Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Νέα χαρτοφυλάκια NPLs προς πώληση ετοιμάζει η Εθνική Τράπεζα

Νέα χαρτοφυλάκια NPLs προς πώληση ετοιμάζει η Εθνική Τράπεζα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Νέα χαρτοφυλάκια NPLs προς πώληση ετοιμάζει η Εθνική Τράπεζα

Της Νένας Μαλλιάρα

Τις τελευταίες νομικές λεπτομέρειες για την ανακοίνωση, άμεσα, της πώλησης του χαρτοφυλακίου Symbol, κλείνει η Εθνική Τράπεζα, ενώ προετοιμάζει τις πωλήσεις των επόμενων χαρτοφυλακίων NPLs.

Η Τράπεζα έχει λάβει μη δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο Mirror, ανεξασφάλιστων δανείων 1,2 δισ. ευρώ (οφειλές από πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά δάνεια, δάνεια μικροεπαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων).

Η πώληση του χαρτοφυλακίου θα ολοκληρωθεί εντός του β΄ τριμήνου 2019, ενώ στο β΄ εξάμηνο του έτους θα προχωρήσει η πώληση ενός χαρτοφυλακίου εξασφαλισμένων απαιτήσεων, ύψους 700 εκατ. ευρώ (θα περιλαμβάνει καταγγελμένα δάνεια επιχειρήσεων, μεγάλων, μικρομεσαίων και μικρών, που δεν λειτουργούν).

Για το α΄ εξάμηνο του 2020 η Τράπεζα προγραμματίζει πώληση εξασφαλισμένου χαρτοφυλακίου (περιλαμβάνει ακίνητα μη λειτουργούντων επιχειρήσεων) στο εξωτερικό (Ρουμανία), ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Οι ανακοινώσεις για την πώληση του Symbol στην κοινοπραξία Elliott – Centerbridge αναμένονται εντός των επομένων ημερών, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο τίμημα, για το οποίο η Τράπεζα έχει προϊδεάσει τους αναλυτές ότι κρίνεται ικανοποιητικό.

Σημειώνεται ότι θα πρόκειται για το τρίτο "πακέτο" εξασφαλισμένων NPLs, καθώς έχουν προηγηθεί, τον Μάιο του 2018, η πώληση του Amoeba της Τράπεζας Πειραιώς στην Bain Capital (το χαρτοφυλάκιο ήταν λογιστικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ και το τίμημα ανήλθε στο 30% αυτής, με την Τράπεζα να εισπράττει 432 εκατ. ευρώ) και τον Νοέμβριο του 2018 η πώληση του Jupiter της Alpha Bank σε Apollo & IFC (το χαρτοφυλάκιο ήταν λογιστικής αξίας 1 δισ. ευρώ και το τίμημα ανήλθε σε 337,1 εκατ. ευρώ δηλ. 33,6% του GBV).

Το Symbol είναι ένα χαρτοφυλάκιο με μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κατά βάση μικρών ατομικών, το οποίο είναι πολύ καλά δομημένο, αλλά και δουλεμένο ως προς τον βαθμό των νομικών ενεργειών της Τράπεζας, δεδομένου ότι τα περισσότερα από τα δάνεια έχουν καταγγελθεί.

Το χαρτοφυλάκιο είναι συνολικής απαίτησης 1,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οφειλόμενο κεφάλαιο αποτελούν περίπου τα 950 εκατ. ευρώ. Απαρτίζεται από 13.000 δάνεια που έχουν εξασφαλίσεις σε περίπου 7.900 ακίνητα. Η συνολική αξία των εξασφαλίσεων αποτιμάται από την Εθνική στο 1,1 δισ. ευρώ, με τα 650 εκατ. ευρώ να αφορούν σε εμπορικά ακίνητα και τα υπόλοιπα σε οικιστικά και οικόπεδα.

Σημειώνεται ότι η πώληση του χαρτοφυλακίου Symbol συνέβαλε στον αρνητικό σχηματισμό (- 1 δισ. ευρώ) νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για την Τράπεζα το α΄ τρίμηνο 2019.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text