Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Ράλι για τη μετοχή του ΟΤΕ με φόντο την Telekom Romania

Ράλι για τη μετοχή του ΟΤΕ με φόντο την Telekom Romania

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ράλι για τη μετοχή του ΟΤΕ με φόντο την Telekom Romania

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Την υποβολή ενδεικτικών προσφορών για το ποσοστό που κατέχει ο Όμιλος ΟΤΕ στις θυγατρικές του Telekom Romania (TR) και Τelekom Romania Mobile (TRM) κλήθηκαν, σύμφωνα με ρουμανικά ΜΜΕ, να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές.

Το mandate για την διερεύνηση των διαθέσιμων επιλογών αναφορικά με τη συμμετοχή του Ομίλου τις δύο εταιρείες έχει δοθεί στην επενδυτική τράπεζα Barclay's. Ανάλογες προσπάθειες είχαν πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν, ωστόσο το εν εξελίξει εγχείρημα πώλησης δείχνει να συγκεντρώνει τις περισσότερες προσπάθειες υλοποίησης.

Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, αρχικό ενδιαφέρον για την Telekom Romania (TR) και την Τelekom Romania Mobile (TRM) έχουν εκδηλώσει η Orange Romania, η RCS & RDS (μέλος του Digi Communications Group), fund (ρωσικών συμφερόντων) που εκπροσωπεί ο Spas Roussev, κύριος μέτοχος του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού παρόχου της Βουλγαρίας, Vivacom, καθώς και άλλα επενδυτικά κεφάλαια.

Οι ενδιαφερόμενοι, μεταξύ των οποίων και ο Roussev, όπως ανέφερε δημοσίευμα του Bloomberg, κλήθηκαν να προετοιμάσουν δεσμευτική προσφορά για τον δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων της διαγωνιστικής διαδικασίας. Από πλευράς ΟΤΕ, πάντως, δεν υπάρχει καμία επίσημη τοποθέτηση, ενώ στελέχη της διοίκησης αναφέρουν πως εφόσον υπάρξουν οριστικές αποφάσεις για το θέμα, θα ενημερωθεί το επενδυτικό κοινό.

Η Telekom Romania διαθέτει δίκτυο τηλεπικοινωνιακών υποδομών με εκτεταμένη κάλυψη οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber-to-the-Home, FTTH) σε περίπου 2,7 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Διαθέτει δίκτυο 2,1 εκατ. γραμμών σταθερής τηλεφωνίας, 1,1 εκατ. συνδρομητές ευρυζωνικών υπηρεσιών, 1,4 εκατ. συνδρομητές τηλεόρασης και 4,6 εκατ. κινητής τηλεφωνίας.

Σημειώνεται πως η διαδικασία είναι σύνθετη και ουδείς μπορεί να προδικάσει την ολοκλήρωσή της. Πηγές που παρακολουθούν τη διαδικασία αναφέρουν πως θα πρέπει να αναζητηθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στο ρουμανικό δημόσιο (ελέγχει ποσοστό 45,99% της TR) και τον ΟΤΕ (κατέχει το 54,01%) που ελέγχεται από την D.T. αναφορικά με το δανεισμό που έχουν αναλάβει οι ρουμανικές εταιρείες, αλλά και με τις απαιτήσεις των Ρουμάνων μετόχων.

Σημείο-κλειδί, φυσικά αποτελεί και το τίμημα που είναι διατεθειμένοι να καταβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι, με δεδομένες τις υποχρεώσεις που κουβαλάνε οι δύο εταιρείες, καθώς και για ποιες δραστηριότητες ενδιαφέρονται. Λόχου χάρη, το fund που εκπροσωπεί ο Βούλγαρος επιχειρηματίας Roussev εμφανίζεται να ενδιαφέρεται για τη TRM, ενώ και οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους μνηστήρες έχουν ήδη αναπτύξει δραστηριότητα στη χώρα.

Η δραστηριότητα της TR τα τελευταία χρόνια ήταν πηγή αρνητικών οικονομικών αποτελεσμάτων, με τον ΟΤΕ να έχει κληθεί να ενισχύσει κεφαλαιακά την εταιρεία. Στη χρήση του 2018 ο κύκλος εργασιών στη Ρουμανία διαμορφώθηκε στα 933 εκατ. ευρώ και το προσαρμοσμένο ΕΒΙΤDA στα 136 εκατ. ευρω (-15%), ενώ και στις προηγούμενες χρήσεις τα αποτελέσματα βρισκόταν υπό πίεση λόγω και του ισχυρού ανταγωνισμού στη χώρα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο ΟΤΕ διέθεσε τον περασμένο Απρίλιο 800 εκατ. ευρώ για την κεφαλαιακή ενίσχυση της Τelekom Romania Mobile.

Οι προχωρημένες, όπως φαίνεται, διαδικασίες για την πώληση των Telekom Romania (TR) και την Τelekom Romania Mobile (TRM) και η προοπτική να απεμπλακεί ο ΟΤΕ από μια μη αποδοτική και κεφαλαιακά επιβαρυντική δραστηριότητα, δείχνει να αποτιμάται ήδη θετικά από την αγορά, μεταξύ άλλων καταλυτών που επηρεάζουν θετικά τον τίτλο.

Η μετοχή του ΟΤΕ χθες βρέθηκε ενδοσυνεδριακά στα υψηλότερα επίπεδα τιμών (13,08 ευρώ) από το Μάρτιο του 2014 (στις 13/4/2014 ενδοσυνεδριακά στα 13,20 ευρώ). Την τελευταία φορά που σε κλείσιμο η μετοχή του ΟΤΕ "είδε” το "13” στην τιμή του, ήταν Σεπτέμβριος του 2008! Στο κλείσιμο της συνεδρίασης, η μετοχή βρέθηκε στα 12,86 ευρώ (+2,06%). Μόνο τον τελευταίο μήνα η μετοχή έχει καταγράψει άνοδο της τάξης του 15% (11,17 ευρώ στις 22/5).

Πηγή : www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text