Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Εκτοξεύθηκαν οι πωλήσεις των καταστημάτων τις Κυριακές

Εκτοξεύθηκαν οι πωλήσεις των καταστημάτων τις Κυριακές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εκτοξεύθηκαν οι πωλήσεις των καταστημάτων τις Κυριακές

Οκταπλάσια ήταν η αύξηση των συναλλαγών με ηλεκτρονικές κάρτες στις περιοχές εκείνες όπου τα καταστήματα είναι ανοιχτά περισσότερες Κυριακές τον χρόνο, σε σχέση με την περίοδο πριν από τη μεταρρύθμιση. Την ίδια ώρα, στις περιοχές αυτές καταγράφεται σημαντική αύξηση του μεριδίου των συναλλαγών που πραγματοποιούνται με κάρτες οι οποίες έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό, ένδειξη ότι η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων προσελκύει αν μη τι άλλο τους τουρίστες.

Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται στην έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την ελληνική οικονομία, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες από την Κομισιόν και γίνεται επίκληση μελέτης που πραγματοποίησε τον Ιανουάριο του 2019 το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Βεβαίως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι υπήρχαν περιορισμοί σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα των στοιχείων, ενώ γενικότερα το 2018 καταγράφηκε ανάκαμψη της οικονομίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση, η αύξηση της αξίας των συναλλαγών που έγιναν με κάρτες τις Κυριακές στις περιοχές που επηρεάζονται από το μέτρο (όπως είναι για παράδειγμα ο Δήμος Αθηναίων, εντός των ορίων του οποίου επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο) ήταν 711% την περίοδο 2016-2018. Η συνολική αύξηση των συναλλαγών με ηλεκτρονικές κάρτες στις ίδιες περιοχές ήταν 175%. Και μπορεί, βεβαίως, η πολύ μεγάλη αύξηση να οφείλεται στο γεγονός ότι πρώτα τα καταστήματα δεν ήταν ανοιχτά, αναμφίβολα όμως προκύπτει ότι η αύξηση αυτή δείχνει ότι το μέτρο δεν αφήνει αδιάφορους τους καταναλωτές.

Το μερίδιο των συναλλαγών που έγιναν τις Κυριακές από ξένες κάρτες διαμορφώθηκε το 2018 σε 38,1% επί του συνόλου των συναλλαγών με κάρτες από 24,5% το 2017 και 23,3% το 2016.

Στην έκθεση της Κομισιόν γίνεται αναφορά και σε άλλα θετικά σημάδια από τη διεύρυνση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων. Πρόκειται για θετικές επιπτώσεις στην επιχειρηματικότητα αλλά και στις τιμές.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 2018 το ισοζύγιο εγγραφών/διαγραφών επιχειρήσεων στο λιανεμπόριο ήταν θετικό κατά 847 επιχειρήσεις. Αυτή, μάλιστα, ήταν η πρώτη φορά που αντιστράφηκε η τάση, η οποία την περίοδο 2009-2017 ήταν αρνητική. Ειδικά στους κλάδους του λιανεμπορίου, οι οποίοι επηρεάζονται κυρίως από τη διεύρυνση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων (ένδυση, αθλητικά είδη, παιχνίδια, λογισμικό, τεχνολογικά προϊόντα, ηλεκτρονικές συσκευές, καλλυντικά, και τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός) καταγράφηκε ότι το ισοζύγιο ήταν θετικό κατά 320 επιχειρήσεις. Οπως, μάλιστα, επισημαίνει η Κομισιόν, στους παραπάνω κλάδους είναι η πρώτη φορά από το 2010 που το ισοζύγιο ιδρύσεων/διακοπής λειτουργίας είναι θετικό.

Στο επίπεδο των τιμών το ΚΕΠΕ, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση της Κομισιόν, διαπιστώνει περαιτέρω μείωσή τους σε τρεις κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών, οι οποίες επηρεάζονται από την αύξηση των Κυριακών που είναι ανοιχτά τα καταστήματα σε κάποιες μεγάλες περιοχές της χώρας. Ειδικότερα, οι τιμές σε είδη ένδυσης/υπόδησης, διαρκή αγαθά, οικιακές συσκευές και δραστηριότητες πολιτισμού και αναψυχής υποχώρησαν τόσο το 2017 όσο και το 2018, παρά την αύξηση που καταγράφηκε στον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text