Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Τράπεζα Πειραιώς: Μείωση κόκκινων δανείων κατά 15 δισ. ευρώ σε τρία χρόνια

Τράπεζα Πειραιώς: Μείωση κόκκινων δανείων κατά 15 δισ. ευρώ σε τρία χρόνια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τράπεζα Πειραιώς: Μείωση κόκκινων δανείων κατά 15 δισ. ευρώ σε τρία χρόνια

Μείωση των κόκκινων δανείων κατά 15 δισ. ευρώ έως και το 2021 προβλέπει το πρόγραμμα εξυγίανσης του ισολογισμού της Τράπεζας Πειραιώς, το οποίο καλείται να υλοποιήσει η Intrum ως αποκλειστικός διαχειριστής του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας, ύψους 27 δισ. ευρώ. Η συμφωνία διαχείρισης στην οποία κατέληξαν η Τράπεζα Πειραιώς και ο σουηδικός όμιλος είναι 10ετούς διάρκειας, αλλά το πλάνο της τράπεζας προβλέπει εμπροσθοβαρή μείωση την προσεχή τριετία, στο πλαίσιο και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η τράπεζα έναντι των εποπτικών αρχών.

Οπως διευκρίνισε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου κατά την παρουσίαση στους αναλυτές της συμφωνίας με την Intrum, το πλάνο προβλέπει ότι το 2019 τα κόκκινα δάνεια θα μειωθούν κατά 3,5 δισ. ευρώ, το 2020 κατά 6,5 δισ. ευρώ και κατά 5 δισ. ευρώ το 2021. Το φιλόδοξο πλάνο που έχει θέσει η διοίκηση της τράπεζας βασίζεται στην παραδοχή πως η Intrum επιτυγχάνει υπεραπόδοση της τάξης του 10% στις χώρες όπου δραστηριοποιείται και, ως εκ τούτου, η επιδιωκόμενη μείωση που αποτυπώνεται στη συμφωνία των δύο μερών αποτελεί ρεαλιστικό σενάριο.

Στο σκέλος της οργανικής κερδοφορίας το όφελος από τη συμφωνία έχει υπολογιστεί στα 115 εκατ. ευρώ έως το 2021 και περιλαμβάνει τη μείωση του κόστους που συνεπάγεται για την Τράπεζα Πειραιώς η απόσχιση της μονάδας διαχείρισης κόκκινων δανείων (Recovery Business Unit - RBU), αφού προηγουμένως συνυπολογιστεί και το κόστος που θα καταβάλει η τράπεζα ως προμήθεια στην Intrum για την αποτελεσματική διαχείριση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων. Υπενθυμίζεται πως στη νέα εταιρεία που συστήνουν τα δύο μέρη θα μεταφερθεί το σύνολο του προσωπικού που εργάζεται σήμερα στη σχετική διεύθυνση, δηλαδή περίπου 1.300 υπάλληλοι, οι οποίοι όπως εξήγησε ο κ. Μεγάλου, δεν θα έχουν δυνατότητα επιστροφής στην τράπεζα.

Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς εμφανίστηκε αισιόδοξη για τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά μέσα και από την άρση της πολιτικής αβεβαιότητας, τη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και τη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών του τραπεζικού συστήματος. Οπως δήλωσε ο κ. Μεγάλου, η τράπεζα είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους επενδυτές και παρακολουθεί τις συνθήκες που θα επιτρέψουν την πρόσβαση στις αγορές. Στόχος, η έκδοση ομολόγου Tier II, ύψους 500 εκατ. ευρώ, μέσα στο 2019. Να σημειωθεί ότι το άμεσο κεφαλαιακό όφελος από τη συμφωνία προσδιορίζεται στις 80 μονάδες βάσης. Σταδιακά στο τέλος του 2021 το όφελος εκτιμάται στις 60 - 65 μονάδες βάσης – το οποίο ωστόσο μπορεί να ανέλθει στις 100 μονάδες, εάν και εφόσον επιτευχθεί το φιλόδοξο σενάριο μείωσης των κόκκινων δανείων.

Στο πλαίσιο του νέου στρατηγικού σχεδίου έως το 2023, με την επωνυμία Agenda 2023, που ανακοίνωσε η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, προβλέπεται:

Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων να μειωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό και συγκεκριμένα κάτω από το 9% από 51% σήμερα και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να μειωθούν κάτω από 6 δισ. ευρώ, από περίπου 27 δισ. ευρώ σήμερα.

Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του ομίλου με τη μείωση του δείκτη κόστους προς έσοδα κοντά στο 40% από 52% σήμερα. Καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη αυτού του στόχου θα έχει η συμφωνία με την Intrum για την απόσχιση της μονάδας διαχείρισης κόκκινων δανείων.

Η ενίσχυση των εποπτικών κεφαλαίων κατά 200 μονάδες βάσης υψηλότερα της εποπτικής απαίτησης, που σήμερα είναι 14%.

Η επίτευξη θετικού ποσοστού στην απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE).

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text