Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 207 | Τα χαρτοφυλάκια των Αμοιβαίων Κεφαλαίων στις 31/3/2019

Τα χαρτοφυλάκια των Αμοιβαίων Κεφαλαίων στις 31/3/2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τα χαρτοφυλάκια των Αμοιβαίων Κεφαλαίων στις 31/3/2019

Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας σημείωσε άνοδο κατά 17,6%, ενώ η ανοδική κίνηση είχε ξεκινήσει από αρκετά νωρίτερα. Θα περίμενε κανείς ότι η άνοδος αυτή και η διαφαινόμενη βελτίωση των συνθηκών στην ελληνική οικονομία και τη χρηματιστηριακή αγορά, θα προσέλκυε επενδυτές στα μετοχικά ή και στα μικτά Αμοιβαία Κεφάλαια. Και αυτή η προσδοκία ήταν απόλυτα φυσιολογική. Αυτό τουλάχιστον γινόταν παλαιότερα..

Όμως, σήμερα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Κατά το διάστημα του α' τριμήνου, τα Αμοιβαία Κεφάλαια, όχι μόνον δε προσέλκυσαν νέους επενδυτές, αλλά μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις, ο αριθμός των κυκλοφορούντων μεριδίων τους, μειώθηκε! (δείτε τον Πίνακα 7, στη σελίδα 16) Ακόμη και σήμερα, δύο μήνες μετά το τέλος του (εξεταζόμενου) α' τριμήνου και μετά την πολιτική ανατροπή που αναδεικνύουν οι εκλογές της 26ης Μαΐου, ενώ τα κέρδη του Γενικού Δείκτη από την αρχή του έτους έχουν πλέον φθάσει στο 35,4% (ίσως η υψηλότερη επίδοση ανάμεσα στις γνωστές αγορές, σε όλο το κόσμο), η αύξηση των μεριδίων των μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων πλησιάζει μόλις στο 5,6%.

Το φαινόμενο αυτό, μπορεί να σημαίνει τρία πράγματα: α) το ευρύτερο κοινό δεν έχει ακόμη πειστεί για τη θετική πορεία της οικονομίας, β) η εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς του Χρηματιστηρίου, των Αμοιβαίων Κεφαλαίων και των επενδύσεων γενικότερα, βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και γ) οι οικονομικές δυνατότητες του -ευρύτερου- κοινού για την πραγματοποίηση επενδύσεων σε κινητές αξίες, είναι χαμηλές.

14 ΑΕΔΑΚ – 305 Αμοιβαία Κεφάλαια

Στο παρόν τεύχος, συνεχίζουμε μία παράδοση δεκαετιών, της δημοσίευσης της σύνθεσης των χαρτοφυλακίων των Αμοιβαίων Κεφαλαίων. Και βέβαια, η παράδοση αυτή θα συνεχιστεί και στο μέλλον, αφού η παρακολούθηση και η ανάλυση των επιλογών που κάνουν οι επαγγελματίες του επενδυτικού χώρου είναι ενδιαφέρουσα και -κυρίως- χρήσιμη.

Στην Ελλάδα, δραστηριοποιούνται σήμερα 14 Ανώνυμες Εταιρίες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ), οι οποίες προσφέρουν στους έλληνες αποταμιευτές και επενδυτές 306 Αμοιβαία Κεφάλαια, τα οποία ανήκουν σε 5 επενδυτικές κατηγορίες. Στοιχεία για όλες τις ΑΕΔΑΚ, μπορείτε να βρείτε στο site της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών (εδώ).

Από το σύνολο των ελληνικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων, στις 31/3/2019, τα 60 είχαν τοποθετήσεις σε μετοχές του Χρηματιστηρίου της Αθήνας και σε ελληνικές εταιρίες που διαπραγματεύονται στο εξωτερικό. Ανά επενδυτική κατηγορία στην οποία ανήκουν, επενδύσεις σε μετοχές είχαν: 26 Μετοχικά, 25 Μικτά και 9 λοιπών κατηγοριών. Στην προηγούμενη εξέτασή μας (31/12/2018), τα Αμοιβαία Κεφάλαια που είχαν μετοχικές τοποθετήσεις έφθαναν στα 64.

Όπως και σε προηγούμενες παρουσιάσεις, στην εξέτασή μας δεν συμπεριλαμβάνουμε τα Αμοιβαία Κεφάλαια τα οποία ανήκουν σε ελληνικές ΑΕΔΑΚ, τα οποία όμως έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό (συνήθως στο Λουξεμβούργο). Αυτά τα Αμοιβαία Κεφάλαια, δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (ν. 4099/2012)  που υποχρεώνει τις ΑΕΔΑΚ να δημοσιεύουν τους πίνακες επενδύσεων, το αργότερο εντός ενός μηνός από τη λήξη του κάθε τριμήνου (Μάρτιος, Ιούνιος, Σεπτέμβριος και Δεκέμβριος).

Πίνακας 1: Διάρθρωση Ενεργητικού Αμοιβαίων Κεφαλαίων, με βάση τις επενδύσεις τους - 31/3/2019

 

Διαβάστε επίσης:
Τοποθετήσεις σε μετοχές: 1.174 εκατομμύρια ευρώ (εδώ).
Χαρτοφυλάκια 31/3/2019: Τα στατιστικά των τοποθετήσεων (εδώ).
Μετοχικά - Μικτά Αμοιβαία Κεφάλαια: 31/3/2019 (εδώ).

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα του τεύχους 207
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: