Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Αρνητικό ρεκόρ Ελλάδος σε εξαγωγές - Χαμηλότερη ανά την ΕΕ η αύξηση από το 2010

Αρνητικό ρεκόρ Ελλάδος σε εξαγωγές - Χαμηλότερη ανά την ΕΕ η αύξηση από το 2010

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αρνητικό ρεκόρ Ελλάδος σε εξαγωγές - Χαμηλότερη ανά την ΕΕ η αύξηση από το 2010

Της Δήμητρας Καδδά

Σε κανένα άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι εξαγωγές δεν αυξήθηκαν τόσο λίγο τα τελευταία 9 χρόνια όσο στην Ελλάδα. Η άνοδος στη χώρα μας ήταν μόνο 6,8% από το 2010 έως και τον Μάρτιο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει η Εurostat.

Για την ακρίβεια, η Ελλάδα βρισκόταν κάποτε σε καλύτερη θέση: το 2013 οι εξαγωγές ήταν αυξημένες κατά 13,1% σε σχέση με τα επίπεδα του 2010, αλλά και το 2014 ήταν υψηλότερες κατά 8,8%.

Ωστόσο μετά την κρίση του 2015 και τους κεφαλαιακούς ελέγχους, η πτώση ήταν ραγδαία. Οι εξαγωγές βρέθηκαν το 2016 στο 86,4% των επιπέδων του 2010 και έκτοτε… ανεβαίνουν, επιχειρώντας απλά να ανακτήσουν τα παλαιότερα (εντός κρίσης) επίπεδα τους.

Και τούτο παρά την πληθώρα προαπαιτούμενων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που μεσολάβησε. Παρά την κατακρήμνιση των μισθών και τον αποπληθωρισμό που γνώρισε η ελληνική οικονομία και κοινωνία  τα προηγούμενα χρόνια.

Απώλεια αγορών- κίνδυνος εισαγωγικής διείσδυσης

Τα στοιχεία της Eurostat επιβεβαιώνουν το "καμπανάκι” κινδύνου που ήχησε από την Κομισιόν για συνεχή απώλεια ξένων αγορών τα τελευταία χρόνια. Και αυτό γιατί τα υπόλοιπα κράτη αναπτύσσουν τις εξαγωγές τους με ταχύτερο ρυθμό.

Έτσι, υπάρχει πλέον και ένας άλλος κίνδυνος: αυτός των αθρόων εισαγωγών για τον οποίο έχουν ακουστεί επίσης πολλές προειδοποιήσεις.

Παρά την σχετικά χαμηλή άνοδο του ΑΕΠ και την αδύναμη ιδιωτική κατανάλωση, αφού οι εξαγωγές μας δεν τονώθηκαν αρκετά τα προηγούμενα χρόνια οι εισαγωγές παραμένουν διπλάσιες αξία. Έτσι οποιαδήποτε άνοδός τους επηρεάζει αρνητικά το εμπορικό ισοζύγιο.

Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της Eurostat,  εμφανίζεται ένας ακόμα κίνδυνος: αυτός της διεύρυνσης της "τρύπας" του εμπορικού ισοζυγίου.

Το εμπορικό έλλειμμα φτάνει το πρώτο τετράμηνο του 2019 στα 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 7,1 δισεκατομμύρια ευρώ έναν  χρόνο πριν. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε αξία την ΕΕ. Προηγούνται σε εύρος προβλήματος δύο κράτη  με πολύ μεγάλη "μεγέθη". Ο λόγος για την Ισπανία με έλλειμμα στα 10,7 δισ. ευρώ και για τη Γαλλία με έλλειμμα στα 26,7 δισ. ευρώ.

Στην Ιρλανδία, σε μία χώρα με αντίστοιχο πληθυσμό με τον ελληνικό αλλά με τελείως διαφορετική οικονομική πορεία, καταγράφεται πλεόνασμα 13,4 δισ. ευρώ στο πρώτο 4μηνο. Στην Πορτογαλία, με την οποία συνήθως συγκρίνεται η Ελλάδα, το έλλειμμα φτάνει στα 4,8 δισ. ευρώ και μειώνεται από τα 5 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν.

Τα στοιχεία για τις εμπορικές επιδόσεις της χώρας μας σε σχέση με τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ συμπληρώνουν την εικόνα που προκαλεί η ανακοίνωση μιας σειράς οικονομικών δεικτών από την ΕΛΣΤΑΤ. Αποτυπώνουν τους τριγμούς στον τζίρο, στις τιμές και στην κατανάλωση, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η ανάκαμψη είναι αργή αλλά και δεν έχει διασφαλιστεί.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή
Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text