Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | PwC και μέτοχοι "αποφασίζουν" για τη Folli Follie

PwC και μέτοχοι "αποφασίζουν" για τη Folli Follie

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
PwC και μέτοχοι "αποφασίζουν" για τη Folli Follie

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το πολυσυζητημένο σίριαλ της σύνταξης των αναθεωρημένων οικονομικών καταστάσεων 2017 της Folli Follie Group. Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, την Παρασκευή παραδόθηκαν στο κλιμάκιο ελεγκτών της Pwc που έχει αναλάβει το σχετικό έλεγχο οι οικονομικές καταστάσεις και το σύνολο των στοιχείων που είχαν ζητηθεί, ώστε η PwC να προχωρήσει στον έλεγχο και τη σύνταξη του απαιτούμενου πιστοποιητικού ελέγχου.

Είχε προηγηθεί το "τελεσίγραφο" από την ελεγκτική εταιρεία, όπως αποκάλυψε το Capital.gr., προκειμένου να δοθούν, έπειτα από πολύμηνες καθυστερήσεις, τα ζητούμενα στοιχεία. Το μεγάλο εμπόδιο ήταν η αδυναμία ελέγχου των δραστηριοτήτων της εταιρείας στην Ασία υπό τη FF Group Sourcing, εκεί όπου έχει εντοπιστεί, δηλαδή, το επίκεντρο του μεγαλύτερου σκανδάλου παραποίησης οικονομικών στοιχείων από ελληνική εταιρεία, αλλά και οι συναλλαγές με εταιρείες που είχαν καταχωρηθεί στους ισολογισμούς ως διασυνδεδεμένα μέρη (related parties),

Η PwC έχει αναλάβει το κρίσιμο έργο της αναμόρφωσης των οικονομικών καταστάσεων του 2017 έναντι αδράς αμοιβής που εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ. Πλέον ο χρόνος έχει αρχίσει να πετρά αντίστροφα για τη σύνταξη και παράδοση της "Έκθεσης Ανεξάρτητου Ορκωτού Ελεγκτή" από την PwC, το οποίο - εάν παραδοθεί - θεωρείται ότι θα περιλαμβάνει δεκάδες "αστερίσκους".

Το μείζον στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι τι θα αναφέρει το πιστοποιητικό ελέγχου, οι ενότητες "Γνώμη" και "Βάση Γνώμης" που υπογράφει ο ορκωτός ελεγκτής και, εν προκειμένω, εάν το πιστοποιητικό θα χορηγηθεί με "άρνηση γνώμης", ιδιαίτερα εάν υπάρχουν οικονομικά στοιχεία που δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθούν.

Όλα αυτά είναι σημαντικά για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, ο αναμορφωμένος ισολογισμός θα πρέπει να εγκριθεί από το Δ.Σ. της εταιρείας και, το κυριότερο, από τη γενική συνέλευση των μετόχων.

Δεύτερον, κατά πόσον οι παρατηρήσεις των λογιστικών καταστάσεων θα επιτρέψουν να επιτευχθεί ο βασικός στόχος της διοίκησης της εταιρείας, ήτοι η αίτηση υπαγωγής της FFG στις πρόνοιες των άρθρων 106 β και δ της Προπτωχευτικής Διαδικασίας Εξυγίανσης.

Χάθηκαν 42 εμπορικά σήματα

Στελέχη της εταιρείας κρίνουν πως δεν θα είναι η πρώτη φορά που εταιρεία καταθέτει αίτηση εξυγίανσης έχοντας ισολογισμό με δεκάδες "αστερίσκους" υποστηρίζουν ότι ζητούμενο είναι η σωτηρία της Folli Follie που, παρά τα μεγάλα προβλήματα και τις απώλειες (είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα η FFG έχει χάσει 42 εμπορικά σήμερα…), διαθέτει αξία.

Για το λόγο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνταξη ενός επικαιροποιημένου σχεδίου αναδιάρθρωσης, που εστιάζει το υγιές κομμάτι του ομίλου και στα assets που μπορούν να αξιοποιηθούν.

Βάσει του σχεδίου, τα κυριότερα είναι η Links of London που θεωρείται ότι μπορεί να ανακάμψει, η αλυσίδα και το σήμα Folli Follie (παρότι απαιτείται εκ βάθρων εκσυγχρονισμός των συλλογών της), τα outlets, μέρος της FF Cosmetics, κάποιες από τις αντιπροσωπείες που, υπό προϋποθέσεις, μπορεί η εταιρεία να διατηρήσει, η συμμετοχή στη Dufry, τα ελεύθερα δεσμεύσεων ακίνητα του ομίλου και οι δραστηριότητες στο εξωτερικό που παραμένουν ισχυρές. Οι θυγατρικές σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο πραγματοποιούν μια δραστηριότητα της τάξης των 100 εκατ. ευρώ που προσφέρει ισχυρή στήριξη στον όμιλο.

"Εμφύλιος"

Σύμφωνα με στελέχη του ομίλου, το επόμενο διάστημα είναι εξαιρετικά κρίσιμο καθώς η εταιρεία δεν αντέχει να υφίσταται διαρκώς απώλειες από την εμπορική της δραστηριότητα. Εξηγούν ότι τους τελευταίους μήνες η εταιρεία δεν αντιμετώπισε το κομμάτι που φέρνει έσοδα στην εταιρεία με τη δέουσα προσοχή, καθώς η διοίκηση ήταν διαρκώς απασχολημένη στις διαπραγματεύσεις με μερίδα ομολογιούχων και μια συμφωνία που είναι πλέον "νεκρή", αλλά και τις εσωτερικές προστριβές που βρίσκονται σε καθημερινή βάση αναφορικά με τον καταλογισμό ευθυνών για τα πεπραγμένα της διοίκησης Κουτσολιούτσου.

Όπως προκύπτει, μέλη της διοίκησης βρίσκονται σε ανοικτή, πλέον, αντιπαράθεση με στελέχη της Επιτροπής Ελέγχου. Αποκορύφωμα της αντιπαράθεσης ήταν η απόφαση της Επιτροπής να καταθέσει αναφορά στις εποπτικές αρχές καταγγέλλοντας πως εις εκ των βασικών μετόχων της Folli Follie ζήτησε και πήρε μετρητά από το ταμείο της εταιρείας ελάχιστα 24ωρα μετά τη δημοσιοποίηση του report της QCM τον Μάιο του 2018, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο της FFG.

Αν και, σύμφωνα με μέλη της διοίκησης, εσωτερική αναφορά διαψεύδει τα γεγονότα που αναφέρονται (σ.σ. γίνεται λόγος πως επρόκειτο για προσωπικά δάνεια που είχαν χορηγηθεί στην εταιρεία και ότι τα ποσά επεστράφησαν), εντούτοις η κατάθεση της αναφοράς στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συνεχίζει να προκαλεί έντονες προστριβές, σε σημείο οι δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται ανοικτά.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text