Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Μνημόνιο, φόροι, ύφεση και Airbnb έφεραν αδιέξοδο στην αγορά κατοικίας

Μνημόνιο, φόροι, ύφεση και Airbnb έφεραν αδιέξοδο στην αγορά κατοικίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μνημόνιο, φόροι, ύφεση και Airbnb έφεραν αδιέξοδο στην αγορά κατοικίας

Η σύμπτωση συγκυριών, η αβελτηρία στην κατεύθυνση των θεσμικών παρεμβάσεων, αλλά και η «εύκολη» επιλογή να υπερφορολογηθεί το «αποκούμπι» του Έλληνα, το σπίτι και η ιδιοκτησία, έφεραν την αγορά κατοικίας μετά από 10 χρόνια μνημονίων να έχει φτάσει σε επίπεδο ελλείψεων, λόγω φυσικά και της διάθεσης πολλών κατοικιών στις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, με τίτλο «Οι αναπτυξιακές προοπτικές των Κατασκευών στην Ελλάδα»,  δείγμα της κατάστασης είναι ότι περισσότερο από το μισό κτιριακό απόθεμα έχει κατασκευαστεί πριν το 1980, ενώ μόλις το 16% μετά το 2000. Απότοκο της κρίσης ήταν και το ότι οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα υποχώρησαν ταχύτερα από το κόστος κατασκευής, καθιστώντας λιγότερο αποδοτική την κατασκευή κτηρίων.

Όπως αναφέρεται, η απόκλιση των επενδύσεων σε κατοικίες στην Ελλάδα (0,6% του ΑΕΠ το 2017) συγκριτικά με τον μέσο όρο της ΕΕ (4,9%) είναι εξαιρετικά μεγάλη. Συνδέεται, δε,  με διάφορους παράγοντες, όπως ο περιορισμός της τραπεζικής χρηματοδότησης και η μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών, ωστόσο, σημαντική επίπτωση είχε και η επιβολή υψηλών φόρων επί της ακίνητης περιουσίας (ΕΕΤΗΔΕ και ΕΝΦΙΑ).

Ειδικότερα, με κριτήριο το σύνολο των εσόδων από φόρους ακίνητης περιουσίας ως ποσοστό του ΑΕΠ, η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, ενώ στις υψηλότερες θέσεις βρίσκεται η Γαλλία, με ποσοστό 4,9% και το Ηνωμένο Βασίλειο με 4,3%. Ο μέσος όρος των χωρών της ΕΕ είναι 2,6% του ΑΕΠ. Στους επαναλαμβανόμενους φόρους η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα υψηλότερα, στην 3η θέση με ποσοστό 2,8% του ΑΕΠ.

Όπως είπε ο  γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας χτες στην συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της μελέτης, μια λύση για την αντιμετώπιση της κατάστασης είναι η επένδυση στις αναβαθμίσεις παλιών κατοικιών. Ο ίδιος θεωρεί ότι το απόθεμα των κατοικιών το οποίο ανέρχεται σε 200.000 ακίνητα είναι σε θέση να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες των ελλήνων αλλά πρόκειται για παλιά ακίνητα για  τα οποία απαιτείται ενεργειακή αναβάθμιση.

Όπως επισημαίνεται από την έκθεση η ενίσχυση της κατασκευαστικής δραστηριότητας δεν μπορεί παρά να προέλθει και από την τόνωση των επενδύσεων σε νέες κατοικίες και άλλα κτήρια.  Κομβικό σημείο σε αυτό το πρόγραμμα θα είναι η ανάπτυξη προγράμματος εκτεταμένων κινήτρων για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, στο οποίο θα περιλαμβάνονται πολυετείς πιστώσεις φόρου για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας (tax credits).

Επιπλέον προτείνεται:

Αναμόρφωση της φορολογίας ακινήτων με κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για νέες οικοδομές και μείωση των συντελεστών του βασικού ΕΝΦΙΑ.

Παροχή κινήτρων και αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για όλες τις αναγκαίες επεμβάσεις που απαιτούνται για έργα εκσυγχρονισμού ή αντικατάστασης των υπαρχόντων κτηρίων και ιδίως των αστικών πολυκατοικιών

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος μετά τη μείωση κατά 40% και πλέον των τιμών τα χρόνια των μνημονίων έχει αρχίσει δειλά- δειλά η ανάκαμψη των αξιών τα δύο-τρία τελευταία τρίμηνα.

Πηγή: www.reporter.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text