οποίων στην ελληνική αγορά είναι σχεδόν ανύπαρκτος, οι τρεις τράπεζες στις παρουσιάσεις που θα κάνουν στους επενδυτές -θα ακολουθήσουν road show- μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, θα δώσουν έμφαση στους στόχους για νέες εκταμιεύσεις δανείων. Κι αυτό διότι αυτές θα φέρουν σε βάθος χρόνου έσοδα σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους και την ενεργή αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το deal της Πειραιώς

Την παράσταση στα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς αναμένεται, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες πληροφορίες, να κλέψει το ώριμο πλέον deal με τον ξένο επενδυτή όσον αφορά την ανάθεση όλου του πακέτου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ύψους (σ.σ. και τις εγγυήσεις αυτών) περίπου 24 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με την πώληση του 70% της ειδικής μονάδας που έχει συστήσει η τράπεζα, με αντικείμενο τα εν λόγω δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία είναι σπονδυλωτή και θα συμβάλει -όπως αναφέρουν πηγές- και στην υποχρέωση της Πειραιώς να ενισχύσει τα κεφάλαιά της. Παράλληλα, η τράπεζα σχεδιάζει τη συνέχιση κινήσεων, με στόχο τον περιορισμό του κόστους με κλείσιμο καταστημάτων, αλλά και με εξορθολογισμό του προσωπικού.

«Γκαζώνει» η Αlpha Bank

Στο μέτωπο των NPEs, οι αναλυτές αναμένουν από την Αlpha Βank να δώσει ένα πιο επιθετικό πλάνο μείωσης και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό θα γίνει καθώς η διοίκηση της τράπεζας έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε πιο δραστικές και μεγάλου όγκου λύσεις, με αιχμή τις τιτλοποιήσεις.

Στο πιο επιθετικό project αναμένεται να συμβάλει η συμβουλευτική εταιρεία McKinsey, η οποία αποτελεί σύμβουλο της ελληνικής τράπεζας επί σειρά ετών. Επιπρόσθετα, η τράπεζα θα προχωρήσει σε κινήσεις περαιτέρω μείωσης του κόστους (καταστήματα, προσωπικό), σε τόνωση των υπηρεσιών του digital banking ενώ στο στρατηγικό της πλάνο δίνεται έμφαση στις εκταμιεύσεις νέων δανείων, με στόχο την τόνωση των εσόδων με οργανικά μέσα.

Ο επενδυτής για το mega deal

Το ενδιαφέρον της αγοράς και των αναλυτών στην περίπτωση της Eurobank εστιάζεται στην επιλογή του προτιμητέου επενδυτή για το τριπλό deal, που περιλαμβάνει την τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ, του πακέτου των 7,5 δισ. ευρώ με τον κωδικό Cairo και της πώλησης του 70% της εταιρείας διαχείρισης NPEs, FPS.

Αυτή την περίοδο, η διοίκηση της τράπεζας βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους επενδυτές (Pimco, Elliot, Lone Star κ.λπ.), με στόχο το τελικό deal να γίνει κατά προτίμηση με έναν εξ αυτών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προς το τέλος Μαΐου η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί με την επιλογή του προτιμητέου επενδυτή.

Στο μέτωπο του κόστους, η τράπεζα εφαρμόζει ήδη πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, έχει περιορίσει το δίκτυο των καταστημάτων της και έχει ενισχύσει τις digital υπηρεσίες της.

Πηγή: www.euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text