Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Επιβράδυνση του μεταποιητικού κλάδου τον Μάιο

Επιβράδυνση του μεταποιητικού κλάδου τον Μάιο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επιβράδυνση του μεταποιητικού κλάδου τον Μάιο

Η άνοδος της παραγωγής χάρη στην αυξημένη ζήτηση κράτησε σε αναπτυξιακή τροχιά την ελληνική μεταποίηση τον Μάιο, αν και καταγράφηκε επιβράδυνση της δραστηριότητας. Ο δείκτης ΡΜΙ της Markit για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον μεταποιητικό τομέα –που αντιπροσωπεύει το 10% της ελληνικής οικονομίας– υποχώρησε σε χαμηλά τριών μηνών τον Μάιο, στο 54,2 από 56,6 του Απριλίου, παραμένοντας όμως επί δύο χρόνια πάνω από το όριο του 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Παρά την επιβράδυνση, ο μεταποιητικός κλάδος παραμένει σε ισχυρή αναπτυξιακή τροχιά, χάρη στην αυξημένη ζήτηση, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. «Ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας ενισχύθηκε περαιτέρω. Η παραγωγή και νέες παραγγελίες διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα, ενώ και η απασχόληση συνέχισε να αυξάνεται», αναφέρει ο Σιάν Τζόουνς, οικονομολόγος της IHS Markit.

Oι επιχειρήσεις του μεταποιητικού κλάδου συνέχισαν να προσλαμβάνουν προσωπικό ώστε να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις για αύξηση της παραγωγής, με τους ρυθμούς αύξησης της απασχόλησης τον Μάιο να είναι από τους υψηλότερους στην ιστορία της έρευνας. Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αποτελεί θετική εξέλιξη στις προσπάθειες για μείωση του ποσοστού ανέργων στη χώρα, που ανέρχεται στο 18%. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος που συνθέτει το ΙΟΒΕ ενισχύθηκε οριακά τον Μάιο, στις 100,8 μονάδες (από 100,3), επίδοση ωστόσο που κινείται χαμηλότερα της αντίστοιχης περυσινής (103,6).

Στις επιχειρηματικές προσδοκίες, οι τάσεις στους επιμέρους κλάδους είναι μεικτές, με ήπια βελτίωση στο λιανικό εμπόριο και στις υπηρεσίες, και επιδείνωση στις κατασκευές. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη παρουσιάζει ενίσχυση για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Αν και η ενίσχυση αυτή είναι σχετικά μικρής έκτασης, φέρνει τον σχετικό δείκτη στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδό του από τον Δεκέμβριο του 2009. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σχεδόν το σύνολο της έρευνας είχε ολοκληρωθεί πριν από τις εκλογές για την Ευρωβουλή και την Τοπική-Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Συνεπώς, ενσωματώνει το προεκλογικό περιβάλλον για τις συγκεκριμένες εκλογές αλλά όχι τον αντίκτυπο των αποτελεσμάτων τους.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text