Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Προσφυγή της Εθνικής Τράπεζας στο ΣτΕ για το ΛΕΠΕΤΕ

Προσφυγή της Εθνικής Τράπεζας στο ΣτΕ για το ΛΕΠΕΤΕ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Προσφυγή της Εθνικής Τράπεζας στο ΣτΕ για το ΛΕΠΕΤΕ

Της Νένας Μαλλιάρα

Στο ΣτΕ Στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης του υφυπουργού Εργασίας Τ. Πετρόπουλου  με την οποία η Εθνική Τράπεζα καλείται να καταβάλλει συντάξεις σε περίπου 16.500 συνταξιούχους του ΛΕΠΕΤΕ, προσέφυγε η Εθνική Τράπεζα. Η αίτηση ακύρωσης, η οποία αναμένεται να εκδικαστεί την Δευτέρα 1η Ιουλίου, συνοδεύεται και από αίτηση αναστολής εκτέλεσης της υπουργικής απόφασης, με την καταβολή των συντάξεων στους δικαιούχους του ΛΕΠΕΤΕ να βρίσκεται στον αέρα.

Η υπουργική απόφαση που κατατέθηκε στις 7 Ιουνίου, λίγο πριν το κλείσιμο της Βουλής, υποχρέωνε την Εθνική Τράπεζα να καταβάλει μέχρι σήμερα  28 Ιουνίου στο Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο ΕΤΕΑΕΠ, στο οποίο εντάσσονται και οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας, το ποσό των 36 εκατ. ευρώ.

Με την υπουργική απόφαση ορίζεται χρονοδιάγραμμα απόδοσης των εισφορών επικουρικής ασφάλισης που πρέπει να καταβάλλουν η ΕΤΕ ως εργοδότης και οι εργαζόμενοι, καθώς και της συμπληρωματικής ασφαλιστικής εισφοράς.

Βάσει του χρονοδιαγράμματος, η  εισφορά για τα έτη 2020-2023 καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις: 20 εκατ. ευρώ μέχρι την 31η Ιανουαρίου κάθε έτους και 20 εκατομμύρια μέχρι τις 30 Ιουνίου. Ειδικά όμως για το 2019, ποσό ύψους 36 εκατ. ευρώ θα πρέπει να καταβληθεί από την ΕΤΕ στο ΕΤΕΑΕΠ μέχρι τις 28 Ιουνίου. Το υπολειπόμενο ποσό, ύψους 4 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 29 Νοεμβρίου 2019.

Η απόφαση ορίζει ότι αν η Εθνική Τράπεζα καθυστερήσει να εξοφλήσει τους προβλεπόμενους πόρους, κινδυνεύει να βρεθεί με βεβαιωμένα χρέη στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και να χάσει την ασφαλιστική της ενημερότητα.

Η Εθνική Τράπεζα είχε προαναγγείλει ότι θα προσέφευγε κατά της υπουργικής απόφασης, η οποία κινήθηκε σε κλίμα προεκλογικής παροχής και εκτός των συναινετικών διαπραγματεύσεων που εξελίσσονταν μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών. Πέραν του σαφούς αρνητικού αντικτύπου στα κεφάλαια της Τράπεζας, η απόφαση   δημιουργεί δύο κατηγορίες συνταξιούχων εντός της Εθνικής Τράπεζας (αλλά και μεταξύ των συνταξιούχων των άλλων τραπεζών), καθώς οι συνταξιούχοι του ΛΕΠΕΤΕ (αφορά όσους έχουν ασφαλιστεί προ του 2006) λαμβάνουν μηνιαίως επικουρική σύνταξη 750 – 1.000 ευρώ, ενώ οι νέοι συνταξιούχοι λαμβάνουν το 1/3 – ¼ του ποσού αυτού.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text