Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | ΕΧΑΕ: Στενεύουν τα περιθώρια για «έξτρα μερίσματα»

ΕΧΑΕ: Στενεύουν τα περιθώρια για «έξτρα μερίσματα»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΧΑΕ: Στενεύουν τα περιθώρια για «έξτρα μερίσματα»

Ικανοποίηση προκαλεί η φετινή αύξηση της αξίας των συναλλαγών και της κεφαλαιοποίησης των εισηγμένων εταιρειών στο ΧΑ. Στενεύουν τα περιθώρια για «έξτρα μερίσματα» από του χρόνου. Τι δήλωσαν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος.

Τον σκεπτικισμό του για το κατά πόσο η ΕΧΑΕΕΧΑΕ +2,50% θα μπορεί από του χρόνου να μοιράζει στους μετόχους της ποσά υψηλότερα από τα ετήσια κέρδη της, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Σωκράτης Λαζαρίδης, στα πλαίσια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της.

Ειδικότερα, η γενική συνέλευση αποφάσισε για μια ακόμη χρονιά τη διανομή στους μετόχους ποσού σαφώς υψηλότερου των ετήσιων κερδών της εταιρείας (ειδικότερα μέρισμα 0,05 και επιστροφή κεφαλαίου 0,11 ευρώ ανά μετοχή, ή συνολικό κονδύλι 9,7 εκατ. ευρώ).

Ωστόσο, τα περιθώρια φαίνεται να έχουν στενέψει για την εισηγμένη εταιρεία: «Παρακολουθούμε τις εκάστοτε εξελίξεις στο κανονιστικό περιβάλλον και τα κεφαλαιακά περιθώρια που αφήνουν οι σχετικές διαδικασίες. Όσο οι κανονιστικές υποχρεώσεις μας το επιτρέπουν, δεν έχουμε λόγο να κρατάμε λεφτά στα ταμεία μας. Θα τα μοιράζουμε στους μετόχους μας. Φέτος μας το επέτρεψαν, ωστόσο δεν μπορώ να προβλέψω το τι θα ισχύσει του χρόνου, ιδίως όταν η διαδικασία του CSDR (Κεντρικά Αποθετήρια) βρίσκεται σε εξέλιξη. Θέμα αγοράς πρόσθετων ιδίων μετοχών δεν υπάρχει. Όσες αποκτήθηκαν κατά το παρελθόν ήδη ακυρώθηκαν και γνώμη μου είναι πως η επιστροφή κεφαλαίου είναι καλύτερη μέθοδος ανταμοιβής των μετόχων, γιατί επιβραβεύει τους μακροπρόθεσμους», υποστήριξε ο CEO της εταιρείας.

Ωστόσο, ο κ. Λαζαρίδης δεν έκρυψε την ικανοποίησή του από τις τελευταίες εξελίξεις στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά και την πιθανή επίδρασή τους στα φετινά αποτελέσματα της ΕΧΑΕΕΧΑΕ +2,50%. Ειδικότερα αναφέρθηκε σε δύο βασικές κατηγορίες εσόδων της εισηγμένης που προκύπτουν από την αξία των συναλλαγών στο ΧΑ και από το ύψος της κεφαλαιοποίησης των εταιρειών (εισφορές εισηγμένων).

Έτσι, ενώ η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών στο ΧΑ είχε διαμορφωθεί πέρυσι στα 55,7 εκατ. ευρώ, μέχρι τώρα φέτος, έχει ανεβεί στα 61,4 εκατ. και ειδικότερα τον Μάιο έχει ξεπεράσει τα 110 εκατ. ευρώ! Σε ότι τώρα αφορά την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ αυτή έχει ανεβεί από τις αρχές του έτους κατά 21%.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΧΑE Γιώργος Χαντζηνικολάου, αναφέρθηκε σε μια σειρά κινήσεων εξωστρέφειας και ανάπτυξης των υποδομών της εταιρείας, με ενδεικτικές περιπτώσεις τη συμμετοχή με 44% στο Χρηματιστήριο του Κουβέιτ, το Χρηματιστήριο της Ενέργειας του οποίου η λειτουργία αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο δεύτερο φετινό εξάμηνο και τον εκσυγχρονισμό του τεχνολογικού εξοπλισμού του ΧΑ.

Τέλος, ο κ. Χαντζηνικολάου αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας στη χώρα μας φιλικότερου περιβάλλοντος για επενδύσεις και άρσης των σχετικών αντικινήτρων. Η διαδικασία αυτή σε συνδυασμό με κινήσεις της ΕΧΑΕΕΧΑΕ +2,50% θα μπορέσουν να αναβαθμίσουν το ρόλο της ελληνικής κεφαλαιαγοράς στη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Πηγή: www.euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text