Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | «Προσγείωση» ΙΟΒΕ για τις επενδύσεις στη βιομηχανία

«Προσγείωση» ΙΟΒΕ για τις επενδύσεις στη βιομηχανία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Προσγείωση» ΙΟΒΕ για τις επενδύσεις στη βιομηχανία

Η ευρύτερη οικονομική κατάσταση στο σύνολό της, η επίδραση της φορολογίας των κερδών αλλά και η διαθεσιμότητα και το κόστος κεφαλαίων παραμένουν σταθερά οι περισσότερο αποτρεπτικοί παράγοντες των επενδύσεων και για το τρέχον έτος. Αυτό αναφέρει το ΙΟΒΕ στο δελτίο έρευνας επενδύσεων στη βιομηχανία για το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου 2019, που δημοσίευσε χθες, επισημαίνοντας ότι ο πήχυς των επενδύσεων στη βιομηχανία θα πέσει φέτος. Ενώ στην αρχική πρόβλεψη της περασμένης έρευνας για το 2019 αναμενόταν ισχυρή άνοδος στις επενδυτικές δαπάνες για τον βιομηχανικό κλάδο κατά 31,5%, η παρούσα έρευνα καταδεικνύει ότι οι σχετικές δαπάνες αναμένεται να μειωθούν κατά 1,1%.

Αυξητικά προβλέπεται να κινηθούν οι επενδύσεις το 2019, σύμφωνα με τη δεύτερη πρόβλεψη για αυτό το έτος, σε τρόφιμα - ποτά - καπνό (κατά 8,5%), στα χημικά (κατά 22,9%) και στα μη μεταλλικά ορυκτά (36,4%). Στον κλάδο ένδυσης - υπόδησης αναμένεται αρνητική μεταβολή των επενδυτικών δαπανών (-31,8%), όπως και στην κλωστοϋφαντουργία (-9,2%).

Στο σύνολο των λοιπών βιομηχανιών οι νέες προβλέψεις καταλήγουν σε υποχώρηση της επενδυτικής δραστηριότητας το 2019 σε σχέση με πέρυσι, κατά 19%, πτώση που οφείλεται σε δυσμενείς προβλέψεις για τον κλάδο της βασικής μεταλλουργίας (-62,6%).

Οσον αφορά το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των ίδιων των επιχειρήσεων, οι επενδυτικές δαπάνες στο σύνολο της μεταποιητικής βιομηχανίας το 2018 μειώθηκαν κατά 6,9% σε σχέση με τις δαπάνες του 2017.

Κατά την προηγούμενη έρευνα (Οκτωβρίου - Νοεμβρίου), ωστόσο, για πέρυσι προβλεπόταν σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων της τάξεως του 27,3%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της πρόσφατης έρευνας, το 2018 σε αρκετούς μεταποιητικούς κλάδους η επενδυτική δραστηριότητα διευρύνθηκε, παρότι υπάρχουν σημαντικοί κλάδοι στους οποίους αυτή μειώθηκε.

Ενδεικτικά, μείωση των επενδυτικών δαπανών παρατηρείται στα χημικά, όπου σημειώθηκε υποχώρηση της τάξεως του 4,7%, σε τρόφιμα - ποτά - καπνό (21,9%), αλλά και στην ένδυση - υπόδηση, με την επενδυτική δαπάνη να μειώνεται κατά 87,7%.

Αντίθετα, άνοδος της τάξεως του 83,3% σημειώθηκε στον κλάδο μη μεταλλικών ορυκτών και στην κλωστοϋφαντουργία, όπου η επενδυτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 65,1%. Ανοδος καταγράφηκε και στον κλάδο των ηλεκτρικών μηχανών και συσκευών (+39%), ενώ, αντίθετα, μείωση παρουσιάστηκε στον μηχανολογικό εξοπλισμό (-4,9%). Ας σημειωθεί ότι τόσο για το 2018 όσο και για το 2019, βασικές επενδυτικές προτεραιότητες είναι η αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας για ήδη παραγόμενα προϊόντα και η διεύρυνση της παραγωγικής δυναμικότητας για νέα προϊόντα.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text