Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Ζημιές 30,97 εκατ. ευρώ έγραψαν οι πωλούμενες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Ζημιές 30,97 εκατ. ευρώ έγραψαν οι πωλούμενες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ζημιές 30,97 εκατ. ευρώ έγραψαν οι πωλούμενες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Προ ημερών ο επικεφαλής της Mytilineos Ε. Μυτιληναίος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις για τη ΔΕΗ, είχε αναφέρει για τη λιγνιτική αποεπένδυση ότι πολύ δύσκολα η εταιρεία θα ξαναβρεί τα 25 εκατ. ευρώ που της προσφέρθηκαν στον πρώτο διαγωνισμό για τη μονάδα της Μελίτης. Πρόκειται θυμίζουμε για την προσφορά που κατέθεσε η Mytilineos και η οποία απορρίφθηκε ως εξαιρετικά χαμηλή.

Οι εξελίξεις λοιπόν επί του πρακτέου, δείχνουν να δικαιώνουν την εκτίμηση όσων προειδοποιούσαν τη ΔΕΗ ότι οι υπό πώληση λιγνιτικές μονάδες αποτελούν ρίσκο και ότι η πώλησή τους ακόμη και με χαμηλό τίμημα, θα ωφελήσει την εταιρεία αφού θα την απαλλάξει από συσσώρευση μελλοντικών ζημιών.

Αντίθετα η ΔΕΗ επιμένει να μιλά για κερδοφόρα assets, την ώρα που πουθενά δεν μπορεί να στηρίξει τον ισχυρισμό της.

Σύμφωνα λοιπόν με τα λειτουργικά αποτελέσματα των δύο πωλούμενων εταιρειών της λιγνιτικής Μελίτης και της λιγνιτικής Μεγαλόπολης, οι συνολικές καθαρές ζημιές στο πρώτο τρίμηνο του έτους ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ. Δηλαδή με προβολή στο έτος οι δύο εταιρείες επιβαρύνουν τον ιδιοκτήτη τους με ζημιές 120 εκατ. ευρώ.

Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα μεγέθη που αναρτήθηκαν χθες στο video data room (VDR) του διαγωνισμού και διατέθηκαν για ανάλυση στους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό.

Πιο αναλυτικά:

Η λιγνιτική Μεγαλόπολης σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου έγραψε καθαρές ζημιές ύψους 23,02 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα οι δύο μονάδες της Μεγαλόπολης είχαν λειτουργική κερδοφορία προ φόρων τόκων και αποσβέσεων ύψους 14,6 εκατ. ευρώ, ωστόσο:

4,2 εκατ. ευρώ ήταν το κόστος της πρόβλεψης για την εθελούσια έξοδο προσωπικού

6,9 εκατ. ευρώ ήταν η ζημιά από την περιορισμένη παραγωγή λόγω της κακοκαιρίας και της πλημμύρας στο ορυχείο

2,5 εκατ. ήταν η ζημιά εξαιτίας της κακής ποιότητας του λιγνίτη λόγω της υγρασίας από τις βροχές

1,1 εκατ. ευρώ ήταν το κόστος που πλήρωσε η εταιρεία προς τη ΔΕΗ για υποστηρικτικές υπηρεσίες που παρέσχε ο όμιλος

Η λιγνιτική Μελίτης κατέγραψε στο πρώτο τρίμηνο ζημιές ύψους 7,95 εκατ. ευρώ. Σε λειτουργικό επίπεδο προ φόρων τόκων και αποσβέσεων η μονάδα της Μελίτης κατέγραψε κέρδη 3,9 εκατ. ευρώ ωστόσο τα καθαρά αποτελέσματα επηρεάστηκαν από:

0,5 εκατ. ευρώ που ήταν η πρόβλεψη για το κόστος της εθελούσιας του προσωπικού

0,2 εκατ. ευρώ που ήταν το κόστος που πληρώθηκε στη ΔΕΗ για υποστηρικτικές υπηρεσίες

0,8 εκατ. ευρώ ήταν η μείωση των EBITDA εξαιτίας της περιορισμένης παραγωγής λιγνίτη

Επιπλέον 2,4 εκατ. ευρώ θα είναι σύμφωνα με την ανάλυση των αποτελεσμάτων α τριμήνου το όφελος από τη μείωση του κόστους προμήθειας λιγνίτη από το ορυχείο της Αχλάδας που θα ισχύσει από το 2020 και μετά.

Τα νέα αυτά στοιχεία που διαψεύδουν στην πράξη τις εκτιμήσεις που κατά καιρούς διατυπώνει η ΔΕΗ ότι οι υπό πώληση μονάδες είναι κερδοφόρες και βιώσιμες, δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο το έργο της λιγνιτικής αποεπένδυσης, η οποία θεωρητικά είναι ακόμη ζωντανή και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν μετά τις εκλογές, ενώ όπως όλα δείχνουν πλέον ο μοναδικός εν δυνάμει ενδιαφερόμενος για να αποκτήσει τα εργοστάσια υπό όρους είναι οι δύο, τρεις μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τα εργοστάσια για τις δικές τους ανάγκες σε ενέργεια, καθώς μόνο αυτές δικαιούνται αποζημίωσης (αντιστάθμισης) για το κόστος των ρύπων που αποτελεί έναν από τους βασικούς συντελεστές κόστους που οδηγεί τις δύο εταιρείες σε ζημιές.

Να σημειωθεί τέλος ότι πληθαίνουν οι εκτιμήσεις της αγοράς ότι τα επίπεδα των 25 και 26 ευρώ ο τόνος για το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής θα είναι το κατώφλι και όχι το ταβάνι των τιμών. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι συζητήσεις αλλά και οι τάσεις στην ηλεκτροπαραγωγή στην Ευρώπη.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text