Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Στα €76,5 δισ. η συνεισφορά της Coca-Cola στο ελληνικό ΑΕΠ

Στα €76,5 δισ. η συνεισφορά της Coca-Cola στο ελληνικό ΑΕΠ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στα €76,5 δισ. η συνεισφορά της Coca-Cola στο ελληνικό ΑΕΠ

Σε €76,5 δισεκατομμύρια υπολογίζεται η συνολική συνεισφορά της Coca-Cola Τρία Έψιλον και της Coca-Cola στο ελληνικό ΑΕΠ αθροιστικά στα πενήντα χρόνια της παρουσίας τους στη χώρας μας (σε τιμές 2018) σύμφωνα με σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ που παρουσιάστηκε σήμερα.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για αξία που μένει στη χώρα, καθώς πρόκειται για ένα παραγωγικό και διανεμητικό μοντέλο που έχει επίκεντρο την Ελλάδα, με την παραγωγή προϊόντων που εξάγονται σε 11 χώρες.

Σημαντική είναι σύμφωνα με τη μελέτη η δραστηριότητα που αποτυπώνεται (στοιχεία 2018):

Για τον κλάδο αναψυκτικών:

Δημιουργούν σχεδόν το 50% του κύκλου εργασιών (47,3%), ενώ αποτελούν παράλληλα και τον μεγαλύτερο εργοδότη, απασχολώντας σχεδόν 1 στους 2 εργαζομένους (43,7%).

Για την εθνική οικονομία:

Η συνολική επίδραση (άμεση, έμμεση και επαγόμενη) εκτιμάται σε €2 δισεκατομμύρια (1,1% του ΑΕΠ το 2018)

Για κάθε €1 προστιθέμενης αξίας από την δραστηριότητά τους δημιουργούνται συνολικά άλλα €11 στην ελληνική οικονομία

Συνεισφέρουν συνολικά στο 1,4% των φορολογικών εσόδων του κράτους.

Για την απασχόληση:

Η συνολική  επίδραση στην απασχόληση από τη δραστηριότητά τους εκτιμάται σε 42,2 χιλιάδες θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας έτσι στο 1,1% της απασχόλησης στη χώρα

Κάθε 1 άμεση θέση εργασίας, υποστηρίζει άλλες 12 θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία.

Για την αγορά:

H προστιθέμενη αξία που δημιουργείται μέσα από τους συνεργάτες και τους πελάτες, υπολογίζεται στα €441 εκατομμύρια. Οι θέσεις εργασίας σε 16,1 χιλιάδες

Στα €205 εκατομμύρια υπολογίζεται η αξία που προκύπτει από τη συνεργασία με άμεσους και έμμεσους προμηθευτές. Οι θέσεις εργασίας σε 6,5 χιλιάδες.

"Η σημασία της κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν περιορίζεται στα στενά όριά της, αλλά περιλαμβάνει και τα επιπλέον εισοδήματα που αυτή δημιουργεί. Η μελέτη μάς έδειξε πως η παραγωγή και η διάθεση των προϊόντων της Coca-Cola Τρία Έψιλον και της Coca-Cola στην Ελλάδα  κινητοποιούν πολλές μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις εντός μιας εφοδιαστικής αλυσίδας αξίας. Αγροτικές εγκαταστάσεις, βιομηχανικές μονάδες και επιχειρήσεις του τομέα υπηρεσιών δραστηριοποιούνται για την προμήθεια ενδιάμεσων αγαθών, ενώ εταιρείες εμπορίου και εστίασης διανέμουν τα τελικά προϊόντα στους καταναλωτές. Αυτή η αλυσίδα αξίας, μαζί με τις ευρύτερες επιδράσεις της, αφήνει υπολογίσιμο αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία", ανέφερε ο κ. Νίκος Βέττας, Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) και Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης της μελέτης του ΙΟΒΕ ο κ. Γιάννης Παπαχρήστου, Γενικός Διευθυντής της Coca-Cola Τρία Έψιλον και η κα Λίλιαν Νεκταρίου, Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola στην Ελλάδα υπογράμμισαν το μήνυμα της διαχρονικής πίστης στη χώρα και στις δυνατότητές της παρά τις προκλήσεις.

Η κα Λίλιαν Νεκταρίου, Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola με ευθύνη για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα δήλωσε: "H Ελλάδα αποτελεί για την Coca-Cola μία χώρα με ιδιαίτερη σημασία. Είναι για μας πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία προϊόντων και προγραμμάτων που ξεκινούν το ταξίδι τους από εδώ και γνωρίζουν διεθνή επιτυχία και αναγνώριση. Βρίσκεται στο επίκεντρο σημαντικών επενδύσεων για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση καινοτόμων δράσεων, που αποσκοπούν στη δημιουργία ευκαιριών και αξίας για όλους, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην στήριξη του τουρισμού.  Χαρακτηριστικά να αναφέρω το πρόγραμμα Zero Waste Future που καλύπτει όλες αυτές τις περιοχές. Θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε το αύριο κάθε μέρα μέσα από τις συνεργασίες και με όλους όσους είναι ή θα γίνουν συνοδοιπόροι στο ταξίδι μας".

Ο κ. Γιάννης Παπαχρήστου, Γενικός Διευθυντής της Coca-Cola Τρία Έψιλον δήλωσε: "Εδώ και 50 χρόνια, με τη δική μας ανάπτυξη δημιουργούμε αξία για τη χώρα μας, χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις και την κοινωνία. Γιορτάζουμε με όλους εκείνους που μαζί δημιουργούμε αξία για τη χώρα. Τους εργαζομένους μας, τους πελάτες και τους συνεργάτες μας, τους καταναλωτές μας και την ευρύτερη κοινωνία. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να αποτελούμε παράγοντα ανάπτυξης για τη χώρα και να πηγαίνουμε πάντα ένα βήμα μπροστά".

Το ΙΟΒΕ εκπόνησε τη μελέτη με βάση τα οικονομικά στοιχεία για την περίοδο 1969-2018 από την Coca-Cola Τρία Έψιλον, την Coca-Cola στην Ελλάδα, καθώς και την ΤΣΑΚΙΡΗΣ Α.Β.Ε.Ε. και την Coca-Cola HBC Services Μ.Ε.Π.Ε., τοπικές θυγατρικές του Ομίλου Coca-Cola HBC.

Η μεθοδολογία της μελέτης στηρίζεται στο υπόδειγμα εισροών – εκροών το οποίο αναπτύχθηκε από τον Wassily Leontief.

Δείτε ολόκληρη τη μελέτη του Οικονομικού και Κοινωνικού Αποτυπώματος από το ΙΟΒΕ εδώ.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text