Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Ο κίνδυνος επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας πιέζει την τιμή του πετρελαίου

Ο κίνδυνος επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας πιέζει την τιμή του πετρελαίου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ο κίνδυνος επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας πιέζει την τιμή του πετρελαίου

Οσο ενισχύονται οι προειδοποιήσεις περί πιθανής ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας εξαιτίας του εμπορικού πολέμου, τόσο υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου, παρά τις διαβεβαιώσεις της Σαουδικής Αραβίας πως ο ΟΠΕΚ θα αναλάβει δράση ώστε να μην υπάρξει υπερπροσφορά πετρελαίου το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

Στα τέλη Απριλίου, η τιμή του Brent είχε φτάσει τα 75 δολάρια ανά βαρέλι, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έσφιγγε τον κλοιό των κυρώσεων γύρω από το Ιράν. Χθες, η τιμή του Brent βρέθηκε στα 60,2 δολάρια/βαρέλι, έχοντας υποχωρήσει κατά 20% από το επίπεδο του Απριλίου, καθώς στο μεσοδιάστημα κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για το εμπόριο, ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα επιβάλουν δασμούς σε όλες τις εισαγωγές από το Μεξικό, με πρόσχημα το μεταναστευτικό ζήτημα. «Ο φόβος περί επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας επηρεάζει ολόκληρη την αγορά ενέργειας, καθώς εκφράζονται ανησυχίες ότι η ζήτηση θα υποχωρήσει εφέτος», εξηγεί στο Reuters ο Πίτερ Κίρναν, επικεφαλής αναλυτής αγορών ενέργειας στην Economist Intelligence Unit. Τα προθεσμιακά συμβόλαια Brent για παράδοση τον Ιούλιο υποχωρούσαν χθες κατά 1%, ενώ νωρίς το πρωί η τιμή είχε υποχωρήσει μέχρι τα 60,2 δολάρια/βαρέλι, για να ανακάμψει μερικώς στα 60,90 δολάρια/βαρέλι νωρίς το βράδυ. Στις αρχές του έτους οι περισσότερες τράπεζες και διεθνείς οργανισμοί προέβλεπαν πως η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί το 2019 με ρυθμό υψηλότερο από 3%, ενώ πλέον οι εκτιμήσεις είναι αρκετά πιο απαισιόδοξες. Ο Κίρναν δήλωσε χθες πως η EIU αναθεώρησε την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 2,6%. Η απειλή των υψηλότερων δασμών ρίχνει βαριά σκιά στον μεγαλύτερο καταναλωτή ενέργειας του κόσμου, την Κίνα.

Τον Μάιο, οι ΗΠΑ αύξησαν τους δασμούς σε εισαγωγές από την Κίνα ύψους 200 δισ. δολαρίων στο 25% από 10% προηγουμένως. Ο πρόεδρος Τραμπ έχει προειδοποιήσει πως θα αυξήσει τους δασμούς και στις εναπομείνασες εισαγωγές από την Κίνα ύψους 300 δισ. δολαρίων τον χρόνο. Αν πραγματοποιήσει την απειλή του και αν απαντήσει με το ίδιο νόμισμα το Πεκίνο, τότε θα οδηγηθούμε σε ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας εντός εννέα μηνών, είχε προειδοποιήσει τη Δευτέρα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley. Στην Κίνα, τα διυλιστήρια ήδη αποφεύγουν να κάνουν νέες παραγγελίες για εισαγωγή αργού πετρελαίου, προβλέποντας περαιτέρω υποχώρηση των τιμών, καθώς θα υποχωρεί η ζήτηση. Στην Ευρώπη, οι τιμές του θερμικού άνθρακα υποχώρησαν τη Δευτέρα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Στην Ασία, οι τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει στα επίπεδα του Απριλίου του 2016, κατά 60% χαμηλότερες από το υψηλότερο επίπεδο όπου είχαν βρεθεί το 2018.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text