Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Μυτιληναίος: Επενδυτικό μπαράζ, κυριαρχία στο αέριο και στο βάθος MSCI

Μυτιληναίος: Επενδυτικό μπαράζ, κυριαρχία στο αέριο και στο βάθος MSCI

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μυτιληναίος: Επενδυτικό μπαράζ, κυριαρχία στο αέριο και στο βάθος MSCI

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Θέμα ημερών αποτελεί η ανακοίνωση του προμηθευτή εξοπλισμού για τη νέα μεγάλη ενεργειακή επένδυση της Mytilineos στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Επί της ουσίας θα πρέπει να θεωρείται κλεισμένη και η επιλογή της τουρμπίνας για το νέο μεγάλο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής που θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται το φθινόπωρο και θα αποτελέσει την πρώτη νέα μεγάλη επένδυση που θα μπει στο σύστημα ηλεκτρισμού. Όπως αποκάλυψε χθες κατά την ενημέρωση των μετόχων στο πλαίσιο της τακτικής ΓΣ ο Ε. Μυτιληναίος, η μονάδα θα είναι μεγαλύτερη από τον αρχικό σχεδιασμό και η μεγαλύτερη στο ελληνικό σύστημα, που σημαίνει πρακτικά ότι αντί για 650MW, η ισχύς θα ξεπερνά τα 800MW, με απόδοση της τάξης 63%.

Για το αλουμίνιο, επίσης έγιναν σημαντικές ανακοινώσεις. Σε σχέση με τη μεγάλη επένδυση για την κατασκευή της μονάδας αλουμίνας, που θα αποτελέσει στην πραγματικότητα την πρώτη βαριά βιομηχανία που θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα εδώ και 50 χρόνια, η τελική επενδυτική απόφαση θα ληφθεί το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2020. Η εν εξελίξει βασική μηχανολογική μελέτη, μια επίπονη εργασία με υψηλό κόστος που μπορεί να φτάσει και τα 11 εκατ. ευρώ, μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει κάτι ανησυχητικό. Εδώ πάντως γίνονται μοιραία οι συγκρίσεις της ενδελεχούς προετοιμασίας και μελέτης των δύο επενδύσεων, που κρίνονται επίπονα και μέχρι τελικής λεπτομέρειας για τη βιωσιμότητα και την προοπτική τους από κάθε άποψη. Στο Αλουμίνιο πάντως θα γίνουν και άλλες επενδύσεις ύψους 25 εκατ. ευρώ σε μηχανολογικό εξοπλισμό, για την αύξηση της παραγωγής, τη βελτίωση της ποιότητας της παραγόμενης πλάκας, αλλά και στην άρτι εξαγορασθείσα ΕΠΑΛΜΕ με στόχο την αύξηση της παραγωγής στους 250 χιλ τόνους ετησίως το 2022. Παράλληλα από 1ης Ιουλίου ξεκινά το νέο πρόγραμμα μείωσης κόστους που περιλαμβάνει μόνιμα μέτρα σε ετήσια βάση άνω των 60 εκατ ευρώ και one off μειώσεις της τάξης των 40 εκατ. ευρώ.

Το επενδυτικό μπαράζ της Mytilineos συμπληρώνουν οι κινήσεις εξαγορών: μετά την απόκτηση της ΕΠΑΛΜΕ στον τομέα της μεταλλουργίας, χθες έγινε γνωστή η εξαγορά του 49% της ΜΕΤΚΑ EGN, που εδραιώνει την παρουσία της εταιρείας στα φωτοβολταϊκά έναν κλάδο που και χθες φάνηκε ότι πιστεύει πολύ η διοίκηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ανεκτέλεστο που προσθέτει η εταιρεία αυξάνεται διαρκώς και ήδη από φέτος αναμένεται να βγουν στην αγορά 50 MW έτοιμων ηλεκτρισμένων πάρκων, που θα διατεθούν προς πώληση, στο πλαίσιο του κερδοφόρου μοντέλου ανάπτυξης και διάθεσης σε τρίτους έργων με το κλειδί στο χέρι,  που ανέλυσε εκτενώς η διοίκηση στην περυσινή ΓΣ.

Επενδύσεις εξάλλου βρίσκονται σε εξέλιξη και στον τομέα της πράσινης ενέργειας για έργα που θα ενισχύσουν το χαρτοφυλάκιο παραγωγής της Protergia με πρώτο άμεσο στόχο την εγκατεστημένη ισχύ των 300MW και την πρώτη πεντάδα της ελληνικής αγοράς. Ήδη η εταιρεία έχει 200 MW σε λειτουργία και 40 υπό κατασκευή ενώ ακόμη 60MW θα μπουν στο διαγωνισμό του Ιουλίου της ΡΑΕ. Αυτές οι επενδύσεις αφορούν στο 2019 και το 2020 ενώ ακόμη 200MW βρίσκονται στο pipeline, χωρίς να υπολογίζεται ένα μεγάλο έργο ισχύος 330 MW (Ικαρία, Φούρνοι) το οποίο προϋποθέτει και διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα.

Ρεύμα - Αέριο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκτιμήσεις και τοποθετήσεις του Ε. Μυτιληναίου για τις ενεργειακές αγορές και ειδικότερα για την αγορά ηλεκτρισμού και την αγορά του φυσικού αερίου.

Για το ρεύμα, σε ό,τι αφορά τη Mytilineos ο ίδιος εξέφρασε αμφιβολίες εάν το σύστημα χωρά και άλλη μονάδα πλην αυτής που κατασκευάζει η εταιρεία του, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν ενδιαφέρεται για εξαγορές άλλων μικρότερων προμηθευτών. "Προτιμώ να διαθέσω τα κεφάλαια στην παραγωγή, αφού η προμήθεια θα έρθει από μόνη της όταν ωριμάσουν οι συνθήκες” ανέφερε. Για τη ΔΕΗ τάχθηκε και εκείνος με την άποψη ότι η εταιρεία είναι too big to fail, εκφράζοντας ωστόσο σοβαρές αμφιβολίες τόσο για την επένδυση της Πτολεμαΐδας, όσο και για την ύπαρξη σοβαρού σχεδίου για την επόμενη μέρα της ΔΕΗ. Θα μας πουν εάν θα γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια; Θα μας πουν τι θα γίνει με την Πτολεμαΐδα 5; Για την αποεπένδυση πάντως επανέλαβε ότι μονόδρομος για να έχει επιτυχία είναι τα πωλούμενα εργοστάσια να καταλήξουν σε αγοραστές από τη βαριά βιομηχανία, που είναι δικαιούχοι της αντιστάθμισης (αποζημίωσης) για τους ρύπους ως ενεργοβόροι καταναλωτές. Δεν είμαστε πολλοί, το Αλουμίνιο, η Βιοχάλκο και λίγοι ακόμη, είπε ο κ. Μυτιληναίος, που χτύπησε για μια ακόμη φορά το καμπανάκι για τη ΔΕΗ, η οποία επιμένει να μην αντιλαμβάνεται την αποφασιστικότητα της ΕΕ στην πολιτική της ενάντια στο ρυπογόνο άνθρακα και λιγνίτη και υπέρ της μάχης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Εξίσου ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις έκανε ο κ. Μυτιληναίος για την αγορά του φυσικού αερίου, η οποία επί της ουσίας είναι η πρώτη ενεργειακή αγορά που έχει ανοίξει πλήρως και στην οποία το μερίδιο του άλλοτε κρατικού μονοπωλίου της ΔΕΠΑ έχει πέσει στο 50%, με τη Mytilineos να βρίσκεται στο 35%. Αυτό συνέβη γιατί υπήρξαν σημαντικές αλλαγές, καθώς νέα μεγάλα έργα παραγωγής μπήκαν σε λειτουργία, υπερκαλύπτοντας τη ζήτηση. Οι τιμές του LNG έπεσαν σημαντικά και έγιναν πιο ανταγωνιστικές έναντι του αερίου των αγωγών με αποτέλεσμα ακόμη και η Gazprom που έχει το 30% της ευρωπαϊκής αγοράς να στρέφεται στο υγροποιημένο αέριο. Η αγορά θα ανοίξει και άλλο με την έλευση του TAP,  ο οποίος θα τιμολογεί το αέριο με index hub και όχι με φόρμουλα σύνδεσης με το πετρέλαιο όπως κάνει η Gazprom.

Οι τεκτονικές αλλαγές στην αγορά του αερίου επηρεάζουν και την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ αυξάνοντας το ρίσκο, με δεδομένο ότι η εταιρία βαρύνεται με μακροχρόνιες συμβάσεις που βασίζονται σε τιμολόγηση συνδεδεμένη με το πετρέλαιο και οι οποίες περιλαμβάνουν ρήτρες take or pay. Για τη Mytilineos υπάρχει ενδιαφέρον για την ΕΠΑ Αττικής και τις συνέργειες που μπορεί να δημιουργήσει η πελατειακή βάση των 350 χιλιάδων πελατών του αερίου που μπορούν να γίνουν και πελάτες στο ρεύμα. Αντίθετα η Mytilineos δεν δείχνει το ίδιο ενδιαφέρον για τις μακροχρόνιες συμβάσεις και τους μεγάλους πελάτες της ΔΕΠΑ για τον πρόσθετο λόγο ότι μια τέτοια εξαγορά θα δημιουργούσε εκ νέου μια εταιρεία με δεσπόζουσα θέση. Σε κάθε περίπτωση η Mytilineos φαίνεται ήδη να εξαργυρώνει την τεχνογνωσία και την εμπειρία που έχει αποκτήσει στην αγορά του αερίου ως ο πλέον sophisticated παίκτης της ελληνικής αγοράς.

MSCI

Στα παραλειπόμενα της χθεσινής ΓΣ και η αλλαγή της εταιρικής ονομασίας σε λατινικούς χαρακτήρες, η οποία εξυπηρετεί το διεθνοποιημένο χαρακτήρα των δραστηριοτήτων της Mytilineos. Είναι σαφές πάντως ότι πλέον απομακρύνονται τα σενάρια για αλλαγή έδρας, ιδιαίτερα εάν υλοποιηθεί η δέσμευση για μείωση του εταιρικού φόρου. Σε χρηματιστηριακό επίπεδο, ο κ. Μυτιληναίος εκτίμησε ότι η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει την πολιτική σταθερότητα και ήδη - εξαιρώντας τη μετοχή της ΜΥΤΙΛ - δεν υπάρχουν σήμερα μεγάλες ελληνικές εταιρείες υποτιμημένες στο ταμπλό. Η περαιτέρω άνοδος θα εξαρτηθεί από τις τράπεζες, εκτίμησε, προσθέτοντας για τη μετοχή της Mytilineos ότι αποτελεί "black box” ο MSCI. "Δεν γνωρίζουμε τους υπολογισμούς, ξέρουμε ότι η Μότορ Όιλ χρειάστηκε να ξεπεράσει τα 2 δισ., θέλω να πιστεύω ότι είμαστε on track αλλά δεν μπορώ να πω κάτι άλλο” ανέφερε σχετικά ο κ. Μυτιληναίος, έχοντας νωρίτερα ανακοινώσει ότι η εταιρεία οδεύει φέτος για τζίρο άνω των 2 δισ. ευρώ.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text