Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Οι τράπεζες αποφασίζουν για την Γ.Ε. Δημητρίου

Οι τράπεζες αποφασίζουν για την Γ.Ε. Δημητρίου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι τράπεζες αποφασίζουν για την Γ.Ε. Δημητρίου

Του Στέφανου Κοτζαμάνη

Στα χέρια των πιστωτριών τραπεζών βρίσκεται το μέλλον της εταιρείας ηλεκτρικών συσκευών Γ.Ε. Δημητρίου (ΓΕΔ), καθώς καλούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποφασίσουν σχετικά με την πρόταση εξαγοράς που έχει υποβάλλει στην εισηγμένη ο Όμιλος Quest.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη υπογραφεί μεταξύ των δύο εταιρειών MoU, με βάση το οποίο θυγατρική του Ομίλου Quest έχει αναλάβει να βοηθήσει τη χονδρεμπορική διανομή των προϊόντων της Γ.Ε. Δημητρίου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πελάτες και να μην υπάρξει περαιτέρω απώλεια μεριδίων αγοράς.

Με βάση το ίδιο MoU η Quest Holdings είναι διατεθειμένη να επενδύσει στην ΓΕΔ ποσό γύρω στα 10 εκατ. ευρώ, μέσα από συμμετοχή της σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, και αφού προηγουμένως έχει υπάρξει συμφωνία με τις τράπεζες, σε ότι αγορά την αναχρηματοδότηση των δανείων (συνδυασμός κουρέματος και επιμήκυνσης).

Μια τέτοια συμφωνία θα προσέφερε συνέργειες και στα δύο μέρη, καθώς:

Η ΓΕΔ θα εξυγιανθεί χρηματοοικονομικά και θα μπορέσει να αναπτυχθεί περαιτέρω, έχοντας ως βασικό μέτοχο έναν ισχυρό «παίκτη» στο χώρο του επιχρειρείν.

Η Quest Holdings θα επεκταθεί στην υποσχόμενη δραστηριότητα των λευκών ηλεκτρικών συσκευών, αποκτώντας εταιρεία που: α) διαθέτει γερά εμπορικά σήματα β) κατέχει υψηλά μερίδια αγοράς γ) αποφέρει συνέργειες στη θυγατρική της Quest, Infoquest.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν παράγοντες του κλάδου, οι κινήσεις αυτές θα πρέπει να γίνουν γρήγορα, καθώς τυχόν καθυστέρησή τους κινδυνεύει να φέρει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση την εταιρεία και να περιορίσει περαιτέρω τις όποιες ρεαλιστικές δυνατότητες έχουν τράπεζες και δημόσιο να εισπράξουν ένα σημαντικό τμήμα των απαιτήσεών τους.

Χαρακτηριστικά είναι τα υποστήριξε κατά τα προηγούμενα χρόνια ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΔ κ. Γιώργος Δημητρίου: «Η εταιρεία διαθέτει πολύ ισχυρά brand names στην αγορά (Toyotomi, Singer, Izola, Kerosun) και θα μπορούσε να πραγματοποιεί σαφώς υψηλότερες πωλήσεις, αν οι τράπεζες προσέφεραν ανετότερη χρηματοδότηση». Επιπρόσθετα, κύκλοι προσκείμενοι στην εισηγμένη αποδίδουν στον ίδιο παράγοντα την περυσινή υποχώρηση των κύκλου εργασιών κατά 17,5%.

H ουσία είναι πως στις 31/12/2018 η ΓΕΔ έκλεισε με συνολικές τραπεζικές υποχρεώσεις 22,5 εκατ. ευρώ (με την εισηγμένη να αποπληρώνει στις τράπεζες άνω των 6,5 εκατ. ευρώ μέσα στο 2018) και αρνητικά ίδια κεφάλαια 25,8 εκατ. ευρώ.

Τι θα γίνει με τη μετοχή

Η μετοχή της ΓΕΔ βρίσκεται σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης, καθώς στις ετήσιες λογιστικές καταστάσεις του 2018 (δημοσιεύθηκαν τέλη Απριλίου) ο ορκωτός ελεγκτής δεν έδωσε το ΟΚ για το «going concern» της εταιρείας.

Οι εξελίξεις σχετικά με τη μετοχή θα εξαρτηθούν και αυτές από την τροπή που θα λάβουν οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες και το αν θα υπάρξει συμφωνία αναχρηματοδότησης-αναδιάρθρωσης των δανείων, μετά και το ενδιαφέρον που έχει επιδείξει ο Όμιλος Quest.

«Θέλουμε να ελπίζουμε ότι το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί τους αμέσως επόμενους μήνες και η μετοχή θα επανέλθει σε καθεστώς διαπραγμάτευσης» υποστηρίζουν κύκλοι προσκείμενοι στην εισηγμένη.

Πηγή: www.euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text