Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Οι νεαροί Πολωνοί έως 26 ετών δεν θα πληρώνουν πλέον φόρους

Οι νεαροί Πολωνοί έως 26 ετών δεν θα πληρώνουν πλέον φόρους

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι νεαροί Πολωνοί έως 26 ετών δεν θα πληρώνουν πλέον φόρους

Η Πολωνία χρειάζεται πίσω όσους νέους και νέες αναζήτησαν καλύτερη τύχη στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να συμβάλουν στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Και για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργήσει πλήρως τη φορολογία επί του εισοδήματος για τους περισσότερους πολίτες κάτω των 26 ετών. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, όπως αναφέρουν σε σχετικό δημοσίευμά τους οι Financial Times, δήλωσε ότι «το μέτρο αυτό στόχο έχει να βελτιώσει τις ευκαιρίες για τους νέους ανθρώπους, ώστε να αντιστοιχούν σε εκείνες που προσφέρονται στη Δύση» (και οι οποίες τους δελέασαν). Επιπλέον, ο κ. Μοραβιέτσκι ανέφερε πως αρχής γενομένης από το 2004, χρονιά εισδοχής της Πολωνίας στην Ε.Ε., αποχώρησαν από εκεί 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι, σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph, το 2015 είχε δημιουργηθεί ευρεία πολωνική κοινότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία αριθμούσε σχεδόν 680.000 μέλη, τη στιγμή που η Κρακοβία, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας, έχει σχεδόν πληθυσμό 750.000.

Αφαίμαξη

Ο Πολωνός πρωθυπουργός είναι πολύ γλαφυρός στον τρόπο που περιγράφει την όλη κατάσταση με τους εμιγκρέδες. «Μοιάζει σαν να έφυγε από την Πολωνία ολόκληρη η Βαρσοβία», παρατηρεί ο Ματέους Μοραβιέτσκι, απευθυνόμενος στα μέλη του πολωνικού Κοινοβουλίου. «Πρέπει να προσελκύσουμε ξανά τους νέους ανθρώπους. Τα τελευταία τριάντα χρόνια, η χώρα ζητούσε πάρα πολλά από τους νέους της, αλλά δεν τους βοηθούσε επαρκώς. Οι εργοδότες δεν ήταν έτοιμοι να αυξήσουν τους μισθούς των νεαρής ηλικίας εργαζομένων, οπότε ερχόμαστε σήμερα και το κάνουμε με την κατάργηση του φόρου εισοδήματος». Οπως επισημαίνουν στο άρθρο τους οι Financial Times, η πολωνική κυβέρνηση ζητεί να εγκρίνουν την πρότασή της άμεσα οι βουλευτές, ώστε από τον Αύγουστο να τεθεί σε ισχύ.

Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα ευεργετηθούν περίπου 2 εκατ. άνθρωποι, ενώ η κατάργηση αντιστοιχεί σε 2,5 δισ. ζλότι, ή σχεδόν 590 εκατ. ευρώ. Τι σημαίνει η νέα ρύθμιση; Οτι οι νέοι και οι νέες στην Πολωνία που δεν έχουν συμπληρώσει το 26ο έτος της ηλικίας τους και κερδίζουν ετησίως έως και 85.000 ζλότι, ή σχεδόν 20.000 ευρώ (περίπου 1.670 ευρώ τον μήνα) θα έχουν μηδενική φορολογική επιβάρυνση. Εντούτοις, η νέα ρύθμιση δεν θα ισχύει για όσους διατηρούν τη δική τους επιχείρηση. Αξίζει να σημειωθεί πως οι φοροελαφρύνσεις ανακοινώθηκαν φέτος από τον Γιαροσλάβ Κατσίνσκι, τον πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη», ενόψει και των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών του Νοεμβρίου. Επιπλέον, ο κ. Κατσίνσκι υποσχέθηκε παράταση των επιδομάτων παιδιών, υψηλότερη σύνταξη, υψηλότερα επιδόματα μη φορολογητέα και καλύτερες δημόσιες μεταφορές. Το συνολικό κόστος των προνοιακών αυτών προβλέψεων αποτιμάται στα 42 δισ. ζλότι, ή σχεδόν 9,9 δισ. ευρώ. Με τις εξαγγελίες αυτές το κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» εξασφάλισε συντριπτική νίκη στις ευρωεκλογές του Μαΐου με ποσοστό 45%. Η αντιπολίτευση, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει ενοχληθεί. Ορισμένοι από τους βουλευτές της κατηγορούν το κυβερνών κόμμα για ψηφοθηρία με εργαλείο τις φοροαπαλλαγές και τα επιδόματα. Ο Ρίτσαρντ Πετρού, ένας βουλευτής, μέλος της φιλελεύθερης Πολιτικής Πλατφόρμας, αποκάλεσε το νομοσχέδιο για την κατάργηση της φορολογίας των νέων «πανούργο λαϊκισμό». Πάντως, όσοι ασχολούνται με την αγορά εργασίας επισημαίνουν πως η επαναφορά καλά καταρτισμένων Πολωνών στα πάτρια εδάφη θα καλύψει τις σοβαρές ελλείψεις εργατικού δυναμικού, που παρατηρούνται στη χώρα.

Τέλος, κατά την Ιγκα Μάγκντα του Ινστιτούτου Διαρθρωτικών Ερευνών, είναι σημαντικό να γίνει πιο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, εφόσον τα πραγματικά προβλήματα είναι τα μη κατάλληλα προσόντα ειδικά στις γυναίκες και η ανεπαρκής κρατική στήριξη, προκειμένου να συνδυαστεί εργασία και οικογένεια, όπως η έλλειψη νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text