Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Πιέσεις για διοικητικές αλλαγές στην Creta Farms ασκούν οι τράπεζες

Πιέσεις για διοικητικές αλλαγές στην Creta Farms ασκούν οι τράπεζες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πιέσεις για διοικητικές αλλαγές στην Creta Farms ασκούν οι τράπεζες

Των Αλεξάνδρας Γκίτση και Νίκου Χρυσικόπουλου

Με το βλέμμα στραμμένο στην έκτακτη γενική συνέλευση της Creta Farms που έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί, αύριο, 7 Ιουνίου, βρίσκονται αγορά, προμηθευτές, μέτοχοι και τράπεζες.

Εν αναμονή της γενικής συνέλευσης που παραμένει αμφίβολο εάν θα πραγματοποιηθεί, οι πιστώτριες Τράπεζες εμφανίζονται ήδη εξαιρετικά θορυβημένες με αφορμή τη σφοδρή διαμάχη και τις αλληλοκατηγορίες για κακοδιαχείριση μεταξύ των αδελφών Δομαζάκη, βασικών μετόχων και επί σειρά ετών επικεφαλής της αλλαντοβιομηχανίας Creta Farms. Η καθυστέρηση στη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων και οι αποκαλύψεις που οδήγησαν στην αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχή στο Χρηματιστήριο, στην επιβολή ειδικού ελέγχου από ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο (PwC) και στην αλλαγή μελών της διοίκησης, του Τάκη Δομαζάκη συμπεριλαμβανομένου, προκάλεσαν αντιδράσεις από την πλευρά των τραπεζών.

Η κυριότερη, μέχρι στιγμής, ήταν η απόφαση να μεταφέρουν, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές στο Capital.gr το σύνολο (και όχι πλέον μέρος) των δανείων, που ανέρχονται στα 110 εκατ. ευρώ, στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures - NPEs), λόγω ενδείξεων αμφίβολης είσπραξης.

Αυτό απ’ ότι φαίνεται είναι το πρώτο βήμα καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ζητηθεί η αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου με την έξοδο και του Μάνου Δομαζάκι από το "κάδρο" και την τοποθέτηση εποπτεύουσας, μεταβατικής διοίκησης. Ήδη ο Τάκης Δομαζάκης, μετά από μια επεισοδιακή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, οδηγήθηκε στην έξοδο από τη θέση του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, θέση την οποία συνεχίζει να διατηρεί ο αδελφός του Μάνος Δομαζάκις.

Η "αποπομπή" του Τάκη Δομαζάκη ήρθε μετά το αίτημα του να μπει ελεγκτικός οίκος για να εξακριβωθεί και επιβεβαιωθεί, ότι δάνεισε την εταιρεία τη διετία 2005-2006, αναφέρουν πηγές της αγοράς.

Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι πως θα αλλάξει η διοίκηση που επιθυμούν οι τράπεζες δεδομένου ότι έχουν ενέχυρα μόλις στο 19% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης, από 80% και πλέον που κατέχουν αθροιστικά οι αδελφοί Δομαζάκη. "Κλειδί" σε αυτή την περίπτωση είναι το ζήτημα της εξυπηρέτησης του δανεισμού.

Στο τέλος του 2018, το σύνολο των δανείων του ομίλου ήταν 109,53 εκατ. ευρώ, από 106,87 εκατ. ευρώ το 2017. Οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις ανέρχονταν στις 31/12/2018 σε 44,04 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων του ομίλου ανερχόταν σε 157,57 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των υποχρεώσεων της μητρικής ανερχόταν στις 31 Δεκεμβρίου 2018 σε 156,41 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 44 εκατ. ευρώ αφορούν βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις.

Ερώτημα, βέβαια, συνεχίζει να αποτελεί και το εάν οι πιστώτριες τράπεζες ( Εθνική, ALPHA, EUROBANK και Πειραιώς) διάθεταν σαφή άποψη για την εικόνα της Creta Farms τον περυσινό Μάρτιο, όταν και υπεγράφη κοινό ομολογιακό δάνειο 51,1 εκατ. ευρώ με στόχο την αναδιάρθρωση του δανεισμού της εταιρείας.

Την ίδια στιγμής εταιρεία τις τελευταίες 20 ημέρες δέχεται πίεση στις πωλήσεις της οι οποίες καταγράφουν πτώση 20% ενώ όπως λένε άνθρωποι της αγοράς "στερεύει" από ρευστό και θα έχει πρόβλημα στην αγορά πρώτης ύλης, υποστηρίζουν άλλες πηγές.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text