Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Από 600 έως 700 εκατ. για τις 2-3 υδροηλεκτρικές και 2 λιγνιτικές μονάδες – Πως η ΔΕΗ θα αντλήσει 1,2 δισ

Από 600 έως 700 εκατ. για τις 2-3 υδροηλεκτρικές και 2 λιγνιτικές μονάδες – Πως η ΔΕΗ θα αντλήσει 1,2 δισ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Από 600 έως 700 εκατ. για τις 2-3 υδροηλεκτρικές και 2 λιγνιτικές μονάδες – Πως η ΔΕΗ θα αντλήσει 1,2 δισ

Πως μπορεί να διασωθεί η ΔΕΗ;

Το σχέδιο για την επόμενη ημέρα έχει εκπονηθεί καθώς τόσο η απερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η νέα που έρχεται της ΝΔ έχουν κατανοήσει ότι απαιτούνται λύσεις για την ΔΕΗ.

Εντός της εβδομάδας πάντως θα υπάρξει ευρεία σύσκεψη μεταξύ των τραπεζών και της ΔΕΗ.

Η πώληση λιγνιτικών μονάδων αποδείχθηκε αποτυχημένο σχέδιο όχι μόνο τιμήματος αλλά και πραγματικού ενδιαφέροντος.

Ο διαγωνισμός που έχει μετατεθεί για τις 15 Ιουλίου 2019 θα μετατεθεί για 16 ή 23 Σεπτεμβρίου 2019 και θα περιλαμβάνει τα εξής νέα στοιχεία

1)Θα ενσωματωθούν 2-3 υδροηλεκτρικές μονάδες μαζί με τις 2 λιγνιτικές μονάδες με στόχο να πωληθούν οι λιγνιτικές.

Η αύξηση της περιμέτρου θα αυξήσει και τους υποψήφιους ενδιαφερόμενους.

Εκτιμάται ότι η ΔΕΗ θα μπορούσε από αυτή την αύξηση της περιμέτρου να πάρει 600 με 700 εκατ ευρώ.

Μαζί με την πώληση των υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων θα ενσωματωθούν και εργαζόμενοι της ΔΕΗ οπότε αναμένεται και μείωση προσωπικού.

2)Θα δείξουν ενδιαφέρον μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι με προεξάρχοντα τον Γαλλικό όμιλο EDF που το 2018 είχε 68 δισεκ. έσοδα.

3)Είναι πολύ πιθανό η EDF να κατέλθει στον διαγωνισμό σε κοινοπραξία με τον όμιλο ΓΕΚ του Γ. Περιστέρη που διαθέτει νέο μέτοχο και αυξημένο ταμείο περίπου 300 εκατ ευρώ.

4)Η τιτλοποίηση 2,1 δισεκ. ευρώ οφειλών θα προχωρήσει κανονικά με την Deutsche bank που έχει αναλάβει την υλοποίηση του σχεδίου με την διαφορά ότι η ρευστότητα που θα αντληθεί μπορεί αντί 500 εκατ να μειωθεί οριακά.

5)Θα δοθεί μεγάλη έμφαση στις διαδικασίες εισπραξιμότητας των οφειλών καθώς εσχάτως παρατηρήθηκε κόπωση.

Καταγράφεται μείωση από 85% σε 50%

6)Δεν υπάρχει σχέδιο μείωσης των εργαζομένων μέσω εθελουσίας ή άλλης μεθόδου πλην της ενσωμάτωσης προσωπικού μαζί με την πώληση μονάδων.

7)Δεν θα υπάρξει αύξηση των τιμολογίων καθώς ούτε η απερχόμενη ούτε η νέα κυβέρνηση θέλουν να πάρουν κοινωνικό κόστος.

Βέβαια εάν στο μέλλον όλες οι παρεμβάσεις για την ΔΕΗ δεν έχουν φέρει τα απαραίτητα αποτελέσματα θα μπορούσε να υπάρξει αύξηση τιμολογίων αλλά είναι έσχατη λύση.

8)Δεν φαίνεται ότι μπορεί να προχωρήσει η λύση της διάσπασης της ΔΕΗ σε καλή και κακή εταιρία ελλείψει κεφαλαίων, θα απαιτούνταν περίπου 3 δισεκ. ευρώ.

To σχέδιο της επόμενης ημέρας

H πώληση των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ κερδίζει έδαφος καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισπραξιμότητα είναι χαμηλή σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί από την διοίκηση, με αποτέλεσμα και τα έσοδα από την τιτλοποίηση των απαιτήσεων που προσδοκά η τωρινή διοίκηση της ΔΕΗ, σαν βασικό εργαλείο βελτίωσης της ρευστότητας να απέχει από τους στόχους.

Για τις υδροηλεκτρικές μονάδες, EDF και Edison εκδηλώνουν ενδιαφέρον ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει πως θα τοποθετηθούν και οι μεγάλες ελληνικές εταιρίες, όπως ΓΕΚ και Μυτιληναίος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο όμιλος ΓΕΚ θα μπορούσε να κατέβει στην διαγωνιστική διαδικασία με την γαλλική EDF.

Το δεδομένο είναι ότι πακέτα λιγνιτικών με υδροηλεκτρικές θα αποφέρουν έσοδα στην ΔΕΗ που εκτιμώνται στα 600 - 700 εκατ ευρώ, δεν θα χρειασθεί να υπάρξουν μεγάλες απώλειες περιουσιακών στοιχείων, καθώς ήδη οι λιγντικές από μόνες τους και η υποχώρηση του μεριδίου της ΔΕΗ στα 73,90% τον Μάιο 2019 από τα ΝΟΜΕ (δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής), θα απαιτήσουν λελογισμένες κινήσεις για να φτάσει η ΔΕΗ στο 50% του στόχου που έχει τεθεί από το τρίτο Μνημόνιο.

Παράλληλα η ΔΕΗ θα απαλλαγεί και από τα ΝΟΜΕ που της κοστίζουν 250 εκατ σε ετήσια βάση και έτσι αν λάβει και τα 200 εκατ από τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ) του 2011, τότε θα έχει μια ωφέλεια που θα ξεπεράσει αθροιστικά το 1 δισ ευρώ.

Τα βασικά σημεία του νέου σχεδίου

Συμπερασματικά πώληση πακέτων λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών θα αποφέρουν στην ΔΕΗ κοντά στα 700 εκατ.

Αυτό θα αναδιατάξει τον επιχειρηματικό χάρτη καθώς ευρωπαϊκές εταιρίες θα εισέλθουν στην ελληνική αγορά και θα πρέπει να δούμε τις αντιδράσεις των μεγάλων ελλήνων παικτών.

Είναι βέβαιο ότι η Elpedison θα κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση με την Edison σε βασικό ρόλο.

Παράλληλα σίγουρα θα υπάρξουν και έσοδα από την τιτλοποίηση ανεξάρτητα αν αυτά δεν πιάσουν τους στόχους της σημερινής διοίκησης της ΔΕΗ, που μπορούν να προσεγγίσουν τα 300 εκατ ευρώ.

Αν σε αυτά προστεθούν τα ΥΚΩ, τότε μπορεί η ΔΕΗ να προσδοκά σε μια ενίσχυση της τάξης του 1,2 δισ ευρώ με απαλλαγή σε ετήσια βάση από τις ζημίες των 250 εκατ ευρώ που της δημιουργούν τα ΝΟΜΕ, που τελειώνουν εφόσον τα μερίδιά της υποχωρήσουν στο 50%

Τελευταίο και μείζον πρόβλημα η Πτολεμαϊδα 5 για την οποία τρέχει δάνειο προς τους Γερμανούς και είναι μια ημιτελής επένδυση που με τα σημερινά δεδομένα θα προκαλέσει ζημίες.

Η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να βρει λύσεις μέσω του Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος (ΑΔΙ) με την Κομισιόν, διαφορετικά μια ακόμα πληγή θα παραμένει ανοιχτή για την ΔΕΗ.

Για όλους αυτούς τους λόγους δεν πρόκειται προς το παρόν τουλάχιστον να υπάρξει καμία ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Υποσημείωση

Δύο είναι τα βασικά θέματα πέραν αυτών

1)Τι θα γίνει με τον τεράστιο δανεισμό της ΔΕΗ προς τις τράπεζες

2)Εάν θα αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ έως το τέλος του 2020.

 

Πηγή: www.bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text