Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Ο δρόμος του Τιτάνα περνά από το Euronext

Ο δρόμος του Τιτάνα περνά από το Euronext

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ο δρόμος του Τιτάνα περνά από το Euronext

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Σχεδόν δύο μήνες μετά την ανακοίνωση υποβολής της νέας προαιρετικής δημόσιας πρότασης από την TITAN Cement International S.A. για την απόκτηση των κοινών και προνομιούχων μετοχών της ΤΙΤΑΝ, με αντάλλαγμα νέες μετοχές της TITAN Cement International S.A., αποτελεί θέμα λίγου χρόνου για τις απαιτούμενες εγκρίσεις από τις εποπτικές αρχές.

Όπως αναφέρθηκε στη ΓΣ των μετόχων της Τιτάν, η καθυστέρηση οφείλεται στο φόρτο εργασίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς λόγω του αυξημένου αριθμού δημόσιων προτάσεων, αλλά και των… εκλογών, αφού "οι νομικές υπηρεσίες της Ε.Κ. έπρεπε να ανταποκριθούν και σε άλλα καθήκοντα".

Οι επικεφαλής του ομίλου εξέφρασαν την εκτίμηση πως πλέον αποτελεί θέμα λίγων ημερών για δοθεί από το Δ.Σ. της Επιτροπής το πράσινο φως για το πληροφοριακό δελτίο που έχει καταρτίσει η TITAN Cement International σε σχέση με την δημόσια πρόταση. Με τη λήψη όλων των απαιτούμενων κανονιστικών εγκρίσεων, θα γνωστοποιηθεί ακολούθως η ημερομηνία έναρξης της περιόδου αποδοχής της δημόσιας πρότασης.

Με δεδομένο ότι το αρχικό εγχείρημα που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο δεν ήταν επιτυχές, η νέα δημόσια πρόταση έχει διαφοροποιηθεί. Η σημαντικότερη διαφορά σε σχέση με την αρχική πρόταση αφορά στα ποσοστά αποδοχής.

Συγκεκριμένα η αρχική, μη επιτυχής, πρόταση, είχε ως ελάχιστο όριο να γίνει αποδεκτή από το 90% των κατόχων κοινών και το 90% των κατόχων προνομιούχων μετοχών. Με δεδομένο ότι αποδοχή υπήρξε στο 87% από τους κατόχους κοινών μετοχών και στο 92% από τους κατόχους προνομιούχων, ο Όμιλος οδηγήθηκε στην υποβολή νέας προαιρετικής δημόσιας πρότασης.

Ως ελάχιστο ποσοστό αποδοχής για την επιτυχή έκβαση της Πρότασης τίθεται το 75%, το οποίο πρέπει να επιτευχθεί και από τις δύο κατηγορίες των μετοχών της ΤΙΤΑΝ Α.Ε., κοινές και προνομιούχες. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρότασης, η TITAN Cement International S.A. θα καταστεί η άμεσα μητρική εταιρία της ΤΙΤΑΝ Α.Ε. και η απώτατη μητρική εταιρία του Ομίλου ΤΙΤΑΝ.

Σημειωτέον ότι, σε περίπτωση αποδοχής της πρότασης σε ποσοστό 90% και άνω ως προς μια ή/και τις δύο κατηγορίες μετοχών της ΤΙΤΑΝ Α.Ε., θα ενεργοποιηθούν το δικαίωμα εξαγοράς και το δικαίωμα εξόδου (δηλαδή η διαδικασία squeeze out και sell out) ως προς τις μετοχές της σχετικής κατηγορίας και εν συνεχεία θα δρομολογηθεί η διαγραφή της από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το κομβικό για τον Τιτάνα σχέδιο

Απώτερος στόχος είναι η εισαγωγή του Ομίλου ΤΙΤΑΝ στο Euronext Βρυξελλών, με πρόβλεψη για δευτερογενή διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο Euronext Παρισίων. Η διοίκηση της ΤΙΤΑΝ επανέλαβε στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων ότι η εισαγωγή στο Euronext Βρυξελλών, η μεταφορά της καταστατικής έδρας στις Βρυξέλλες και του διοικητικού κέντρου στην Κύπρο αποτελεί μια νομικής φύσεως διαδικασία, χωρίς λειτουργικό όφελος, αλλά με σημαντικό χρηματοοικονομικό όφελος, τόσο από τις κεφαλαιαγορές (αποτίμηση ομολόγων), όσο και σε επίπεδο χρηματοδοτικής τιμολόγησης.

Στόχος, αναφέρθηκε, παραμένει η διεύρυνση των χρηματοδοτικών πηγών, η πρόσβασης σε διεθνή κεφάλαια και ξένες τράπεζες και η επίτευξης πιο ανταγωνιστικού κόστους χρηματοδότησης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο περιθώριο της ΓΣ, το μέσο επιτόκιο δανεισμού του ανταγωνισμού ανέρχεται στο 1%, ότα το αντίστοιχο για τον Τιτάνα βρίσκεται στο 2,5%.

Σημαντική ήταν η αναφορά του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλου, ο οποίος τόνισε πως το εγχείρημα που βρίσκεται σε εξέλιξη υπογραμμίζει τη μακροχρόνια στήριξη και δέσμευση του οικογενειακού πυρήνα στον Τιτάνα, παρά το αντίθετο. "Πιστεύουμε πραγματικά ότι είναι για το καλό της εταιρείας και ζητάμε να μας εμπιστευτείτε", σημείωσε, χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια αυτή ως "θεμελιώδη για το μέλλον".

Υπερτονίζοντας τη σημασία να είναι επιτυχές το εγχείρημα, ο επικεφαλής του Ομίλου αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετώπισε μέχρι σήμερα ο Τιτάνας και σκιαγράφησε αυτές που θα αντιμετωπίσει στα επόμενα 5-10 χρόνια. "Το 1999 η σημαντική πρόσκληση για τον Τιτάνα ήταν η γεωγραφική μας διαφοροποίηση. Το 2009 και για μεγάλο χρονικό διάστημα, η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν η αντιμετώπιση μιας βαθιάς, πολύπλοκης, οικονομικής κρίσης. Σήμερα και για τα επόμενα 5-10 χρόνια, βλέπουμε μπροστά μας τρεις μεγάλες προκλήσεις για την τσιμεντοβιομηχανία και τον Τιτάνα: η  κλιματική  αλλαγή  και  ο  συνακόλουθος ενεργειακός μετασχηματισμός (με την τιμολόγηση εκπομπή Co2), η 4η βιομηχανική επανάσταση και η μετάλλαξη του ανταγωνισμού στον κλάδο.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος σημείωσε πως σε κάθε μια από αυτές τις προκλήσεις, ο Τιτάνας έχει σχέδιο δράσης. Σε ό,τι αφορά στην ψηφιακή επανάσταση, ανέφερε, μπορεί να μην αλλάζει το προϊόν της εταιρείας, αλλά ο τρόπος που είναι κανείς ανταγωνιστικός αλλάζει ταχύτατα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Τιτάνας, έχει αναπτύξει πιλοτικά νέες τεχνολογίες σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών. Σε ό,τι αφορά στην κλιματική αλλαγή, ο όμιλος είναι σταθερά προσανατολισμένος στο να μειώνει σταθερά το ανθρακικό του αποτύπωμα. Στόχος είναι μια μείωση 20% στο τέλος του 2020 σε σχέση με το 1990 ανά μονάδα προϊόντων, καθώς και άλλες μειώσεις.

Τέλος, έγινε  ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια ο Τιτάνας να τοποθετηθεί ανταγωνιστικά σε ένα κλάδο όπου ο ανταγωνισμός αλλάζει. Μίλησε για τον διαρκώς διερευνώμενο ρόλο της Κίνας στην παγκόσμια αγορά και τις επιπτώσεις της τάσης αυτής, αλλά και τις συγχωνεύσεις των μεγάλων δυτικών πολυεθνικών που συγχωνεύονται για να πετύχουν οικονομίες κλίμακος και χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται ο σχεδιασμός μας για τη διαπραγμάτευση στο Euronext. Επιζητούμε να εξασφαλίσουμε όρους χρηματοδότησης ανάλογους με αυτούς των ανταγωνιστών μας. Διαμορφώνονται διαρκώς νέα δεδομένα και δεν θα επιστρέψουμε ποτέ στις παλιές ισορροπίες.

Ενστερνιζόμαστε αναγκαστικά αλλά και θερμά την αλλαγή ώστε να προσαρμοστούμε με επιτυχία ως οργανισμός στις νέες προκλήσεις και ευκαιρίες", κατέληξε ο κ. Παπαλεξόπουλος.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text