Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Aρχές 2020 ο διαγωνισμός για ΕΛΠΕ

Aρχές 2020 ο διαγωνισμός για ΕΛΠΕ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Aρχές 2020 ο διαγωνισμός για ΕΛΠΕ

Του Ανέστη Ντόκα

Ο διαγωνισμός για την πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ παγώνει μέχρι νεωτέρας και δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί από τις αρχές του 2020. Αυτό θα συμβεί εξηγούν διότι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές θα διαπραγματευτεί εφ ολης της ύλης με τους δανειστές το τρόπο αποκρατικοποιήσεων που θα επιλέξει.

Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει έχει αναλάβει τη δέσμευση να πωλήσει τη συμμετοχή της, στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποίησης και αργά ή γρήγορα θα πρέπει να παρουσιάσει στους θεσμούς μια νέα πρόταση για την αξιοποίηση του 35,5% που κατέχει το Δημόσιο στα ΕΛΠΕ. Από την άλλη, και η Paneuropean ομίλου Λάτση που ελέγχει το 45,5% της εταιρείας θα επανασχεδιάσει τη στρατηγική της.

Πρώτος στόχος θα είναι να αποτρέψει τη μείωση της αξίας της δικής της συμμετοχής στην εταιρεία, ειδικά σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και ο επόμενος να τη μεγιστοποιήσει, ώστε να κρατήσει ανοικτές όλες τις εναλλακτικές για το μέλλον. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σε κάθε περίπτωση ο ρόλος του ιδιώτη μετόχου στη διοίκηση και στον έλεγχο της εταιρείας θα ενισχυθεί.

Τα σενάρια

Το Δημόσιο υπό την πίεση των θεσμών προχωρά σε διάθεση των μετοχών του μέσω του Χρηματιστηρίου. Χάνει το premium της πώλησης και του μάνατζμεντ. Αλλά έτσι κι αλλιώς είναι μια διαδικασία που θα πάρει αρκετούς μήνες.

Το Δημόσιο εξασφαλίζει χρόνο από τους θεσμούς και από κοινού με τον όμιλο Λάτση αναζητεί εκ νέου αγοραστή στο μοντέλο του διαγωνισμού που κατέληξε άγονος, αλλά χωρίς τους όρους που λειτούργησαν ανασταλτικά για τους επενδυτές. Αυτό είναι ένα σενάριο που μοιάζει να έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας με μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας.

Ο όμιλος Λάτση αποφασίζει να κινηθεί μόνος του. Αποκτά την απόλυτη πλειοψηφία των ΕΛΠΕ (βρίσκεται ήδη μία ανάσα από το 50,1%) και ασκεί όλα τα δικαιώματα που έχει από τη συμφωνία με το Δημόσιο. Ετσι τα ΕΛΠΕ περνούν υπό πλήρη ιδιωτικό έλεγχο και μπορεί ο ιδιώτης μέτοχος να σχεδιάσει τη μακροπρόθεσμη στρατηγική του για την εταιρεία. Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση είναι δύσκολο να εκδηλωθεί σε μια ευαίσθητη πολιτικά περίοδο όπως η τρέχουσα.

Πηγή: www.reporter.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text