Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Αντιδράσεις μετά το λουκέτο της Frigoglass στην Πάτρα

Αντιδράσεις μετά το λουκέτο της Frigoglass στην Πάτρα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αντιδράσεις μετά το λουκέτο της Frigoglass στην Πάτρα

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Ζημιές της τάξης του 1 εκατ. ευρώ ετησίως, συνολικά 10 εκατ. ευρώ από το 2009, εμφανίζεται να κατέγραφε το εργοστάσιο της Frigoglass στην Κάτω Αχαΐα του οποίου οι επικεφαλής της πολυεθνικής βιομηχανίας αποφάσισαν την αναστολή λειτουργίας.

Το εργοστάσιο στην Πάτρα ξεκίνησε να λειτουργεί το 1979 και ήταν το πρώτο για τη Frigoglass, στηρίζοντας τη μελλοντική της πορεία της σε ηγέτη του κλάδου επαγγελματικής ψύξης.

Η μονάδα τα τελευταία χρόνια παρήγε εξειδικευμένους ψυκτικούς θαλάμους οικιακής χρήσης και ανταλλακτικά, στο πλαίσιο παραγωγικής αναδιάρθρωσης που υλοποιήθηκε. Η εταιρεία είχε καταβάλλει εδώ και αρκετό καιρό σημαντική προσπάθεια προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.

Το 2009 είχε υλοποιηθεί πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για 120 εργαζομένους που τότε απασχολούσε 210 εργαζόμενους. Στόχος της τότε διοίκησης ήταν το προσωπικό να περιοριστεί στα 90 άτομα, όπως και συνέβη.

Ακολούθως, εφαρμόστηκαν και άλλα μέτρα, όπως εκ περιτροπής εργασία, μείωση του μισθολογικού κόστους και μεταφορά παραγωγής από άλλα εργοστάσια του ομίλου, προκειμένου η μονάδα να καταστεί οικονομικά βιώσιμη, κάτι που σύμφωνα με τη διοίκηση του Ομίλου δεν κατέστη δυνατό.

Η διοίκηση της Frigoglass ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα στους εργαζόμενους το "λουκέτο” της μονάδες, ξεκινώντας παράλληλα διαβούλευση για να διαμορφωθούν από κοινού οι βέλτιστοι δυνατοί όροι και συνθήκες αποχώρησης των επηρεαζόμενων υπαλλήλων, καθώς σε λειτουργία στην Πάτρα θα παραμείνει μόνον το τμήμα R&D (έρευνας και ανάπτυξης).

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις διαβουλεύσεις αυτές προκύπτει ότι οι εργαζόμενοι θα λάβουν υψηλότερες αποζημιώσεις έναντι των προβλεπόμενων. Παρόλα αυτά οι αντιδράσεις για το λουκέτο που αποφασίστηκε έχουν ήδη ενταθεί.

Χθες οι εργαζόμενοι της μονάδας προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας στην Πάτρα και σήμερα Τρίτη θα προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Ήδη έχουν ζητήσει να ανασταλεί η διαδικασία των απολύσεων ζητώντας την παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας και να οριστεί τριμερής επιτροπή. Ακολούθως την Πέμπτη έξω από το Υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις με στόχο να αποτραπεί η απόφαση για αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου.

Η Frigoglass, προ διετίας ολοκλήρωσε μια σύνθετη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης που περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, την αναδιάρθρωση δανεισμού 251 εκατ. ευρώ, τη χορήγηση νέου δανεισμού και την υλοποίηση αύξησης κεφαλαίου.

Η κεφαλαιακή αναδιάρθρωση συντέλεσε στη μείωση του δανεισμού του Ομίλου κατά περίπου 138 εκατ. Με δανεισμό που στο τέλος του 2016 ανερχόταν σε 384 εκατ. ευρώ, στο τέλος του 2018 έχει διαμορφωθεί στα 275 εκατ. ευρώ.

Για το σύνολο της χρήσης που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2018, η καθαρή θέση του Ομίλου ήταν αρνητική και διαμορφώθηκε σε 43 εκατ., έναντι αρνητικής καθαρής θέσης 42,3 εκατ. τη χρήση 2017.

Ο Όμιλος που ελέγχεται από τις οικογένειες Δαυίδ και Λεβέντη διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με εμφιαλωτές της Coca‐Cola μέσω μακροπρόθεσμων συμβάσεων προμήθειας επαγγελματικών ψυγείων, όπως με την Coca‐Cola HBC AG και την Coca‐Cola European Partners Plc.

Στην πελατειακή βάση του Ομίλου συγκαταλέγονται μεγάλες εταιρείες παραγωγής αναψυκτικών και ζυθοποιίας, όπως εμφιαλωτές της Pepsi, τα εμπορικά σήματα Heineken, Diageo, Carlsberg, AB InBev και κορυφαίες γαλακτοβιομηχανίες, μεταξύ άλλων, η Nestlé και η Danone. Σήμερα διατηρεί μονάδες παραγωγής σε επτά χώρες, Ελλάδα, Ινδία, Ινδονησία, Νιγηρία, Νότια Αφρική, Ρουμανία και Ρωσία.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text