Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Αρνητικό ρεκόρ Ελλάδας στις λιανικές πωλήσεις

Αρνητικό ρεκόρ Ελλάδας στις λιανικές πωλήσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αρνητικό ρεκόρ Ελλάδας στις λιανικές πωλήσεις

Της Δήμητρας Καδδά

Μία ακόμη απόδειξη των πιέσεων που δέχεται η ελληνική οικονομία και αγορά έρχεται μέσα από τα νέα στοιχεία της Eurostat για την πορεία του όγκου των λιανικών πωλήσεων τον Απρίλιο ανά την ΕΕ. Πουθενά, ακόμη και σε κράτη που "φλερτάρουν" με την ύφεση, δεν υπήρχε τόσο μεγάλη μείωση όσο στην Ελλάδα.

Ο λόγος για τη πτώση κατά 2,7% στον δείκτη ο οποίος είχε αρνητική ρότα σχεδόν όλο το προηγούμενο διάστημα. Τα αναλυτικά στοιχεία που εκδόθηκαν προ ημερών για την Ελλάδα από την ΕΛΣΤΑΤ εντοπίζουν το πρόβλημα κυρίως στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (-3,2%), στα πολυκαταστήματα (-18,2%), στα καταστήματα με τρόφιμα, ποτά και καπνό (-7%) και στα φαρμακευτικά και καλλυντικά (-6,8%).

Η κύμανση του εν λόγω δείκτη είναι μάλιστα κατά 10%-15% χαμηλότερη από αυτή του 2015 σε κάποιες κατηγορίες. Για παράδειγμα, τα πολυκαταστήματα βρίσκονται σήμερα στις 84,5 μονάδες με βάση το 2015 = 100 και τα Τρόφιμα - Ποτά - Καπνός στις 91,7 μονάδες.

Το ζήτημα της αναιμικής ζήτησης έχει απασχολήσει το τελευταίο διάστημα όλους τους φορείς που παρακολουθούν την ελληνική οικονομία και εξέδωσαν μελέτες. Ουσιαστικά η πτώση του τζίρου αποτυπώνει σε αριθμούς τη χαμηλή ιδιωτική κατανάλωση που συντηρεί η υπερφορολόγηση και οι πιέσεις που δέχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα ο ιδιωτικός τομέας της χώρας. Με τη σειρά της επιβαρύνει και την πορεία του επιχειρηματικού κλάδου αλλά και το ΑΕΠ.

Το ΚΕΠΕ κάνει λόγο για επιφυλακτικότητα των καταναλωτών λόγω των μεγάλων φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών. Μάλιστα εκτιμά ότι η εν λόγω ασθενική κατανάλωση αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους το ΑΕΠ φέτος θα είναι πολύ χαμηλότερο από το αναμενόμενο, το πολύ στο 1,76%.

Αλλά και η έκθεση της ΤτΕ ανέφερε ότι καθυστερήσεις στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων ή και ακύρωσή τους θα επιδράσουν αρνητικά στο επενδυτικό κλίμα και την οικονομική δραστηριότητα.

Αποτιμώντας την κατάσταση της οικονομίας και την πρόβλεψή της για χαμηλότερες αναπτυξιακές πτήσεις φέτος αναφέρει ότι πτωτικά κινήθηκαν το α’ τρίμηνο του έτους οι λιανικές πωλήσεις "παρότι ο δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών παρουσιάζει σημαντική βελτίωση". Επισημαίνει ότι την ίδια περίοδο κάμψη σημειώνει ο όγκος των οικοδομικών αδειών, ύστερα από τη σημαντική βελτίωση του προηγούμενου έτους. Ταυτόχρονα, υποχώρησαν οι εξαγωγές αγαθών (-0,7%), για πρώτη φορά μετά από 8 συνεχή ανοδικά τρίμηνα, διευρύνοντας την αρνητική συμβολή του εξωτερικού τομέα στη διαμόρφωση του ΑΕΠ. Επίσης, αρνητική ήταν η συμβολή (-0,9 της ποσοστιαίας μονάδας) της δημόσιας κατανάλωσης (-4,1%).

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text