Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Τι "βλέπουν" τα funds για τις ελληνικές τράπεζες

Τι "βλέπουν" τα funds για τις ελληνικές τράπεζες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τι "βλέπουν" τα funds για τις ελληνικές τράπεζες

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Αν και η συμμετοχή ήταν μικρότερη από πέρσι λόγω… συγκυρίας, η αποτίμηση του 8ου  Greek Investment Forum το οποίο διοργανώθηκε όπως κάθε χρόνο από το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο το διήμερο 11-12 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη ήταν θετική, με τα funds να προεξοφλούν την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, εκτιμώντας ότι τα πράγματα στην οικονομία θα πάνε καλύτερα λόγω της φιλικής προς την αγορά και τις επενδύσεις ατζέντας της Νέας Δημοκρατίας.

"Όπλο" το ράλι σε Χ.Α και ομόλογα

Η προοπτική αλλαγής πολιτικής σελίδας στη χώρα και ενός νέου, σταθερού, περιβάλλοντος, πιο φιλικό σε επιχειρήσεις και επενδύσεις, το εν εξελίξει ράλι στην αγορά που εντάθηκε μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και η προσδοκία επανεκκίνησης σημαντικών ιδιωτικοποιήσεων (Ελληνικό) και επενδύσεων που αντιμετωπίζουν προσκόμματα, τροφοδότησαν το ενδιαφέρον των διαχειριστών κεφαλαίων που συμμετείχαν. Οπως σημειώνουν χαρακτηριστικά πηγές του Capital.gr, "το ενδιαφέρον για τις ελληνικές εισηγμένες ήταν έντονο και σε αυτό έχει βοηθήσει πολύ το ράλι στο Χ.Α και στις τιμές των ομολόγων το οποίο έχει βάλει τα ελληνικά assets ραντάρ των ξένων χαρτοφυλακίων". Η ενίσχυση των τιμών των ομολόγων μάλιστα ευνοεί ιδιαίτερα τις ελληνικές συστημικές τράπεζες οι οποίες έχουν μεγάλες θέσεις σε ελληνικούς κρατικούς τίτλους, ενισχύοντας έτσι τα κεφάλαιά τους.

Καμία ανησυχία για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών

Οι επενδυτές που συμμετείχαν σε οne-to-one meetings με υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, εμφανίστηκαν πιο θετικοί για τις ελληνικές τράπεζες και σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρξαν πλέον ερωτήσεις γύρω από την κεφαλαιακή τους επάρκεια, όπως είχε συμβεί πέρυσι όταν και είχε ξεκινήσει το μεγάλο sell-off του κλάδου με αφορμή τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου. Επιπλέον, τα stress tests είναι ακόμα μακριά, κάτι που έχει βγάλει προς παρόν από τον ορίζοντα των funds το θέμα των κεφαλαίων.

Σε γενικές γραμμές τα funds εμφανίστηκαν πεπεισμένα πως η ενίσχυση της ανάπτυξης της οικονομίας το επόμενο διάστημα στην οποία θα βοηθήσει η  αλλαγή κυβέρνησης, θα οδηγήσει σε άνοδο των τιμών των ακινήτων και αυτό θα βοηθήσει τις τράπεζες στο να επιταχύνουν τις πωλήσεις κόκκινων δανείων ενώ θα γίνουν πιο ελκυστικά τα χαρτοφυλάκια ακινήτων. Μάλιστα τα funds στάθηκαν με λεπτομέρεια στα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ για τις τιμές των ακίνητων.

Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών επικεντρώθηκε στην πρόοδο γύρω από τα σχέδια των τραπεζών για τη μείωση των NPEs και επίσης στο εάν υπάρχει ζήτηση για νέα δάνεια και από που έρχεται. Όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές, η  ενίσχυση της ανάπτυξης της οικονομίας  συνήθως οδηγεί πρώτα σε αύξηση του δανεισμού των επιχειρήσεων και αυτό έχει ήδη ξεκινήσει.

Γενικότερα, εκτός από τις τράπεζες, η ελληνική αγορά ακινήτων, οι προοπτικές για τον κλάδο των υποδομών – κατασκευών, αλλά και για αυτό της ενέργειας – ΑΠΕ παρέμειναν ψηλά στην ατζέντα των επενδυτών από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.

Τα funds

Στο roadshow του X.A. συμμετείχαν επενδυτικά κεφάλαια του μεγέθους των Blackstone, Lazard AM, Liberty, Goldman Sachs, Oaktree Capital Management, αλλά και hedge funds, μεταξύ των οποίων τα Gramercy Capital, Craftsman Management, Build Capital, TimesSquare Capital Management, Vanshap Capital, Stone Forest, Bienville Capital, HPF Capital Markets, Auerbach Grayson τα οποία και πραγματοποίησαν συναντήσεις με τους επικεφαλής και τα στελέχη των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών.

Αξίζει να σημειώσουμε πως στο roadshow της ΕΧΑΕ συμμετείχαν τελικά 18 εισηγμένες (από 25 που είχαν αρχικά ανακοινωθεί) και συγκεκριμένα οι : Aegean Airlines, Alpha Bank, Autohellas, EXAE, Eurobank, Fourlis, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Ικτίνος Ελλάς, Motor Oil, Μυτιληναίος , Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Profile και Sarantis.

Το διπλό συνέδριο της Wood στην Αθήνα

Το γεγονός ότι το ίδιο περίπου διάστημα και συγκεκριμένα στις 12-14 Ιουνίου διεξάγεται την Αθήνα και στο ξενοδοχείο Divani Apollon Palace & Thalasso το διπλό συνέδριο της Wood (EME Financials και Greek Retreat) το οποίο για πρώτη φορά γίνεται ένα roadshow αντί για δύο ξεχωριστά, οδήγησε σύμφωνα με πληροφορίες στην μικρότερη συμμετοχή πολλών αμερικάνικων funds στο roadshow της ΕΧΑΕ στη Νέα Υόρκη, τα οποία ταξίδεψαν στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειώσουμε πως στο συνέδριο της Wood συμμετέχουν 40 επενδυτές οι οποίοι θα έχουν συναντήσεις με 35 συνολικά εταιρείες από Ελλάδα και αναδυόμενές αγορές.

Σε ότι αφορά το πρώτο μέρος του συνεδρίου, το τραπεζικό roadshow, το παρών δίνουν οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες και οι Sberbank, Garanti, NLB, Yapi Kredi, Santander Bank Polska, PKO BP, Moneta, mBank, Pekao κ.α

Στο δεύτερο μέρος του συνεδρίου, το Greek Retreat το οποίο διεξάγεται την Παρασκευή, θα συμμετέχουν οι: Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Τιτάν, Aegean, Terna Energy, Fourlis, Sarantis και OTE.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text